Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πρόσφατα ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή τον επόμενο μήνα με την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού να συγκρατείται πλέον σε μεγάλο βαθμό.

«Eάν τα δεδομένα ενισχύουν το επίπεδο εμπιστοσύνης μας – ότι θα επιτύχουμε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα, που είναι ο στόχος, η αποστολή μας, το καθήκον μας – τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια μείωση στις 6 Ιουνίου».

«Είμαι πραγματικά σίγουρη ότι έχουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», ανέφερε. «Η πρόβλεψη που έχουμε για το επόμενο έτος και το έτος μετά από αυτό είναι πραγματικά πολύ, πολύ κοντά στον στόχο, αν όχι στον στόχο. Έτσι, είμαι βέβαιη ότι έχουμε περάσει σε μια φάση ελέγχου του πληθωρισμού», συμπλήρωσε.

«Εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να αρθεί το ανώτατο επίπεδο περιορισμού» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους FT.

«Πρέπει να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στον πληθωρισμό προτού περάσουμε από τη διατήρηση της περιοριστικής φάσης στη σκέψη για ομαλοποίηση», τόνισε ακόμη ο Λέιν.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος δήλωσε εν τω μεταξύ ότι αναμένονται διακυμάνσεις στην αύξηση των τιμών καταναλωτή και ότι μια μείωση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης «φαίνεται λογική».

Σε σημερινή ομιλία του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ «μειώνεται σταθερά».

«Χάρη στην αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θεωρούμε πως η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο αποτελεί μία καλή επιλογή», δήλωσε ο Ρεν σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας.

«Αυτό προϋποθέτει προφανώς ότι η αποπληθωριστική τάση θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στη γεωπολιτική κατάσταση και στις τιμές της ενέργειας», συμπλήρωσε.

Αν ο πληθωρισμός εξελιχθεί όπως προβλέπουν οι εκτιμήσεις, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να υπογραμμίσει την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης. Αυτή η προσεκτική προσέγγιση υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, ένα από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παύσης μετά από οποιαδήποτε κίνηση στο κόστος δανεισμού.

«Εάν υπάρξει μείωση του επιτοκίου τον Ιούνιο, πρέπει να περιμένουμε ίσως μέχρι τον Σεπτέμβριο για τις επόμενες αποφάσεις μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G7 στην πόλη Στρέσα της Ιταλίας.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πιέρο Τσιπολόνε, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που είχε κάνει μια ημέρα νωρίτερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φάμπιο Πανέτα.

«Αναμένω μια πρώτη κίνηση για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στη συνέχεια θα πρέπει να συζητήσουμε, θα δούμε, θα εξαρτηθούμε από τα δεδομένα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τσιπολόνε.

Η επιτάχυνση των μισθών των εργαζομένων στην Ευρωζώνη στις αρχές του έτους δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Σεντένο.

Η μείωση των πραγματικών μισθών καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές καταναλωτή στα ύψη αναμένεται να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας. Ο ρυθμός με τον οποίο θα συμβεί αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, προσέθεσε.

«Δεν ανησυχώ από την αύξηση των 0,2 μονάδων όσον αφορά τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Σεντένο στο Bloomberg στο πλαίσιο συνεδρίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. «Αυτή η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών είναι συμβατή με τον πληθωρισμό που συγκλίνει στο 2%».

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών αυτή την εβδομάδα ώθησε τους επενδυτές να μετατοπίσουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων στον Αύγουστο από τον Ιούνιο – ένα χρονοδιάγραμμα που τώρα ενισχύεται από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των εκλογών της 4ης Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, οι παρατεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ έχουν αφήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε μια υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πορεία όσον αφορά το κόστος δανεισμού.

Στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, η απροσδόκητη ενίσχυση των μισθών μπορεί να δώσει στην ΕΚΤ την αφορμή να κινηθεί πιο αργά όσον αφορά την προοπτική χαλάρωσης. Ένας βασικός δείκτης των μισθών της Ευρωζώνης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα δεν υπέδειξε μείωση των μισθών από τις αρχές του 2024.

Οι διαπραγματευόμενοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι το α’ τρίμηνο, από 4,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, ανέφερε η κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

Σε αρμονία με τα ευρύτερα στοιχεία της Ευρωζώνης, τα πληθωριστικά ποσοστά αναμένεται επίσης να έχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις αυτού τον μήνα σε τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει επιταχυνθεί στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία και να έχει επιβραδυνθεί στην Ιταλία. Πάραυτα, ο Νάγκελ επέμεινε ότι η συνολική πορεία των τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να είναι πτωτική.

 

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η πιθανότητα ότι σε λίγες ημέρες θα δούμε την πρώτη μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Πηγή: newmoney.gr