Δεν τους αφήνει να αγιάσουν ο… βαφτισιμιός Στέφανος

Γέλιο μέχρι δακρύων προκαλεί σε κάθε του εμφάνιση ο Κασσελάκης με τα όσα λέει και κάνει

Το 1968 ήταν μία ιστορική χρονιά για την ελληνική αριστερά, καθώς υπήρξε η μεγαλύτερη διάσπαση στην ιστορία του ΚΚΕ. Από την συγκεκριμένη διάσπαση βγήκαν δύο κόμματα, το ΚΚΕ Εξωτερικού και το ΚΚΕ Εσωτερικού. Βέβαια πριν επέλθει η διάσπαση του 1968 είχαν προηγηθεί ισχυρές κρίσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με το τέλος του εμφυλίου τον Αύγουστο του 1949 και την εγκατάσταση της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ στο εξωτερικό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τον Φεβρουάριο του 1968, όπου επιβεβαιώθηκε η διάσπαση, κατά την 12η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής που συνήλθε στην Βουδαπέστη. Εκεί καθαιρέθηκαν όσοι διαφωνούσαν με την εξάρτηση του κόμματος από την Μόσχα. Ήταν τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου, οι Μήτσος Παρτσαλίδης, Ζήσης Ζωγράφος, Πάνος Δημητρίου, ενώ περιθωριοποιήθηκαν οι υπόλοιποι (Δημήτρης Βατουσιανός, Βασίλης Ζάχος, Σταύρος Καράς, Θανάσης Καρτσούνης, Λεωνίδας Τζεφρώνης κ.ά.). Ωστόσο και στελέχη του τμήματος της ηγεσίας που δρούσε στο εσωτερικό της χώρας σε συνθήκες παρανομίας (Μπάμπης Δρακόπουλος, Νίκος Καρράς, Αντώνης Μπριλλάκης, Τάκης Μπενάς κ.ά.), συμπαρατάχθηκαν με τους διαφωνούντες. Έτσι συγκροτήθηκε το ΚΚΕ -Εσωτερικού, τα στελέχη του οποίου απέδιδαν την ονομασία ΚΚΕ-Εξωτερικού στο τμήμα του κόμματος που ακολουθούσε την ηγεσία. Η ιδεολογική ταυτότητα του «ΚΚΕ -Εσωτερικού» υπήρξε η ελληνική εκδοχή του Ευρωκομμουνισμού, η ανανέωση της Αριστεράς και η επαγγελία ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Επί της ουσίας το ΚΚΕ-Εσωτερικού είναι ο προπάππους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη με το ΚΚΕ-Εσωτερικού και τις ιδεολογικές αναζητήσεις και προβληματισμούς ανθρώπων που ζούσαν στην παρανομία λόγω χούντας. Καμία απολύτως. Μάλιστα ο Κασσελάκης, που σίγουρα θα έχει βαρεθεί να διαβάσει και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα θα θεωρούσε τις παραπάνω αράδες σάλτσες.

Κι όμως ο Κασσελάκης έστω και κατά λάθος τι κάνει; Εκτός Ελλάδας κινείται ως ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού κι εντός ως ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού. Άλλα λέει εδώ και μόλις περάσει τα σύνορα το παλικάρι ξεφεύγει. Και δεν μιλάμε για μία απλή διαφοροποίηση, αλλά για όλα τα ζητήματα που για τους συντρόφους του θεωρούνται ταμπού. Για παράδειγμα είπε για τον φράχτη στον Έβρο ότι είναι χρήσιμο εργαλείο, κάτι που είναι σε αντίθετη ρότα με τα όσα λέει και κάνει στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε την ενόχληση του.

Στις ΗΠΑ ο Κασσελάκης μίλησε θετικά για την επιστολική ψήφο, όμως επί προεδρίας του ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και επιτέθηκε δριμύτατα στην κυβέρνηση. Ακόμη και στο θέμα των Σπαρτιατών κινείται εκτός γραμμής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα ναι μεν δεν ψήφισε την ρύθμιση για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση ως ανεπαρκή, ζητώντας αποκλεισμό. Κι όμως ο Κασσελάκης έχει δηλώσει για τους Σπαρτιάτες πως «στο τέλος της ημέρας έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και εκείνοι. Κάτι εκπροσωπούν».

Η ιερή συμμαχία

Τι να πει κάποιος για τα θέματα της άμυνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της προμήθειας ελικοπτέρων, αλλά αρνήθηκε να ψηφίσει την πώληση στην Τσεχία πυρομαχικών με την δικαιολογία ότι θα πάνε στην Ουκρανία. Για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στο θέμα των βάσεων εμφανίστηκε θετικός, αν και είπε πως «τίποτα δεν είναι επ’ αόριστον στη ζωή». Κι όμως ψήφισε «ναι» στις βάσεις των ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα», τα οποία κατά τον ίδιο δεν είναι επαρκή. Εξέπληξε επίσης πολλούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η κίνησή του να αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία».

Στην ομιλία του στον ΣΕΒ προέταξε τη θέση υπέρ της διαμοίρασης μετοχών στους εργαζομένους δίχως καμία αναφορά σε αυξήσεις και είχε αποκαλέσει το κεφάλαιο «εργαλείο για ευημερία», ενώ δεν αναφέρθηκε στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Σε όλα αυτά τα παραστρατήματα του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε προ ολίγων 24ωρων ο Παύλος Πολάκης και μάλιστα με συνέντευξη του στην Αυγή. Ερωτώμενος για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος, ο Παύλος Πολάκης τόνισε πως τον προσανατολισμό του κόμματος δεν τον καθορίζει ούτε ο ίδιος, ούτε ο πρόεδρος, αλλά όλοι δεσμεύονται από το καταστατικό. Τόνισε μάλιστα πως «άλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα».

Η βάφτιση

Βέβαια στην Κουμουνδούρου πέραν των πολιτικών ακροβατισμών του Κασσελάκη έχουν σαλτάρει στην κυριολεξία και με τα νέα που έρχονται από τις ΗΠΑ. Εκεί όπου ο κ. Κασσελάκης αφηγήθηκε ένα περιστατικό από την βάφτιση του με το οποίο γέλασε και ο κάθε πικραμένος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να εκμυστηρεύτηκε τα εξής στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο: «Με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ  σπουδαίος». Για λόγους ευγένειας κρατήθηκε και δεν χασκογέλασε ο ιεράρχης.

Τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για την βάφτιση τα σχολίασε και ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «οι θαυματοποιοί, αυτοί που μπορούν να περπατάνε στη θάλασσα, που δημιουργούνται σταυροί όταν γεννιούνται, δεν μπορούν να μας λύσουν προβλήματα». Κι εντάξει το περίμεναν στην Κουμουνδούρου τον σχολιασμό από την κυβέρνηση. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο είναι ο σχολιασμός από του βήματος του κοινοβουλίου των όσων είπε ο Κασσελάκης από τον Θανάση Παφίλη. Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ ως παλιά καραβάνα δεν έχασε την ευκαιρία και σχολίασε πως «από τη μια μεριά έχουμε τις επιστολές του Ιησού Χριστού και από την άλλη, το θαύμα της κολυμπήθρας! Έλεος πια. Ελέας, υπάρχουν και όρια, ο κόσμος πρέπει να κρίνει από όλα αυτά». Και όλοι κατάλαβαν ότι ο Περισσός επιθυμεί να βάλει στο ίδιο κάδρο τον Κασσελάκη με τον Βελόπουλο, κάτι που έχει επιχειρήσει και το ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροαριστερό ακροατήριο μετρούν όλα αυτά.

Κάτι που κατάλαβε ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης (δηλωμένος οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος αντέδρασε με μία δεικτική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στέφανε, ο σταυρός που σχηματίστηκε στην κολυμβήθρα είναι αυτός που κουβαλάμε εμείς που ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ».

Πλέον όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν πάρει απόφαση, ότι ο Κασσελάκης απευθύνεται σε ένα κοινό, το οποίο είναι απροσδιόριστο. Όμως όλοι συμφωνούν, ότι εάν ο δρόμος που ακολουθεί δεν δικαιωθεί, τότε ίσως την 10η Ιουνίου να τον έχουν διώξει με τις κλωτσιές από την Κουμουνδούρου. Και δυστυχώς γι’ αυτόν ο Άγιος Τσαλίκης έχει εκδημήσει εις τον Κύριον για να τον σώσει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα