Προσφυγή των επαγγελματιών στο ΣτΕ και κάλεσμα διαμαρτυρίας στην κάλπη για το φορολογικό

Εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μίλησαν για «πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί»

Στις 17 Ιουνίου, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης και συγκέντρωσης έξω απ’ το κτίριο του ΣτΕ οι επαγγελματικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν την προσφυγή τους έναντι του νέου φορολογικού νόμου για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος τους και των αποφάσεων της ΑΑΔΕ για την σε βάθος 5ετίας διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστον φορολογητέο εισόδημα.

Παράλληλα όμως εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου μίλησαν για «πολιτική μάχη» που πρέπει να δοθεί, καλώντας σε ψήφο διαμαρτυρίας στις επικείμενες ευρωεκλογές. Σημειωτέον στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης καθώς και εκπρόσωποι απ’ το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Από την άλλη «ηχηρή» ήταν η απουσία σημαντικών φορέων, όπως οι Πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που προ της ψήφισης του νόμου, τον περασμένο Δεκέμβριο, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Δεν βλέπουμε χρώματα και αντιλήψεις. Εκτιμούμε το συμφέρον και την κατάσταση των επαγγελματιών», προσπάθησε να διαβεβαιώσει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και προεδρεύων της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων κ. Δημήτρης Βερβεσός κάνοντας λόγο για «φοροτρόμο» που θα καταστρέψει τον επαγγελματία. Παραδέχθηκε ωστόσο πως «η μάχη είναι πολιτική» και πως «εάν στις προσεχείς εκλογές ψηφίσουμε με άλλα κριτήρια» και πως «εάν δεν δημιουργηθεί πλατύ μέτωπο να στηρίξει τον δικαστικό αγώνα» τότε η μάχη «δεν θα κερδηθεί»

6241397

 

Ο κ. Βερβεσός εστίασε στην αντισυνταγματικότητα του νέου τρόπου φορολόγησης αλλά και τον «εκβιασμό», όπως τον χαρακτήρισε, «είτε τα πληρώνεις, ειτε σε τελειώνω» απ’ την ΑΑΔΕ που έχει επεκτείνει το μέτρο του ελέγχου σε βάθος πενταετίας στην περιπτωση που κάποιος αμφισβητήσει για την περίπτωση του, ως δικαιούται απ’ το νόμο, τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

«Είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να κρύψουμε κάτι. Οποιος δεν είναι ειλικρινής φορολογούμενος ας τον ελέγξει ο κ. Πιτσιλής. Δεν καλύπτουμε κανέναν. Η ΑΑΔΕ έχει τους τρόπους και τα μέσα να το κάνει. Κάνουν στρατηγικό λάθος με την πολιτική επιλογή να χτυπήσουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, το μικρό και μεσαίο επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον επιστήμονα…»

Για τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά ο νέος τρόπος φορολόγησης αποτελεί καταστροφή για τη μικρή ατομική επιχείρηση και την αυτοαπασχόληση. «Πρόκειται για άδικο φορολογικό σύστημα που στοχοποιεί τον πιο αδύναμο κρίκο της οικονομίας. Το νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις».

6241427

 

Για «συγκεκριμένο σχέδιο εξαφάνισης της Μικρομεσαίας επαγγελματικής τάξης» μίλησε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Αυτό είναι που πολεμάμε σήμερα», τόνισε υπενθυμίζοντας πως το 90% των ΜμΕ είναι οικογενειακές και ως εκ τούτου «δεν θα δημιουργηθεί μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα».

Ο εκπρόσωπος των Φοροτεχνών – Λογιστών τόνισε πως απ’ την μέχρι τώρα πορεία της υποβολής και εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων επαγγελματιών προκύπτει τριπλάσιος ως τετραπλάσιος φόρος σε σχέση με πέρυσι.

«Η πρωτοβουλία πρέπει να πάρει κινηματική οντότητα. Έρχονται δύσκολες μέρες. Θέλουν να μας κλείσουν και να περάσουν τη δουλειά μας σε καρτέλ τύπου Uber που δεν πληρώνει καν φόρους στη χώρα», είπε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος.

«Ο άδικος νόμος πρέπει να προσβληθεί», είπε απ’ την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ένωσης των δικαστικών επιμελητών σημειώνοντας πως στις 17 Ιουνίου θα απέχουν απ’ τα καθήκοντα τους.

6241400

 

Από τα πολιτικά κόμματα παρόντες στη σημερινή εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα