Ανησυχία με τους παραδοσιακούς δεξιούς

Οι αναλυτές του Μαξίμου αποτυπώνουν τις απώλειες και προσπαθούν να αποτυπώσουν την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η νικήτρια των εκλογών. Όμως ουδείς βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο το ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οπότε πολύ λογικά και στο Μαξίμου, αλλά και στην Πειραιώς προσπαθούν να αναλύσουν τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα όπως τονίζεται αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα ανέλθει η συσπείρωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία για πρώτη φορά δύο μήνες πριν από τις εκλογές δεν έχει χτυπήσει κόκκινο. Διότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα η συσπείρωση της βάσης του κυβερνώντος κόμματος ήταν ήδη πολύ υψηλή αρκετούς μήνες νωρίτερα. Και βέβαια η κομματική βάση ήταν σε αδημονία για την ημέρα των εκλογών πολλούς μήνες νωρίτερα.

Τουναντίον σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η συσπείρωση της βάσης ακόμη δεν κινείται σε υψηλά ποσοστά, ενώ και η κομματική βάση δεν δείχνει την ίδια κινητοποίηση, όπως είχε γίνει στο πολλάκις στο παρελθόν. Παράγοντες της Πειραιώς ευελπιστούν ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η συσπείρωση θα ανέβει, ενώ εκτιμούν πως σε αυτό θα συνεισφέρει και η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη.

Επισήμως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει θέσει τον πήχη των στόχων για τις εκλογές. Όμως με βάση το ποσοστό που έλαβε το 2019, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ένα 32-33% θα εκληφθεί και από το Μαξίμου, αλλά και από την κοινωνία ως μία επιβράβευση της διακυβέρνησης, αλλά και μία νωπή εντολή. Επίσης θα κόψει και τον βήχα της αντιπολίτευσης, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη που κάνει λόγο για αλλαγή συσχετισμών. Στις ευρωεκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε πρωτεύσει με 33%. Όμως αυτή την εποχή δεν είναι λίγοι που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το κυβερνών κόμμα θα δυσκολευθεί πολύ να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 30%.

Κι όπως τονίζουν τα στελέχη που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν κάποιοι άγνωστοι «Χ» για τις ευρωεκλογές. Και αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την συμπεριφορά των ψηφοφόρων που προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία πέρυσι τον Ιούνιο και της έδωσαν το ποσοστό του 41%. Ήδη από τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ένα σημαντικό ποσοστό των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στήριζαν το κόμμα βρέξει-χιονίσει, δείχνουν δυσαρεστημένοι. Οι νίκες των ανταρτών στις Περιφερειακές έναντι των κομματικών επιλογών δείχνουν ότι και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι δεν πρέπει πλέον να θεωρούνται δεδομένοι. Κάτι που στο παρελθόν το έχουν ζήσει και άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ το 2012.

Οργισμένοι

Οι πληροφορίες που λαμβάνουν στην Πειραιώς είναι ότι πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι οργισμένοι με την θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και δεν νιώθουν ότι προδίδουν την ιδεολογία τους εάν στραφούν σε κάποιο μικρότερο δεξιό κόμμα στις ευρωεκλογές. Τουναντίον πολλοί θεωρούν ότι στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση θα την αναγκάσουν να ακολουθήσει την ιδεολογική ρότα που υπάρχει από το 1974. Επίσης πολλοί παραδοσιακοί δεξιοί δεν συμφωνούν και με την εξωτερική πολιτική και ειδικά με τον διάλογο με την Τουρκία. Ναι μεν υποστηρίζουν ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, όμως δεν συμφωνούν με τον διάλογο, όταν η άλλη πλευρά εργαλιοποιεί τα εθνικά μας θέματα.

Επίσης μία μερίδα δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών είναι αυτοί που δεν ενοχλούνται τόσο από την θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όσο με το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι νιώθουν ότι το κόμμα τους αλλάζει μορφή με την αθρόα είσοδο στελεχών των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη. Στη γκρίνια για μεγάλο ποσοστό πασοκογενών στην κυβέρνηση και δη σε κρίσιμα πόστα, ήρθε να προστεθεί η μουρμούρα για τους πέντε υποψήφιους ευρωβουλευτές που έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ψηφοφόρους κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δηλώνουν ότι «ο δεξιός λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ». Άλλωστε για εκείνους το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μεγάλος αντίπαλος της Ν.Δ. τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Και ούτε η επιτυχημένη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου τους έκανε να ξεχάσουν αυτή την αντιπαλότητα.

Το κοινό αυτό βέβαια δεν θεωρείται τόσο πιθανό να πάει σε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ενδέχεται απλώς να μην ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Η αποχή παραδοσιακών νεοδημοκρατών μπορεί όμως να αποδειχθεί καθοριστική. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων φαίνεται ότι έχει πιάσει ταβάνι.

Η ακρίβεια και η μεσαία τάξη

Ένας ακόμη άγνωστος «Χ» είναι μία σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που στήριξε τη Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος για τους ελεύθερους επαγγελματίες (το κίνημα της γραβάτας) που τάχθηκαν μαζικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019. Μπορεί το φορολογικό καθεστώς να ψηφίστηκε και να ξεχάστηκε από την επικαιρότητα. Όμως όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών «εμείς δεν το έχουμε ξεχάσει». Ότι σημαίνει αυτό για την συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες απαρτίζουν ένα μεγάλο μέρος της λεγόμενης μεσαίας τάξης, η οποία πλήττεται όχι μόνο από το νέο φορολογικό καθεστώς, αλλά και από την ακρίβεια. Και βέβαια ουδείς είναι σε θέση και με αυτή την ομάδα είναι το πώς θα συμπεριφερθεί. Θα επιλέξει να δώσει άλλη μία ευκαιρία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα απέχει, ή θα επιλέξει ως κίνηση διαμαρτυρίας κάποιο άλλο κόμμα; Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τόσο το αφήγημα της σταθερότητας, όσο και η κατά τα λοιπά μείωση φόρων συνολικά, μπορεί να ανακόψει τις διαρροές.

Πρόβλημα με τις γυναίκες

Ένας άλλος τομέας που έχει προκαλέσει προβληματισμό στους αναλυτές των δημοσκοπήσεων του Μαξίμου είναι ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο δυσαρεστημένες έναντι των ανδρών. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων. Για την κυβερνητική πολιτική στην παιδεία θετική εντύπωση έχει το 21%, στην υγεία το 15%, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού το 15%, της διαφθοράς το 15%, της εγκληματικότητας το 10%.

Η εργατική τάξη είναι η πιο δυσαρεστημένη από όλες στο σύνολο των τομέων του κυβερνητικού έργου, οι μικρομεσαίοι από τη φορολογική πολιτική, μόλις το 13% την αξιολογεί θετικά, οι αγρότες από τον πληθωρισμό και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (13% θετική αξιολόγηση και στις δύο περιπτώσεις).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα