Ιωάννα Σπανομάρκου («ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ»): «Δεν γίνεται η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της τις προκλήσεις στο όνομα όλης της Ευρώπης»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου μιλάει στην «Α» για τους λόγους που την οδήγησαν στην πολιτική και για τους στόχους που έχει θέσει

Στις αρχές Απριλίου όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την πρώτη «φουρνιά» των υποψηφίων που θα ριχτούν στη μάχη των ευρωεκλογών με τους «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ», στην λίστα των ονομάτων υπήρχε και αυτό της Ιωάννα Σπανομάρκου, μίας νέας Ελληνίδας που τιμά και με το παραπάνω το όνομα της πατρίδας στο εξωτερικό προωθώντας επενδύσεις στον ελληνικό κινηματογράφο και αναδεικνύοντας τη χώρα μας στη διεθνή σκηνή.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Μουσικοσυνθέτρια, παραγωγός, οικονομολόγος και επιχειρηματίας που είναι εξειδικευμένη στο budgeting και το risk management στον κινηματογράφο και τη μουσική βιομηχανία, η Ιωάννα Σπανομάρκου πληροί όλα τα «προαπαιτούμενα» που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ» Ανδρέας Λοβέρδος για την κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου του νεοσύστατου κόμματος: να είναι πολίτες βγαλμένοι από τα σπλάχνα της κοινωνία, που διαθέτουν έντονη πολιτικότητα και που έρχονται στην πολιτική για να την υπηρετήσουν με κοινή λογική και μετριοπάθεια.

Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου ότι η Ιω. Σπανομάρκου επεδείκνυε από νεαρή ηλικία την κοινωνική ευαισθησία της και το ενδιαφέρον της για τα κοινά, η παρουσία της στο πολιτικό στερέωμα δεν προκαλεί έκπληξη. Στο ερώτημα της «Α» γιατί αυτό το επίσημο ντεμπούτο της στην πολιτική το κάνει με τους «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» του Ανδρέα Λοβέρδου η απάντηση της κ. Σπανομάρκου ήταν λιτή αλλά ξεκάθαρη: «Επειδή πρόκειται για ένα κόμμα του κεντρώου χώρου με το οποίο συμπνέω ιδεολογικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η εθνική άμυνα, το δημοκρατικό, η ανεργία η γυναίκεια επιχειρηματικότητα, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την άμυνα της χώρας, η υποψήφια ευρωβουλευτής των «ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ» εξήγησε στην «Α» ότι πρόκειται για θέμα που αρχίζει να συζητιέται περισσότερο στην Ευρώπη και το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα ενδιαφέροντος για το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. «Η χώρα μας έχει ιδιαίτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Συνορεύουμε με κράτη που έχουν επεκτατικές βλέψεις και τα προηγούμενα χρόνια απετράπη μια οργανωμένη εισβολή την τελευταία στιγμή. Είμαστε υποχρεωμένοι να επενδύουμε στην άμυνα μας, όμως αυτό δεσμεύει ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού μας» δηλώνει η κ. Σπανομάρκου διασυνδέοντας το ζήτημα με την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας:

«Δεν μπορούν να αγνοούν οι Ευρωπαίοι αυτή την προβληματική ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Είναι λ.χ. κάποιες συμμαχικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης που δεν επενδύουν ούτε καν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα όπως ορίζει το καταστατικό του ΝΑΤΟ αφού δεν δέχονται άμεσες απειλές όπως δέχεται η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα υπολειπόμενα κονδύλια τα επενδύουν σε άλλους τομείς, ενισχύοντας τις οικονομίες τους. Δεν γίνεται να βάζουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, ν’ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μόνη της για όλη την Ευρώπη και εκείνοι να φροντίζουν για την δική τους ανάπτυξη ανενόχλητοι».

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο θέμα της υπογεννητικότητας, η Ιω. Σπανομάρκου αναφέρει: «Η γενιά μου, η γενιά των 30-40, είχε την ατυχία να περάσει τα καλύτερα και πιο δημιουργικά της χρόνια στην ανέχεια και την ανεργία, που στιγμάτισαν την δεκαετία της κρίσης. Τώρα που κάπως σταθεροποιήθηκαν οικονομικά και μπορούν να τολμήσουν να ονειρευτούν να κάνουν οικογένεια, βρίσκονται σε μια ηλικία που η γονιμότητα είναι μειωμένη. Τα έξοδα ενός ζευγαριού για ν’ αποκτήσουν ένα παιδί είναι ακόμα μεγαλύτερα, με τις αυξημένες απαιτήσεις για φάρμακα, εξετάσεις και επεμβάσεις. Αν συνυπολογίσουμε και το υψηλό κόστος διαβίωσης, τη δυσκολία ανεύρεσης στέγης και το κόστος για την μετέπειτα φροντίδα ενός μωρού, καταλαβαίνουμε ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Έχει και η γενιά μας δικαίωμα να κάνει οικογένεια, αλλά πρέπει και να επιβιώσει. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι η επίδραση της κρίσης στην Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμη και πρέπει να πάρουν μέτρα για να ενισχύσουν τις ανάγκες αυτής της γενιάς και των επόμενων που ακολουθούν».

«Πρωταρχικός στόχος η ενίσχυση του πολιτισμού και των τεχνών και η σύνδεσή τους με την εκπαίδευση και τον τουρισμό»

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το όνομα της Ιωάννας Σπανομάρκου είναι ευρέως γνωστό στο διεθνές κινηματογραφικό/μουσικό στερέωμα καθώς η Ελληνίδα μουσικοσυνθέτρια είναι μέλος της επιτροπής ψηφοφορίας των GRAMMY, ενώ η ίδια έχει βραβευτεί σε διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ με συνθέσεις της να ακούγονται σε ταινία του Netflix (Greed, 2019) και στην πολυβραβευμένη σειρά του Apple TV+ «Ted Lasso». Με τέτοιο «βιογραφικό» είναι αυτονόητο ότι το θέμα του πολιτισμού αποτελεί κεντρικό σημείο των θέσεων της υποψήφιας ευρωβουλευτίνας του κόμματο των «ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ». «Πρωταρχικός στόχος για μένα, είναι η ενίσχυση του πολιτισμού και των τεχνών και η σύνδεση τους με την εκπαίδευση και τον τουρισμό» μας λέει η κ. Σπανομάρκου και συνεχίζει:

«Θεωρώ ότι ο Πολιτισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο που δυστυχώς δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην ενίσχυση των αξιών, του σεβασμού, της δημιουργικότητας, της αλληλεγγύης. Με τον συνδυασμό του Πολιτισμού με τον Τουρισμό, η χώρα μας επιβιώνει στηρίζοντας την οικονομία μας. Είναι όμως και ένας τομέας που χρειάζεται πολλή υποστήριξη και ανασχεδιασμό. Θα ήθελα μέσω της τέχνης, π.χ. με τον κινηματογράφο, να ενισχυθεί η προβολή και της ηπειρωτικής Ελλάδας, που θα φέρει πολιτιστικό τουρισμό στις περιοχές που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, όπως είναι η Δυτική Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα το ΑΕΠ, τόσο κατά την ίδια την επένδυση, όσο και με την μακροπρόθεσμη προσέλκυση κλασσικού τουρισμού. Ας διδαχθούμε από το παράδειγμα της Κροατίας που φιλοξένησε τα γυρίσματα της σειράς “Game of Thrones”, της Σκωτίας όπου κινηματογραφήθηκε η ταινία “Braveheart”, της Ιορδανίας με την Πέτρα σε πολλές ταινίες, του Βερολίνου με τον συναυλιακό τουρισμό, της Πράγας που συγκεντρώνει λάτρεις του μπαλέτου και της όπερας και της Γαλλίας που μεταξύ άλλων, στηρίζει τον γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα