Σύμβαση 717: To Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε δημοσιονομική διόρθωση 2,43 εκατ. ευρώ σε βάρος της «ΕΡΓΑ ΟΑΣΕ»

Η απόφαση δεν συνδέεται με την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών – Δυνατότητα έφεσης από το Δημόσιο, ώστε η υπόθεση να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου 

Με απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε δεκτή η έφεση που είχε ασκήσει η εταιρεία «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» και ζητούσε την ακύρωση της 69776/24.6.2019 απόφασης δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία είχε επιβληθεί στην εν λόγω εταιρεία δημοσιονομική διόρθωση και ανάκτηση ύψους 2.423.816 ευρώ για τη γνωστή «σύμβαση 717», που αφορούσε τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης αντιστοιχεί στο ποσό της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που είχε λάβει για το επίμαχο έργο η «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.».

Να διευκρινιστεί, όπως λένε δικαστές, η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπορεί να συνδεθεί αλλά ούτε επηρεάζει τις δικαστικές έρευνες για την επίμαχη υπόθεση, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ειδικότερα, εκδόθηκε στις 24.6.2019 από τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών πράξη ανάκτησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για την «σύμβαση 717» ποσού 2.423.816 ευρώ (αφορά το υποέργο της ανάταξης και αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης σε εντοπισμένα τμήμα Αθήνας – Θεσσαλονίκης) γιατί η ALSTOM FERROVIARIA S.p.A. (ανάδοχος) δεν εκπόνησε και δεν ενέκρινε τις μελέτες εφαρμογής του συστήματος σηματοδότησης, οι οποίες είχαν ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, παραβιάζοντας έτσι συμβατικές της δεσμεύσεις. Τις μελέτες εφαρμογής τις εκπόνησε η εταιρεία ΚΟΜΕΛ Α.Ε., ως ανεξάρτητος μελετητής.

Το 7ο Τμήμα δέχθηκε ότι η εταιρεία ΚΟΜΕΛ Α.Ε., η οποία δεν απαιτείτο να διαθέτει κάποια συγκεκριμένη τάξη πτυχίου, όπως αντίθετα δέχτηκε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), αλλά διέθετε ωστόσο, εμπειρία σε παρόμοιες μελέτες και είχε προηγηθεί της αναλήψεως -εκ μέρους της- της εκπονήσεως των μελετών, η έγκρισή της, ως κύριο του έργου, προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητά της.

Πάντως, τις μελέτες εφαρμογής τις υπέγραψε η ALSTOM FERROVIARIA S.p.A. αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ορθότητά τους και τις αποδέχθηκε η «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.».

Στην ουσία αυτό που λέει η Ε.Δ.ΕΛ. είναι ότι αφού την εμπειρία την έδινε η εταιρεία ALSTOM FERROVIARIA S.p.A., γιατί τις μελέτες εφαρμογής δεν τις έκανε αυτή, αλλά χρειάστηκε να πάει «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» σε κάποιον τρίτο εκτός από τα μέλη της αναδόχου.

Αναλυτικότερα, η δημοσιονομική διόρθωση και ανάκτηση που επιβλήθηκε με την προσβαλλόμενη 69776/24.6.2019 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σε βάρος της «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.», «λόγω μη εκπλήρωσης συμβατικού όρου σχετικά με την παροχή τεχνογνωσίας ειδικού έργου στο τμήμα ΣΚΑ – Πλατύ, διότι η μη εκπόνηση και έγκριση των μελετών (με την συνυπογραφή τους) από τη δανειοπάροχο εταιρεία με χρήση του εξειδικευμένου προσωπικού της και της εμπειρίας που διαθέτει σε έργα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, καθώς και η μη παροχή εξειδικευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών από την ανάδοχο Κ/Ξ σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αποτελεί παραβίαση των όρων της διακήρυξης και των συμβατικών δεσμεύσεων της αναδόχου Κ/Ξ».

Συγκεκριμένα, το έργο αυτό προέρχεται από «τη χρηματοδότηση του υποέργου 1 «ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης Τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα Θεσσαλονίκη» της πράξης «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση ECTS Level 1 σε εντοπισμένα τμήματα του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (πλην Τιθορέα – Δομοκός)» με κωδικό ΟΠΣ 5003288, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους (Ταμείο Συνοχής) μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)».

«Καμία παράβαση» λέει η ΕΡΓΑ ΟΣΕ

Η «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» υποστήριξε ενώπιον του Ε.Σ., ότι δεν υπέπεσε σε καμία παράβαση, συνεπώς δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη παρατυπία και κατ’ ακολουθίαν κακώς εκδόθηκε η απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης.

Το 7ο Τμήμα του Ε.Σ. με πρόεδρο την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη και εισηγήτρια την Αργυρώ Μαυρομμάτη, με την υπ΄ αριθμ. 539/024 απόφασή του έκρινε ότι η έφεση της «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» «πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθεί η 69776/24.6.2019 απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών».

Τώρα, το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση επί της επίμαχης απόφασης του 7ου Τμήματος και η υπόθεση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα