Έφτασε η ώρα και της «γαλάζιας οικονομίας»

Τα δύο τρίτα του πλανήτη μας καλύπτονται από ωκεανούς και θάλασσες. Με μια υπεύθυνη διαχείριση, μπορούμε να εξασφαλίζουμε τρόφιμα, φάρμακα και ενέργεια, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα οικοσυστήματα για τις επόμενες γενιές. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο δυνατό, πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ένα σχέδιο δράσης για καινοτομία στη «γαλάζια οικονομία», με απώτερο στόχο να συμβάλει στη βιώσιμη χρήση των ωκεάνιων πόρων και να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή εντόπισε ορισμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν: οι γνώσεις μας για τη θάλασσα εξακολουθούν να είναι ελλιπείς, τα ερευνητικά σχέδια που υλοποιούν τα κράτη μέλη είναι ασύνδετα μεταξύ τους, ενώ η Ευρώπη του αύριο χρειάζεται περισσότερους μηχανικούς και επιστήμονες που θα μπορούν να εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

·ολοκλήρωση ενός ψηφιακού χάρτη για το σύνολο του θαλάσσιου βυθού των ευρωπαϊκών υδάτων έως το 2020.

·Δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2015, η οποία θα παρέχει πληροφορίες για έργα θαλάσσιας έρευνας στο πλαίσιο όλου του προγράμματος Ορίζοντας 2020, καθώς και για θαλάσσια έρευνα που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, και παράλληλα θα χρησιμεύει για τη διάδοση των αποτελεσμάτων έργων που ολοκληρώθηκαν.

·Δημιουργία ενός φόρουμ γαλάζιας οικονομίας, το οποίο θα απευθύνεται στον κόσμο των επιχειρήσεων και των επιστημών, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επιστημόνων και ΜΚΟ, με στόχο τη διαμόρφωση της γαλάζιας οικονομίας του μέλλοντος και την ανταλλαγή ιδεών και αποτελεσμάτων. Μια πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Ημέρα της Θάλασσας 2015 στον Πειραιά.

·Ενθάρρυνση των ερευνητικών ιδρυμάτων, του επιχειρηματικού κόσμου και της εκπαίδευσης να καταγράψουν τις ανάγκες και τις δεξιότητες που θα πρέπει να έχει το αυριανό εργατικό δυναμικό στον τομέα της θάλασσας μέχρι το 2016.

·Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας, με τη συμμετοχή σημαντικών παράγοντες από τον κόσμο της έρευνας, των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης, μιας Κοινότητας της γνώσης και της καινοτομίας (ΚΓΚ) για τη γαλάζια οικονομία μετά το 2020· οι ΚΓΚ, ως τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), μπορούν να τονώσουν την καινοτομία με πολλούς τρόπους, π.χ. με την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης, τη διευκόλυνση της πορείας από την έρευνα στην αγορά και την εκπόνηση σχεδίων καινοτομίας και φυτωρίων επιχειρήσεων.

Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα θέτουμε τα θεμέλια ώστε οι αυριανές γενιές των ευρωπαίων να έχουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειρίζονται καλύτερα τους ωκεανούς μας και να τους αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο, σεβόμενοι παράλληλα την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.» Και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία μας να δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χάρτη του θαλάσσιου βυθού όλων των ευρωπαϊκών υδάτων θα αυξήσει την προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, θα μειώσει τα κόστη και θα ενισχύσει την καινοτομία για μια βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα