Έκκληση Αναστασιάδη να μη «βουλιάξουν» οι κυπριακές τράπεζες

Δραματική έκκληση για ισχυρή βιώσιμη λύση για την Τράπεζα Κύπρου και στήριξη της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθύνει ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος με τρισέλιδη επιστολή προς την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην επιστολή αυτή ο κ. Αναστασιάδης επικρίνει τη στάση των εκπροσώπων της Τρόικας, που επιμένουν στους περιορισμούς, αντί στον εντοπισμό μακροπρόθεσμης βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης για τη ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου.

Παράλληλα αναφέρεται πως παρόμοια επιστολή στην τρόικα είχε αποστείλει και από τον Χάρη Γεωργιάδη στις 19 Μαΐου με στόχο της εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης για τη ρευστοτική της θέση. Η επιστολές Αναστασιάδη και Γεωργιάδη καταδεικνύουν πως η Τράπεζα Κύπρου όχι μόνο δεν σώθηκε αλλά το μέλλον της κρίνεται ιδιαίτερα προβληματικό.

Μπαίνοντας σε πιο τεχνικά θέματα, ο Κύπριος πρόεδρος εισηγείται μετατροπή του ELA που μεταφέρθηκε από τη Λαϊκή σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε διαφορετική οντότητα. Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναρχίσει να δανείζει απευθείας την τράπεζα Κύπρου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στον ELA.

H έκκληση γίνεται την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εισηγούνται όπως το κράτος κινηθεί νομικά κατά του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λόγω του υψηλού ELA που έδωσε στη Λαϊκή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα