Παναθηναϊκός: Πάλι από το μηδέν

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χωρίς πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό. Πέτρινα χρόνια για τους πράσινους που από το νταμπλ του 2010 έχουν πανηγυρίσει μόλις τρία Κύπελλα. Παρότι πέρασαν από την ομάδα αξιόλογοι προπονητές (Δώνης, Ουζουνίδης) το τριφύλλι έμεινε μακριά από τον εγχώριο τίτλο. Η παρουσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιχείρησε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στον Παναθηναϊκό καθώς η ομάδα έφτασε πέρσι μια ανάσα από τον τίτλο (τον οποίο έχασε από την ΑΕΚ), ενώ εφέτος η απόφαση του ιδιοκτήτη Γ.Αλαφούζου να αντικαταστήσει τον Σέρβο τεχνικό με τον Φατίχ Τερίμ αποδείχτηκε καταστροφική. Το ότι ο Παναθηναϊκός (με τον Κόντη στον πάγκο) εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο την τελευταία στιγμή δεν μπορεί να αποτελεί ούτε επιτυχία, αλλά ούτε και άλλοθι για τον τραγικό σχεδιασμό των πρασίνων.

Μετά και την απομάκρυνση του Τερίμ ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να βγει στην αγορά και να ψάξει έναν προπονητή ανάλογο με το μέγεθος του Μεντιλίμπαρ, του Λουτσέσκου ή του Αλμέιδα. Υπάρχει μια διαφορά όμως στη νοοτροπία. Και να τον βρει ο Αλαφούζος είναι αμφίβολο αν θα τον στηρίξει, όπως αποδείχτηκε με την περίπτωση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον οποίο άδειασε με την πρώτη ευκαιρία και μ έναν πολύ άκομψο τρόπο μες΄τα Χριστούγεννα και χωρίς να τον ειδοποιήσει καν. Θα πείτε, εδώ ο Δώνης είχε απολυθεί με επιστολή που του παρέδωσε ο οδηγός του, ο Γιοβάνοβιτς δεν υπέστη αυτή την διαδικασία, αλλά η ψυχρολουσία θα πρέπει να ήταν η ίδια.

Ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΠΑΕ ξέρει ότι αν δεν κάνει σοβαρές κινήσεις στην ομάδα θα έχει απέναντί του τον κόσμο που κατέβηκε στους δρόμους στην αυλαία του πρωταθλήματος και ζήτησε την απομάκρυνσή του. Γι αυτό κινήθηκε για να πάρει τον Σάρι για προπονητή. Μεγάλο το μέγεθος καμία αμφιβολία. Τέτοιοι προπονητές έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους. Όπως ο Τερίμ που ήταν συνταξιούχος βαριόταν να κάθεται σπίτι και ο Ατζούν τον βόλεψε στον Παναθηναϊκό.

Ο Αλαφούζος ξέρει ότι είναι μονόδρομος να φέρει έναν καλό προπονητή για να συναγωνιστεί τους άλλους διεκδικητές του τίτλου. Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου το πήρε φέτος και θα ΄ναι πάλι από τα  φαβορί τη νέα σεζόν. Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ μπορεί να κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα, αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πάντοτε στόχος και οι «ερυθρόλευκοι» ξεκινούν το καλοκαίρι από διαφορετική θέση σε σχέση με τις δυο προηγούμενες σεζόν που έμειναν μακριά από τον τίτλο, ενώ και ο πεισματάρης Αλμέιδα είναι βέβαιο ότι έχει την φιλοσοφία και τις δυνατότητες να βάλει και πάλι την ΑΕΚ στην κορυφή της Super League.

Όλοι αυτοί έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους πράσινους. Δεν χρειάζονται χρόνο.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν, όπως έκανε ολ΄αυτά τα χρόνια που οι προπονητές έρχονταν μέρα και έφευγαν νύχτα. Χρόνος δεν υπάρχει. Ούτε πίστωση από τον κόσμο.

Συν τοις άλλοις, η ομάδα θα έχει αλλαγές σε σχέση με πέρσι και μάλιστα σημαντικές κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πέσουν λεφτά για μεταγραφές. Ο Μπερνάρ είναι ήδη στην Βραζιλία και έγινε αποδεκτός με δόξα και τιμές από τους φιλάθλους της Ατλέτικο Μινέιρο έπειτα από την ανοησία των πρασίνων να μην του καταθέσουν καν πρόταση μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο όταν και είχε το δικαίωμα να συμφωνήσει με άλλη ομάδα. Σημειώστε, ότι ο Μπερνάρ ήταν καθοριστικός στα πλέι οφ για τον Παναθηναϊκό. Μόλις τραυματίστηκε και ο Τερίμ αναγκάστηκε να μην τον έχει στη διάθεσή του οι πράσινοι άρχισαν να κάνουν γκέλες και τελικά απομακρύνθηκαν από τον τίτλο…

Δεν είναι όμως μόνο αυτός η μεγάλη απώλεια.

Όλα δείχνουν ότι ο Φώτης Ιωαννίδης θα πάρει μεταγραφή. Η Σπόρτινγκ έκανε ήδη μια κίνηση με τα μισά λεφτά (10 εκατ. ευρώ) απ΄όσα ζητάει ο Παναθηναϊκός, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει γιατί θέλει τον Έλληνα διεθνή στο δυναμικό της. Ακόμη και η Σπόρτινγκ να μην κάνει κίνηση ο Ιωαννίδης έχει συγκεντρώσει πάνω του το ενδιαφέρον πολλών ομάδων. Ανάμεσά τους η γαλλική Λιλ. Οι Γάλλοι ξέρουν ότι ο Έλληνας φορ έχει ραντεβού με τους εκπροσώπους της πορτογαλικής ομάδας μετά το φιλικό παιχνίδι της Εθνικής στη Γερμανία και γι αυτό το λόγο δεν έκαναν πρόταση στον Παναθηναϊκό. Διότι πιστεύουν ότι ο παίκτης θα καταλήξει στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Για να μην ξεχνιόμαστε. Τον Ιωαννίδη όταν όλος ο κόσμος στον Παναθηναϊκό (μέσα και έξω από την ομάδα) ζητούσε από τον Γιοβάνοβιτς να πάρει φορ, ο Σέρβος τον έβαζα και έπαιζε γιατί πίστευε σ αυτόν. Και γι αυτό το λόγο καθιερώθηκε και θα φέρει στον Παναθηναϊκό το μεγαλύτερο ποσό που έβαλε ποτέ στα ταμεία του από μεταγραφή….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα