Τέσσερις φορές… Ντουμπάι ήταν η Θεσσαλία

Αδόκιμη οποιαδήποτε σύγκριση των δύο ακραίων καιρικών φαινομένων

Με καθυστέρηση μίας ημέρας –εξαιτίας της απεργίας των δημοσιογράφων– πληροφορηθήκαμε στην Ελλάδα τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν στις αρχές της εβδομάδας το εμιράτο του Ντουμπάι.

Παρακολουθώντας τις εικόνες και τα βίντεο με το πλημμυρισμένο αεροδρόμιο της πόλης να έχει μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα και τους δρόμους να έχουν σκεπαστεί με τόνους νερού, το μυαλό πολλών πήγε στα όσα έζησε η Θεσσαλία και η Μαγνησία τον Σεπτέμβρη του 2023 με την καταστροφική επέλαση της καταιγίδας Ντάνιελ. Μόνο που είναι αδόκιμη οποιαδήποτε σύγκριση των δύο φαινομένων. Καταρχάς επειδή στην Ελλάδα ο απολογισμός της θεομηνίας ήταν τραγικός πρωτίστως σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών (17 νεκροί) και δευτερευόντως σε επίπεδο καταστροφής υποδομών και περιουσιών. Κατά δεύτερον επειδή η ένταση της καταιγίδας που «χτύπησε» το Ντουμπάι ήταν υποπολλαπλάσια της μανίας με την οποία χτυπήθηκε η κεντρική Ελλάδα από την «Ντάνιελ».

Για να υπάρχει μία τάξη συγκριτικού μεγέθους των δύο φαινομένων σημειώνεται ότι σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από το Ντουμπάι έπεσαν σε 24 ώρες 256 χιλιοστά βροχής όταν στην κακοκαιρία Daniel η Ζαγορά στο Πήλιο δέχτηκε σε ένα 24ωρο 910 χιλιοστά βροχής που μεταφράζεται σε 910 τόνους βροχής σε ένα στρέμμα!!!

Αυτό που θα μπορούσε να λογιστεί ως κοινό σημείο των δύο περιστατικών αυτό είναι η έλλειψη ή ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές. Για παράδειγμα στο Ντουμπάι δεν υπάρχει καθόλου σύστημα αποχέτευσης που θα βοηθούσε να αντιμετωπίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις, ενώ και στην Ελλάδα που υπήρχαν αντιπλημμυρικά έργα δεν είχαν τις προδιαγραφές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε συνθήκες ακραίου καιρικού φαινομένου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα