Διπλωματικές “τρίπλες” Πούτιν

Σε διπλωματικές “τρίπλες” σχετικά με τη Συρία και τον Άσαντ κατέφυγε  ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν  «Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, θα μπορούσε να είχε αποφύγει την αιματηρή εμφύλια σύγκρουση στη χώρα του, εάν είχε ανταποκριθεί νωρίτερα στα αιτήματα για αλλαγή».

Σε σχόλιά του το αγγλόφωνο ρωσικό κρατικό δίκτυο RT, ο κ. Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν λειτουργεί ως συνήγορος του κ. Άσαντ, κατηγόρησε ωστόσο τη Δύση ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Francois Heisbourg, ο οποίος είναι σύμβουλος της γαλλικής δεξαμενής σκέψης «Fondation pour la Recherche Strategique» (Ίδρυμα για τη Στρατηγική Έρευνα) στην ουσία “αδειάζει” τον Ρώσο Πρόεδρο με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στους New York Times σχετικά με αυτή την «ιδιότυπη» σχέση Ρωσίας και Συρίας .

Σχετικά αποσπάσματα:

«Η Ρωσία είναι παρούσα στη Συρία ως πάροχος αμυντικής και πολιτικής υποστήριξης εδώ και μισό αιώνα, αναπτύσσοντας συνήθειες συνεργασίας και δεσμούς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας – κάτι που αντανακλάται στους συχνούς γάμους μεταξύ Ρώσων και Σύρων πολιτών. Προκειμένου να διατηρήσει αυτή την μακροχρόνια επένδυση, συμφέρον του Κρεμλίνου είναι να σταθεί στο πλευρό όποιου βρίσκεται στην εξουσία στη Συρία».

«Ωστόσο, μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής συνδέεται με ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας, όπως ο φόβος του Κρεμλίνου για εξάπλωση της εξέγερσης από μία τζιχαντιστική Συρία στις φονταμενταλιστικές ομάδες του Καυκάσου. Η Ρωσία θέλησε να τιμωρήσει τις δυτικές δυνάμεις οι οποίες, στα μάτια της, καταχράστηκαν την εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ανατρέψουν τον Καντάφι. Ο Πούτιν δεν θα το επέτρεπε αυτό δεύτερη φορά. Εξ’ ου και το αποτέλεσμα μηδενικού αθροίσματος: η Δύση παραλυμένη στα Ηνωμένα Έθνη και αδύναμη να διαμορφώσει αποφασιστικά τις εξελίξεις στη Συρία. Την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει περιορισμένα απόλυτα κέρδη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα