HELLENiQ ENERGY: Επιστράτευσε το… IQ της για την αναγέννηση των καμένων της Δ. Αττικής

Ο ενεργειακός όμιλος ανέλαβε άμεσα τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση της μελέτης για την αντιδιαβρωτική προστασία, αλλά και την υλοποίηση των αντίστοιχων αντιδιαβρωτικών έργων στους πληγέντες δήμους της περιοχής

Σοβαρά είναι τα «εγκαύματα» που προκάλεσε στο δασικό «σώμα» των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας η μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023. Εξίσου σοβαρά είναι, όμως, και τα προβλήματα που αφήνει κάθε φορά πίσω της μία πύρινη λαίλαπα: καταστροφή πνευμόνων οξυγόνου, περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και δυνητικοί κίνδυνοι από την εκδήλωση κατολισθητικών και πλημμυρικών φαινομένων.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Αντιλαμβανόμενη αυτή την post-fire κομβική συνθήκη και ως εκ τούτης την κρισιμότητα να υπάρξει ταχεία παρέμβαση αναφορικά με την αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων της δυτικής Αττικής, ο ενεργειακός όμιλος HELLENiQ ENERGY αξιοποίησε τον θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης» και ανέλαβε άμεσα τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση της μελέτης για την αντιδιαβρωτική προστασία, αλλά και την υλοποίηση των αντίστοιχων αντιδιαβρωτικών έργων στα καμένα των πληγέντων δήμων της περιοχής.

Έτοιμο το 80% της οικολογικής παρέμβασης

Τα εν λόγω έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί κατά 80% και αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτείνονται σε περιοχές συνολικού εμβαδού 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων,  που περιλαμβάνουν  τις τοπικές κοινότητες Κορέμι Ασπροπύργου, Αγία Σωτήρα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Πανόραμα Μάνδρας, Οινόη, καθώς και αγροτικές εκτάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έργα υποδομής και μνημεία πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας, θα παραδοθούν συγκεκριμένα τα παρακάτω έργα:

>> Περίπου 201.000 τρέχοντα μέτρα κορμοδέματα, κορμοπλέγματα και κλαδοδέματα, με την τοποθέτηση και στερέωση κορμών κατά τις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων και με τη συγκέντρωση, συμπίεση και στερέωση των κλαδιών στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.

>> 283,5 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, με την κατασκευή και τοποθέτηση, ξύλινων φραγμάτων από κορμούς εντός των δευτερευουσών κοιτών των χειμάρρων.

Πρόκειται για 100% οικολογικές παρεμβάσεις, με τα υλικά των κατασκευών να προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωσή τους συμμετέχουν ειδικά συνεργεία, αποτελούμενα από έμπειρους επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ καθημερινά για 3 μήνες βρίσκονταν στο πεδίο 50 άνθρωποι κατά μέσο όρο, καταγράφοντας πάνω από 24.000 εργατοώρες.

Κύριος σκοπός των αντιδιαβρωτικών έργων είναι: α) Η ουσιαστική και άμεση αντιμετώπιση της εδαφικής διάβρωσης στις καμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, β) η συγκράτηση των φερτών υλών, ώστε να συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης με τη συγκράτηση των σπόρων, καθώς και στην τεχνητή αναδάσωση της περιοχής, γ) η προσωρινή ταμίευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου νερού και δ) η αύξηση της ποσότητας των διηθούμενων στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους νερών της βροχής.

Υπουργική «επιθεώρηση»…

Με «οικοδεσπότη» τον διευθύνοντα σύμβουλο της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέα Σιάμισιη, στην περιοχή που η ενεργειακή εταιρεία κάνει τα παρεμβάσεις περιηγήθηκε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Μάνδρας-Ειδύλλιας, Αρμόδιο Δρίκο, αλλά και στελέχη εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών. Στις δηλώσεις τους ο αρμόδιος υπουργός και ο CEO της HELLENiQ ENERGY συμφώνησαν ότι κεντρική στόχευση των παρεμβάσεων είναι ο περιορισμός των συνεπειών από τη διάβρωση του εδάφους στις καμένες δασικές εκτάσεις ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν φυσική αναγέννηση του οικοσυστήματος και να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις της την HELLENiQ ENERGY στη δυτική Αττική έρχονται να προστεθούν στα  αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη Αττικής και στον Σχίνο Κορινθίας, τα οποία παραδόθηκαν από τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2022, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη σύντομα παραδίδεται και η αναδάσωση 170 στρεμμάτων που έγινε δια… χειρός HELLENiQ ENERGY στη Παλαιά Πεντέλη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα