Politico: Οι ακροδεξιοί βουλευτές προβλέπεται να υπερισχύσουν αριθμητικά εκείνων του ΕΛΚ

Αν γίνονταν τώρα οι ευρωεκλογές, το ΕΛΚ θα εξασφάλιζε 170 έδρες, ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και η «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), θα εξέλεγαν 144 ευρωβουλευτές

Ευρωβουλευτές κομμάτων της ακροδεξιάς φαίνεται ότι θα υπερτερούν αριθμητικά εκείνων του του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας, λέει το Politico επικαλούμενο τεελυταίες δημοσκοπήσεις.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει μια στροφή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων προς τα δεξιά, αν και δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα είναι δεύτερη δύναμη στο νέο ευρωκοινοβούλιο καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κόμματα της κατακερματισμένης ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του POLITICO Poll of Polls -βάσει του μέσου όρου δημοσκοπήσεων – για τη νέα Ευρωβουλή, αν γίνονταν τώρα οι ευρωεκλογές το ΕΛΚ θα εξασφάλιζε 170 έδρες, ενώ η Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της ακροδεξιάς προβλέπεται να εκλέξουν 144 ευρωβουλευτές συνολικά.

Αλλά υπάρχουν κι άλλα ακροδεξιά κόμματα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αναμένεται να εξασφαλίσει 16 έδρες στη νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το κυβερνών Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δέκα, το γαλλικό εθνικιστικό Reconquête άλλες πέντε, το πολωνικό Konfederacja έξι και το βουλγαρικό, φιλορωσικό Revival άλλες τρεις, με το συνολικό άθροισμα των ακροδεξιών ευρωβουλευτών που αναμένεται να εκλεγούν να φθάνει τους 184.

Tι θα κάνουν μετά τις κάλπες οι ευρωομάδες στα δεξιά του ΕΛΚ;

Ανοικτό παραμένει, σημειώνει το Politico, το πώς θα συσπειρωθούν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές μετά τις ευρωεκλογές.

Η Μαρίν Λεπέν πολιορκεί τη Τζόρτζια Μελόνι για το σχηματισμό μιας ακροδεξιάς υπερ-ομάδας, που θα είναι από τις κυρίαρχες στη νέα ευρωβουλή με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει σε δηλώσεις της στην Corierre della Sera «ενδιαφέρουσα» την πολιτική πορεία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς.

Βάσει των δημοσκοπήσεων η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν προβλέπεται να είναι το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην παράταξη «Ταυτότητα και Δημοκρατία», που απέπεμψε προ ημερών από τις τάξεις της την AfD, ενώ οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι δεν αποκλείεται να αναδειχθούν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές.

Η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς με στόχο τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής κεντροδεξιάς πλειοψηφίας, αλλά έχει λάβει πρόταση συνεργασίας με το ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν.

Μέλη του ECR που έχουν ταχθεί με το μέρος του Κιέβου συναίνεσαν στην ιδέα της ένταξης του κόμματος του Όρμπαν στην παράταξή τους, αλλά αντιδρούν ευρωβουλευτές της βελγικής Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα