Τραμπ: Χώρες-σύμμαχοι, λόγω καταδίκης του, θα αρνηθούν την είσοδό του σε αυτές;

Αν και κατάφερε, μετά την δικαστική απόφαση, να συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια για τον προεκλογικό του αγώνα, θα πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό. 37 χώρες ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κάποιον που έχει καταδικαστεί.

Οι απαγορεύσεις αυτές ισχύουν ανεξάρτητα από το αν επιτρέπεται σε κάποιον να διατηρήσει το διαβατήριό του μετά την καταδίκη του.

Ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στη λίστα είναι και μερικοί από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ο οποίος αναμένεται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών της G7 το 2025.

Στο κατάλογο αυτό βρίσκονται επίσης μια σειρά από έθνη που βρίσκονται στο επίκεντρο πιεστικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, όπως η Κίνα, το Ισραήλ και το Μεξικό. Οι διεθνείς κυβερνήσεις μπορούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα επέλεγαν, να κάνουν μια εξαίρεση για τον Τραμπ, εάν ζητούσε ειδική άδεια ως πρόεδρος για να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη.

Τι είχε γίνει στην περίπτωση του Τζόρτζ Μπους

Ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε συλληφθεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τη δεκαετία του 1970, αντιμετώπισε προβλήματα με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς του Καναδά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ σχεδίαζε επίσημη κρατική επίσκεψη και, αφού ζήτησε ειδική εξαίρεση, του επετράπη τελικά η είσοδος.

Στην περίπτωση του Μπους, οι συνθήκες ήταν λίγο διαφορετικές: το έγκλημα συνέβη δεκαετίες νωρίτερα, κατηγοριοποιήθηκε μόνο ως πλημμέλημα και δεν δικάστηκε ποτέ ενώπιον δικαστηρίου (ο Μπους παραδέχτηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη σύλληψή του και τη γλίτωσε με πρόστιμο και προσωρινή αφαίρεση της άδειας οδήγησης). Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η καταδίκη του Τραμπ από το ποινικό δικαστήριο με παρόμοιο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα