Κινητικότητα για πώληση της «μαμάς» της Nova σε Σαουδάραβες

Αν όντως πραγματοποιηθεί το σχεδιαζόμενο κατά το Reuters deal, το τίμημα μπορεί να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ

Σε αλλαγή… οικογενειακού περιβάλλοντος δεν αποκλείεται να «υποχρεωθεί» μάσα στο καλοκαίρι η ελληνική Nova καθώς όπως αποκαλύφθηκε μέσω ενός ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters η Saudi Telecommunication Company φέρεται να σχεδιάζει την κατάθεση μιας πρότασης εξαγοράς της United Group, στο μητρικό χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει η Nova.

Το μυθικό νούμερο που ακούγεται ότι θα δοθεί για την ενδεχόμενη εξαγορά είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ, όταν το 2023 η United Group «έγραψε» το 2023 έσοδα και κέρδη προ τόκων, φορολογικών αποσβέσεων και αποσβέσεων μετά τις μισθώσεις, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά «αν» και «εφόσον» και το deal παραμένει θολό, μιας και δεδομένου ότι υπάρχει θέμα εμπιστευτικότητας περί των διαπραγματεύσεων ουδείς… ορκίζεται ότι οι προκαταρκτικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν οπωσδήποτε και σε κατάθεση επίσημης προσφοράς.

Αν, πάντως, βγει λευκός καπνός και ο όμιλος stc πάρει την ιδιοκτησία της ευρωπαϊκής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης United Group, οι Άραβες θα «χτίσουν» ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική θέση στον ευρωπαϊκό κλάδο telecoms. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ισπανικού πολυεθνικού κολοσσού Telefonica αποκτώντας ποσοστό 4,9% και έχοντας τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω αυτή τη συμμετοχή μέχρι σχεδόν το 10%. Αντίστοιχες επεκτατικές κινήσεις στην Γηραιά Ήπειρο έκανε πέρσι ο όμιλος stc μέσω της θυγατρικής της, της TAWAL. Συγκεκριμένα, η TAWAL είναι ολοκληρωμένος πάροχος υποδομής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και εξαγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία πύργων τηλεπικοινωνιών που διέθετε η United Group στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα