Κύπρος: Δημοσκόπηση δείχνει πρώτο το ΑΚΕΛ με μικρό προβάδισμα – Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή

Η Κύπρος διαθέτει 6 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μέχρι τώρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κέρδιζαν από δύο έδρες και από μία το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ

Σε απόσταση αναπνοής καταγράφεται η διαφορά στη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Analytica, ή οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Cyprus Times.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η οποία έγινε ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου, για το Ευρωκοινοβούλιο και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΑΚΕΛ (αριστερό – κομμουνιστικό κόμμα) είναι πρώτο με 21,1% και ακολουθεί ο δεξιός Δημοκρατικός Συναγερμός με 20,6%. Η διαφορά των δύο κομμάτων εμπίπτει στο περιθώριο του στατιστικού λάθους. Αν επιβεβαιωθεί η κατάταξη της δημοσκόπησης τότε ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί πίσω από το ΑΚΕΛ μετά από πολλά χρόνια χάνοντας τον τίτλο της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης.

Ωστόσο τα ποσοστά και των δύο κομμάτων θεωρούνται πολύ χαμηλά, σε σχέση με τις επιδόσεις τους στο παρελθόν.

Evroekloges_Kypros

 

Στην τρίτη θέση για πρώτη φορά εμφανίζεται το ακροδεξιό ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) με ποσοστό 12,3%. Η άνοδος του ΕΛΑΜ αποδίδεται κυρίως στην έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος και στην ξενοφοβική ρητορική του κόμματος, σε μια περίοδο που η Κύπρος έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας άλλων αλλοδαπών, κυρίως προσφύγων από τη Συρία.

Για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση πέφτει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) με 10,1%, το οποίο ίδρυσε ο Σπύρος Κυπριανού και ηγέτης του υπήρξε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης με ποσοστό 5,1%.

Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν μικρότερα κόμματα με τα ποσοστά τους να βρίσκονται πέριξ του 3%.

Που πάνε οι 6 έδρες

Pithanoi_Evrovouleftes

 

Η Κύπρος διαθέτει 6 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέχρι τώρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κέρδιζαν από δύο έδρες και από μία το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Για πρώτη φορά, αν επιβεβαιωθεί η δημοσκόπηση, εκτοπίζεται η ΕΔΕΚ και κερδίζει μία έδρα το ΕΛΑΜ.

Αυτοί που κερδίζουν τις έδρες είναι από τον ΔΗΣΥ, ο νυν ευρωβουλευτής δημοσιογράφος Λουκάς Φουρλάς και ο πρώην υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Πολύ κοντά στη τρίτη θέση βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στο ΑΚΕΛ, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση προηγείται ο νυν ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου και ακολουθεί η πρώην βουλευτής (με άλλα κόμματα) Άννα Θεολόγου. Πολύ κοντά στη τρίτης θέση ο νυν ευρωβουλευτής, Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγκιουρέκ.

Την έδρα που φαίνεται να καταλαμβάνει το ΕΛΑΜ μάλλον κερδίζει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη και ακολουθεί ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στη κυβέρνηση Αναστασιάδη και μέχρι πριν λίγους μήνες Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Μάριος Πελεκάνος.

Τέλος της έδρα του ΔΗΚΟ καταλαμβάνει ο νυν ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα