Σε βέρτιγκο ο Κασσελάκης

Πιάστηκε στον ύπνο ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη και αναγκάστηκε να γίνει ακόλουθος του ΠΑΣΟΚ

Προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης, λόγω του ότι απουσίαζε επί πολλά χρόνια από την Ελλάδα αγνοεί την παροιμία «ο Θεός βλέπει τους ανθρώπους να κάνουν σχέδια και γελάει». Και το λέμε διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς τα είχε σχεδιάσει και αλλιώς του ήρθαν τα πράγματα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδίαζε μία νέα επικοινωνιακή καταιγίδα με αφορμή την στρατιωτική του θητεία και την παρέλαση στην Θήβα, ποντάροντας στο ότι όλες οι εκπομπές, ελλείψει ειδήσεων θα ασχολούνται μαζί του. Και ξαφνικά ήρθε η πρόταση δυσπιστίας του Νίκου Ανδρουλάκη και η παρέλαση Κασσελάκη απλά συμπλήρωσε τα δελτία ειδήσεων.

Και στο συγκεκριμένο σημείο αναδείχθηκαν οι διαφορές και των δύο προσώπων, αλλά και των δύο κομμάτων. Το μεν ΠΑΣΟΚ είναι ψημένο σε τέτοιες καταστάσεις, ο δε Ανδρουλάκης μπορεί να μην έχει επικοινωνιακά χαρίσματα, αλλά είναι ένα πολιτικό ον. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει μάθει να ασχολείται με την πολιτική, όχι με ενδιαφέρον ως απλός ψηφοφόρος, αλλά εντός κομματικής πυραμίδας. Με τις ίντριγκες, με τα μαχαιρώματα, με τις καλές και τις κακές ημέρες. Και από την άλλη υπάρχει ένας αρχηγός κι ένα επιτελείο δίπλα του που είναι παντελώς άσχετοι από πολιτική. Σε τέτοιο βαθμό που προκαλούν την θυμηδία.

Διότι για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη περί παραίτησης Μητσοτάκη και τη διενέργεια εθνικών εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών ισχύουν δύο πράγματα. Ή είναι παντελώς άσχετος, διότι ο ΟΑΣΕ στέλνει παρατηρητές και σε όλες του τις εκθέσεις κάνει λόγο για άψογη διαδικασία. Ή ο στόχος του είναι να φορτώσει μία νέα ήττα σε νοθεία. Ή και τα δύο. Πάντως αυτή τη τακτική θυμίζει Ντόναλντ Τραμπ. «Ή κερδίζω εγώ, ή δεν κερδίζει κανένας».

Αστεία πρόταση

Φυσικά το σύνολο της αντιπολίτευσης (αριστεράς και δεξιάς) απέρριψε ως αστεία την πρόταση Κασσελάκη για παραίτηση Μητσοτάκη κι εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του κόμματος. Σε μια εμφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα της μομφής που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης προεξόφλησε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ότι «θα δείτε μια κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί»

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά ότι ήταν «σαν να καταγγέλλει τους βουλευτές του κόμματός του» που θα προσυπέγραφαν τη μομφή κατά της κυβέρνησης μαζί με τρία ακόμη κόμματα. Και ενώ ήδη είχαν αρχίσει παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τεσσάρων κομμάτων που την υπέγραψαν τελικά ο κ. Κασσελάκης χάραξε ακόμη πιο έντονα τις διαχωριστικές  γραμμές του από τα άλλα κόμματα.

Η πλέον χαρακτηριστική ήταν η αιχμή που άφησε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη στο ζήτημα της συνεννόησης των προοδευτικών κομμάτων, καθώς όπως είπε «γύρω από την πρόταση μομφής στοιχίζονται όλοι εκείνοι οι «προοδευτικοί» πολιτικοί που απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία».

Μπροστά στον κίνδυνο να τορπιλιστεί η προσπάθεια συνεννόησης για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και να ακυρωθεί στην πράξη η ευκαιρία άσκησης μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πίεσης στον κ. Μητσοτάκη τις συνεννοήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη ανέλαβαν οι εμπειρότεροι του κόμματος. Το ρόλο αυτό τον ανέλαβε κατά κύριο λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος με την σημαντική συμβολή μελών του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ των συνεργασιών αλλά και εν προκειμένω και με την μομφή στην κυβέρνηση.

Μόνος σύμμαχος ο Νίκος Παππάς

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δεν έμεινε στο απυρόβλητο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ καθώς η πρότασή του για διπλές εκλογές και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές έδωσε λαβές στη Χαριλάου Τρικούπη για να του επιστρέψει τις αιχμές.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για προτάσεις-σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν όλη η αντιπολίτευση είχε συσπειρωθεί απέναντί του για την υπόθεση της συγκάλυψης των ευθυνών της τραγωδίας των Τεμπών. Και αυτό σε μια φάση που τα κόμματα και τα στελέχη των κομμάτων της κεντροαριστεράς δίνουν μια μάχη ανάκτησης της αξιοπιστίας τους στο πολιτικό σκηνικό και απέναντι στην κοινωνία.

Συμπαραστάτη του ο κ. Κασσελάκης σε αυτή τη θέση που έχει βρεθεί ήταν ο Νίκος Παππάς ο οποίος από τη θέση του εισηγητή επανέλαβε την ανάγκη για ενισχυμένη παρουσία και ευρωπαίων παρατηρητών στις εκλογές με τα κυβερνητικά στελέχη να επιστρέφουν τις κατηγορίες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας την καταδικαστική απόφαση του ειδικού δικαστηρίου με 13-0 υπέρ της καταδίκης του στην διαμάχη του με τον Καλογρίτσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασσελάκης αναπαρήγαγε το tweet του Νίκου Παππά από την παρέμβασή του με τον Παύλο Μαρινάκη να του εξαπολύει νέα πυρά. «Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου» σχολίασε ειρωνικά ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Βέβαια οι γύρω από τον Κασσελάκη βλέποντας πως από την όλη διαδικασία βγαίνει κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ με άγαρμπο τρόπο προσπαθούν να πουν την μία μπαρούφα μετά την άλλη. Όπως για παράδειγμα ο σύμβουλος του Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Φαραντούρης, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη αφού ανέφερε ότι «η ευρωπαία εισαγγελέας έριξε την κυβέρνηση στη Ρουμανία», συμπλήρωσε ότι «θα ήταν ευχής έργον να κάνει το ίδιο και στην Ελλάδα». Όταν, μάλιστα, του ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τη δήλωση αυτή, ο κ. Φαραντούρης επέμεινε λέγοντας «εάν αποκρύπτει σκάνδαλα, ναι, εάν δεν θέλει η κυβέρνηση να διαλευκάνει υποθέσεις».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα