Κοντά στον Παναθηναϊκό ο Μαουρίτσιο Σάρι

Αλλάζει επίπεδο το «τριφύλλι» με τον Ιταλό προπονητή

Κοντά στον Παναθηναϊκό βρίσκεται ο Μαουρίτσιο Σάρι. Ο 65χρονος προπονητής που έχει κερδίσει το Europa League με την Τσέλσι και έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στη Λάτσιο, στη Γιουβέντους και στη Νάπολι είναι έτοιμος να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με το τριφύλλι.

Ο Γιάννης Αλαφούζος ταξίδεψε στην Ιταλία για να κλείσει τη συμφωνία.  O Παναθηναϊκός κατέθεσε σπουδαία οικονομική πρόταση στον έμπειρο Ιταλό προπονητή ο οποίος μέχρι φέτος δούλευε στην Λάτσιο. Όπως όλα δείχνουν τον κλείνει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να «χτίσει» μια ομάδα που θα επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδος αλλά θα διακριθεί και στην Ευρώπη.

Οι Ιταλοί γράφουν για πρόταση 4,5 ευρώ το χρόνο και συμβόλαιο διάρκειας 2+1 ετών.

Γεννημένος στη Νάπολη το 1959 ο Σάρι είναι 35 χρόνια προπονητής. Εκρηκτικός χαρακτήρας, διαβάζει το παιχνίδι την ώρα του αγώνα και του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Δούλευε για χρόνια ως υπάλληλος σε τράπεζα και παράλληλα ξεκίνησε να προπονεί ερασιτεχνικές ομάδες.

Στα νιάτα του είχε παίξει ποδόσφαιρο ως σέντερ μπακ χωρίς επιτυχία.

Τη σεζόν 2013-2014, που κέρδισε την άνοδο με την Έμπολι αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Serie B. Την πρώτη σεζόν στην Serie A τερμάτισε 15ος και μετά το πέρας αυτής και της τριετίας που βρέθηκε στην Έμπολι ήρθε η ώρα να αναλάβει την ομάδα της γενέτειράς του, την Νάπολι.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι έγινε γνωστός στην Ευρώπη από την μεγάλη επιτυχία που έκανε με την Νάπολι την τριετία 2015-2018 με πρωταγωνιστές τους Χάμσικ, Ιγκουαΐν, Ινσίνιε και Μέρτενς. Όμως πριν από κει έχει βρισκόταν ήδη στην προπονητική 24 ολόκληρα χρόνια.

Από την πρώτη κιόλας σεζόν έφτασε μία… ανάσα από το πρωτάθλημα, συγκεντρώνοντας 82 βαθμούς, όμως η κραταιά τότε ακόμη Γιουβέντους καθάρισε την υπόθεση τίτλου φτάνοντας στους 91. Ο Σάρι αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της σεζόν.

Το καλοκαίρι πουλήθηκε ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν στην Γιουβέντους με 90 εκατ. ευρώ κι έτσι η Νάπολι έκανε την κορυφαία πώληση της ιστορίας της. Εκείνος φρόντισε όσο γίνεται να μην φανεί η απουσία του, με την ιταλική ομάδα να τερματίζει τρίτη με 86 βαθμούς, πέντε πίσω από την πρώτη Γιουβέντους.

Την επόμενη σεζόν ήταν η τρίτη και τελευταία προσπάθεια του Σάρι να πάρει τα… σκήπτρα από την Γιουβέντους, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε, αφού, παρά τους 91 βαθμούς που συγκέντρωσε, υπολειπόταν τέσσερις από την πρώτη Γιουβέντους.

Στα χρόνια που ήταν στη Νάπολι του είχε ασκήσει κριτική ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Σάρι όταν ενημερώθηκε για αυτό απάντησε ότι “ο Μαραντόνα είναι το ίνδαλμά μου και μπορεί να λέει ό,τι θέλει”. Ο Αργεντινός του ζήτησε συγγνώμη.

Από τη Νάπολι βρέθηκε το 2018 στην Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Πήρε την θέση του Αντόνιο Κόντε.  Με τους «Μπλε» κατέκτησε το Κομιούνιτι Σιλντ κερδίζοντας με 2-0 την Μάντσεστερ Σίτι. Στην Premier League η Τσέλσι τερματίζει στην 3η θέση και εξασφαλίζει θέση στο Champions League. Έφτασε με την ομάδα του Λονδίνου στον τελικό Κυπέλλου όπου έχασε με 4-3 στα πέναλτι (0-0) από την Σίτι.  Η πορεία του Σάρι στην Τσέλσι έκλεισε πάντως με εντυπωσιακό τρόπο. Πήγε με την ομάδα στον τελικό του Europa League όπου η Τσέλσι επικράτησε 4-1 της Άρσεναλ  στο Μπακού.

Από την Τσέλσι επιστρέφει στην Ιταλία για να αναλάβει τον Ιούνιο του 2019 την Γιουβέντους στην οποία ήταν σούπερ σταρ ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Με τη «Μεγάλη Κυρία» έχασε το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ Ιταλίας αλλά κερδίζει το πρωτάθλημα.

Ο Σάρι θα γίνει ο γηραιότερος προπονητής που κέρδισε τη Serie A σε ηλικία 61 ετών, 198 ημερών, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Νιλς Λίντχολμ με τη Ρόμα το 1982-83 (60 ετών και 219 ημερών).

Αυτό είναι και το 36ο πρωτάθλημα για τη Γιουβέντους που θα είναι και το τελευταίο της ιστορίας της. Αυτός είναι ο μοναδικός του τίτλος στην Ιταλία και ο τελευταίος του. Ο Σάρι δούλεψε μόνο μια χρονιά εκτός Ιταλίας στην Τσέλσι και ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Μετά την Γιουβέντους ακολούθησε μια τριετία στη Λάτσιο. Ανέλαβε στις 9 Ιουνίου 2021 κι έφυγε στις 12 Μαρτίου 2024. Είναι φανατικός καπνιστής από τα νιάτα του. O 65χρονος τεχνικός, ο οποίος είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου αρχικά στην Έμπολι (2012-15) βασίστηκε σε σύστημα 4-3-1-2, το οποίο στη συνέχεια καθιέρωσε στη Νάπολι σε 4-3-3, το οποίο εφαρμόζει μέχρι και σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα