Πρόγραμμα Επενδύσεων: Δημόσιο χρήμα 12 δισ. ευρώ, αποτελεσματικά και με διαφάνεια

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ αλλάζει το πλαίσιο κατανομής και ελέγχων - Οι 8 προβλέψεις του νομοσχεδίου

Νέους κανόνες διαχείρισης των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανακοινώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με νομοσχέδιο που θα φέρει εκσυγχρονισμό, αναθεώρηση και κωδικοποίηση των πάμπολλων διατάξεων για τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς είναι διάσπαρτες σε διάφορους νόμους και -πολλές εκ αυτών- χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’50.

Με το νέο πλαίσιο προωθείται η απλοποίηση διαδικασιών χρηματοδότησης των έργων και δράσεων του ΠΔΕ για επιτάχυνση εκτέλεσης, αύξηση απορρόφησης και ενισχυμένη διαφάνεια.

Επιπλέον προωθείται το e-ΠΔΕ II, με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος και προβλέψεις για διαλειτουργικότητα (π.χ. με το gov ERP), χρήση νέων τεχνολογιών κ.λπ.

Για το 2024 προβλέπεται ότι η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ανέλθει σε 12,17 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας και εκτιμάται ότι περισσότερο από το 65% της ανάπτυξης θα έρθει μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Οι πόροι κατανέμονται σε 6,5 δισ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα, σε 2,050 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και σε 3,617 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα