Αλλαγές για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ζητούν οι έμποροι της Αθήνας

Ποιες προβλέψεις δεν θεωρούνται στην πράξη λειτουργικές από τους μικρομεσαίους εργοδότες

Μπορεί η υιοθέτηση του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας να έχει δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας από την καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας ωστόσο οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Αθήνας –και όχι μόνο– επισημαίνουν ότι στην πράξη κάποιες από τις πρόνοιες του συστήματος δεν είναι λειτουργικές.

Ειδικότερα, οι ενστάσεις των εμπόρων της πρωτεύουσας εστιάζονται σε ζητήματα της εργασιακής καθημερινότητας, ζητώντας για παράδειγμα να δικαιολογείται το μη «χτύπημα» της κάρτας ενός εργαζομένου στην περίπτωση που ο τελευταίος πρέπει να αποχωρήσει από την εργασία του εξαιτίας ενός έκτακτου περιστατικού όπως είναι μία αιφνίδια προσωπική ανάγκη ή μία αδιαθεσία/ασθένεια/ατύχημα. Λένε, επίσης, οι έμποροι ότι το καθυστερημένο ή το πρόωρο χτύπημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας για έως 30′ πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς επιπτώσεις, ενώ παράλληλα ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίσουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους –δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη– σε περίπτωση που ένας εργαζόμενός τους δεν βρίσκεται στη θέση εργασίας του επειδή απεργεί, επειδή πραγματοποιεί στάση εργασίας, επειδή βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι ή επειδή απλώς απουσιάζει αδικαιολόγητα.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου της πρωτεύουσας στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη, τον οποίο συνάντησαν στην αρχή της εβδομάδας, εκθέτοντάς του και μία σειρά άλλων θεμάτων όπως είναι:

1] Ο εξορθολογισμός των προστίμων τα οποία ο ΕΣΑ θεωρεί δυσθεώρητα.

2] Η ρητή πρόβλεψη διαστήματος παραγραφής 5 ετών για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όσος δηλαδή είναι ο χρόνος παραγραφής των εργατικών αξιώσεων αλλά και ο χρόνος της υποχρεωτικής τήρησης των εγγράφων.

3] Η κατάργηση της δυνατότητας έκδοσης διαταγής πληρωμής σε βάρος του εργοδότη με μόνο αποδεικτικό στοιχείο την απλή εκτύπωση των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

4] Αφού υπάρχει συνεχής διασύνδεση για το προσωπικό που έχει ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι επιμέρους υποχρεώσεις, ακόμα και στο απολογιστικό σύστημα. Να οριστεί ένα ανεκτό ποσοστό 10% για διορθωτικές κινήσεις του εργοδότη σε πιθανά λάθος χτυπήματα.

5] Η επιδότηση προμήθειας των συσκευών/μηχανημάτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για τη λειτουργικότητα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

6] Η πρόβλεψη διαδικασίας που να προστατεύει τον εργοδότη στην περίπτωση του εργαζόμενου που με δόλο δεν χτυπάει σωστά την κάρτα του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα