«Έχω αποδείξει ότι ξέρω να αγωνίζομαι»

Μπορεί για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών τα βουλευτικά ένσημά τους να είναι περισσότερα των εργασιακών, στην περίπτωση ωστόσο της κας Ελίζας Βόζεμπεργκ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Μετράει 32 χρόνια μάχιμης δικηγορίας και μόλις 3 χρόνια βουλευτικής θητείας, παρά το γεγονός –όπως ομολογεί η ίδια– ότι «με την πολιτική ασχολούμαι από μικρό παιδί».

Σήμερα, η κα Βόζεμπεργκ ξαναμπαίνει στον ενεργό πολιτικό στίβο, διεκδικώντας αυτή τη φορά μία εκ των 21 υποψηφίων που θα εκλεγούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Για τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και τις προκλήσεις αυτής της εκλογικής μάχης, η κα Βόζεμπεργκ μίλησε στην «Α», χαρακτηρίζοντας στις ευρωεκλογές «εθνικό στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί».

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Πολλοί εκτιμούν ότι οι εθνικές εκλογές δεν αργούν. Γιατί προτιμήσατε να διεκδικήσετε την είσοδό σας τώρα στην Ευρωβουλή και όχι μια θέση εν ευθέτω χρόνω στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

«Με την πολιτική ασχολούμαι από μικρό παιδί και ποτέ δεν αρνήθηκα να δώσω μάχες. Η σημερινή πολιτικοοικονομική συγκυρία προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ευρωεκλογές για την Ελλάδα και πρέπει να στείλουμε στις Βρυξέλλες το καλύτερο δυναμικό του τόπου. Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μας για την Ευρωβουλή, διότι πιστεύω στην Ευρώπη και, σύμφωνα με τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας και γνωρίζοντας την πραγματικότητα, μπορώ να συμβάλω στην επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση, με σοβαρότητα και συνέπεια».

Πόσο κρίσιμη είναι αυτή η θητεία που θα ξεκινήσει στην Ευρωβουλή μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου και τι διακυβεύεται σε εθνικό επίπεδο με δεδομένη τη συνθήκη της Λισαβόνας;

«Οι εκλογές στις 25 Μαΐου είναι οι σημαντικότερες της μεταπολίτευσης.

Για πρώτη φορά γίνονται σε περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά ταυτόχρονα και με ορατή την επερχόμενη ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέες νομοθετικές εξουσίες, καθώς του επιτρέπει να συναποφασίζει –από κοινού με το Συμβούλιο των Υπουργών– για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινοτικής νομοθεσίας. Πάνω από 40 νέοι τομείς διέπονται πλέον από τη λεγόμενη “διαδικασία συναπόφασης”, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της ενεργειακής πολιτικής, της μετανάστευσης και των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. Το Κοινοβούλιο έχει και τον τελευταίο λόγο για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την αύξηση της δύναμής του, όμως, αυξάνονται και οι ευθύνες του. Ως το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει πλέον νέα μέσα για να διασφαλίζει τη λογοδοσία της Ε.Ε. στους πολίτες της».

Συνδέεται και υπό ποιες συνθήκες το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με το πότε θα στηθούν εθνικές κάλπες;

«Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε πλέον ότι άλλες είναι οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και άλλες οι εθνικές εκλογές. Είναι δύο πράγματα που δεν είναι αλληλένδετα όσον αφορά για τη διεξαγωγή τους. Οι ευρωβουλευτές δίνουν τη δική τους, δύσκολη μάχη, σε ένα κοινοβούλιο με αυξημένες πλέον αρμοδιότητες, ώστε η πατρίδα μας σαν ισότιμο μέλος να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια των χωρών μελών για μία δυνατή και δίκαιη Ευρωπαϊκή Ένωση. H ελληνική κυβέρνηση έχει εκπλήξει με την ικανότητά της να συνεχίζει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας μετά από πάρα πολλά χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα. Και όλα αυτά με τις θυσίες των Ελληνίδων και Ελλήνων. Τώρα, όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, αυτές θα γίνουν, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όταν θα εξαντληθεί η τετραετία».

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η ύπαρξη λαμπερών ονομάτων-celebrities στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων «θολώνει» το εκλογικό κριτήριο των ψηφοφόρων;

«Όχι, δεν συμφωνώ, με αυτή την έννοια τουλάχιστον. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Και τα λαμπερά ονόματα επίσης. Ο ψηφοφόρος πρέπει πριν αποφασίσει για την ψήφο του να δει τα βιογραφικά του κάθε υποψηφίου και να κρίνει ποιοι είναι κατάλληλοι. Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετέχουν άνθρωποι που είναι αξιόλογοι και γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Άνθρωποι που ξέρουν να προσφέρουν στον τόπο και θέλουν να δουλέψουν στην Ευρώπη. Στην πατρίδα μας δεν αξίζει να είναι χώρα δεύτερης ταχύτητας. Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρώπη τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Άλλωστε, ο Έλληνας έχει στον γενετικό του κώδικα κουλτούρα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες. Αν τώρα δεν το δείξει, που οι ευρωεκλογές είναι ένα εθνικό στοίχημα, θα έχουμε χάσει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τις επόμενες γενιές!

Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι διεκδικώ ευπρόσωπα ένα σταυρό προτίμησης, καθώς τόσο στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ως μαχόμενη δικηγόρος επί 32 έτη, όσο και στην κοινωνική και πολιτική μου πορεία, έχω αποδείξει ότι ξέρω να αγωνίζομαι. Πιστεύω ότι με την εμπειρία μου θα μπορέσω να προσφέρω στην Ελλάδα μας την ευκαιρία να αναδείξει τη δύναμη που έχει ως χώρα».

 

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Άνθιμο

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, συναντήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με φορείς και θεσμικούς παράγοντες της πόλης, στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Ανάμεσα στις επαφές ξεχώρισε η συνάντηση της έγκριτης νομικού και υποψήφιας ευρωβουλευτού με τον Μητροπολίτη Άνθιμο. Η κα Βόζεμπεργκ, η οποία ως γνωστόν, διατηρεί άριστη σχέση με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της, συνάντησε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος και της επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή.

Το ρεπορτάζ λέει ότι εξίσου εγκάρδια ήταν γενικότερα και η υποδοχή των Θεσσαλονικέων, που την καλωσόρισαν στην πόλη τους με θέρμη, καθώς στο πρόσωπό της βλέπουν μία διαφορετική υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, άξια να ψηφισθεί και να μας εκπροσωπήσει στις Βρυξέλλες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα