Μακρόν – Σολτς υπέρ της ενίσχυσης ευρωπαϊκής αεράμυνας: Στο τραπέζι και πρόταση της Ελλάδας

Η Γαλλία θα υπογραμμίσει το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην Ευρώπη το πυρηνικό της οπλοστάσιο, πέραν της εξέτασης των δυνατοτήτων για εις βάθος χτυπήματα

Σχέδια για στενότερη συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας της Ευρώπης σκοπεύουν να αποκαλύψουν εντός της εβδομάδας η Γαλλία και η Γερμανία ανταποκρινόμενες στην πίεση που ασκείται στους Ευρωπαίους να φροντίσουν για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία αυτή για την ευρωπαϊκή αεράμυνα είναι ένας από τους τομείς – περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών – που θα συζητήσουν αύριο Τρίτη ο οικοδεσπότης καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν στη λήξη της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Γερμανία αύριο Τρίτη , σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Μεταξύ των επιλογών, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περιλαμβάνεται η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, που θα συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη υπό την Γερμανία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εναέριας Ασπίδας (European Sky Shield Initiative ESSI). Η τελευταία ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς πυραύλους Patriot καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και την υποστηρίζουν 21 χώρες, ενώ η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, μαζί με την Ιταλία.

Μια άλλη επιλογή είναι η συμμετοχή σε ένα παρόμοιο πρότζεκτ που πρότειναν πρόσφατα η Ελλάδα και η Πολωνία, και το οποίο τυγχάνει της υποστήριξης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γαλλία ίσως υπογραμμίσει και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην Ευρώπη το πυρηνικό της οπλοστάσιο, πέραν της εξέτασης των δυνατοτήτων για εις βάθος χτυπήματα, ανέφεραν οι πηγές.

Τόνισαν, πάντως, ότι συζητούνται ακόμη οι λεπτομέρειες της γαλλογερμανικής συνεργασίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας, αλλά πηγές τόσο από το Παρίσι όσο και το Βερολίνο υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να επιδείξει η Ευρώπη την ισχύ και τη δέσμευσή της στην άμυνα πριν τη συνάντηση τον ερχόμενο Ιούλιο στην Ουάσιγκτον των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία μέχρι στιγμής δεν έχει υποστηρίξει την ESSI, θεωρώντας ότι θα ήταν προτιμότερη μια λύση κατασκευασμένη από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να επαφίεται απλώς στην αμερικανική ασπίδα προστασίας, ενώ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο χθες Κυριακή τόνισε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα