Φλωρίδης: Ο δολοφόνος της 40χρονης θα μπορούσε να κρατηθεί για 3 ημέρες με τον νέο Ποινικό Κώδικα

"Δεν κρατήθηκε γιατί το δικαστήριο όρισε δικάσιμο πέραν των τριών ημερών", εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Διευκρινίσεις για τους λόγους για τους οποίους αφέθηκε ελεύθερος ο 50χρονος που δολοφόνησε την 40χρονη στο Μενίδι παρά το γεγονός ότι στις 7 Μαΐου είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετά από καταγγελία της γυναίκας που λίγες ημέρες αργότερα θα σκότωνε, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

«Τι προβλέψαμε στις περιπτώσεις του Αυτοφώρου; Ότι όταν ένας άνθρωπος προσάγεται στον εισαγγελέα με την διαδικασία του Αυτοφώρου, να μπορεί το δικαστήριο να τον κρατήσει για 3 ημέρες. Πήγε στις 7 του μηνός, ο Εισαγγελέας έκανε το κατηγορητήριο στις 8 του μήνα και μπορούσε να κρατηθεί μέχρι τις 11 Μαΐου. Στις 7 του μηνός κατατέθηκε η μήνυση, 8 του μηνός ο εισαγγελέας κάνει κατηγορητήριο, το δικαστήριο επειδή δεν έχει την ιατροδικαστική έκθεση και επειδή δεν έχει κληθεί η παθούσα, αναβάλλει την δίκη. Αν οριζόταν η ημερομηνία έως τις 11 του μηνός, θα έπρεπε ο εισαγγελέας να φροντίσει να έρθει η ιατροδικαστική έκθεση και να κληθεί η παθούσα. Εμείς νομοθετήσαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, που ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει τριήμερη αναβολή, να μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει την κράτηση του για τρεις ημέρες. Δεν κρατήθηκε, γιατί το δικαστήριο έβαλε ημερομηνία δικασίμου που υπερέβαινε τις τρεις ημέρες» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Εμείς νομοθετήσαμε την κράτηση του για τρεις ημέρες. Η Πολιτεία αυτό αποφάσισε και αυτό σημαίνει ότι αν η δίκη γίνει μέσα στο τριήμερο: ο κατηγορούμενος είναι στο κρατητήριο, η έκθεση του ιατροδικαστή είναι στον φάκελο της υπόθεσης και η καταγγέλλουσα έχει κληθεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν ο δικαστής έκανε σωστά την δουλειά του, αν αξιολόγησε σωστά το υλικό, πρέπει να το κρίνουν οι ανώτεροι του» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα νομοθετικά δεδομένα. Δεν ξέρω και θα ήταν λάθος μου να πω αν υπάρχει κάποια έρευνα για τον δικαστή», που χειρίστηκε την υπόθεση της σύλληψης του 50χρονου, μετά από την καταγγελία της 40χρονης, τόνισε ο κ. Φλωρίδης, εξηγώντας παράλληλα ότι ο ορισμός των τριών ημερών για την κράτηση και ο περιορισμός του χρόνου για τα αυτόφωρα αδικήματα προβλέπεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος.

«Μαζί με τον Ποινικό Κώδικα ψηφίσαμε ένα κεφάλαιο ολόκληρο για τις διατάξεις της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε ψηφίσει μια διάταξη που λέει ότι οι επαγγελματίες υγείας: πχ. γιατρός, νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, που έχουν μπροστά τους ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν ασυλία αν αναφέρουν στις Αρχές το περιστατικό, καθώς μέχρι τώρα τι γινόταν; Τους έκανε μήνυση ο φερόμενος ως δράστης και έπρεπε να τρέχουν στον εισαγγελέα…», είπε ακόμη ο Υπ. Δικαιοσύνης.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη ειναι το τελευταίο καταφύγιο ενός ανθρώπου που κινδυνεύει απο κάποιον συνάνθρωπο του. Αλίμονο αν από κάποιες περιπτώσεις χάσει κάποιος την εμπιστοσύνη του. Καθε ημέρα εκδίδονται χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστές προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους με ένα μεγάλο φορτίο υποθέσεων που καλούνται να διαχειριστούν»

Υπενθύμισε, δε, ότι «τελευταία απασχόλησαν την επικαιρότητα αποφάσεις δικαστηρίων που έτυχαν της αποδοχής του κοσμου και άλλες όχι. Η Δικαιοσύνη έχει στον οργανισμό της το σύστημα αν έγινε κάτι λάθος να διορθώνεται, όπως πχ. με την αποφαση για το Μάτι, όπου ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι η εκδίκαση δε έγινε σωστά και η δίκη πρέπει να ξαναγίνει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα