«Στόχος επετεύχθη»: Νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων με 175 «ΝΑΙ» – Όλο το παρασκήνιο

Ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε με την στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας - «Μεταρρύθμιση-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Τα χαμόγελα στα κυβερνητικά έδρανα και στα πρόσωπα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούσαν έναν συνδυασμό ικανοποίησης και ανακούφισης.

Ικανοποίηση για την ευρεία πλειοψηφία των 175 «ΝΑΙ» – που διαμορφώθηκε και με την στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας – σε μία μεταρρύθμιση «που αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως την χαρακτήρισε με ανάρτηση του ο κ. Μητσοτάκης.

Παρά τις διαρροές από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα το Μέγαρο Μαξίμου πιστώνεται την προώθηση ενός νόμου που «αποδίδει δικαιοσύνη, αίρει τις διακρίσεις και προστατεύει τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών», όπως σημείωσε σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Ανακούφιση γιατί σήμανε το τέλος μίας δύσκολης διαδρομής για τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ κατά την οποία υπήρξαν αναταράξεις από τις διαφωνίες και την κριτική στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Το κλίμα αυτό αντικατοπτρίζει το σχόλιο του πρωθυπουργού προς δημοσιογράφους κατά την αποχώρηση του από την Βουλή. «Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την χαρά του για το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα την πρόθεση του να αλλάξει η ατζέντα από ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τον δημόσιο διάλογο τους τελευταίους δύο μήνες.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αφήσει πίσω και την σκληρή κριτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του. «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά την ονομαστική ψηφοφορία, δείχνοντας ότι δεν θέλει να ρίξει λάδι στην φωτιά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε ενόχληση από τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν περιορίστηκε μόνο στην έκφραση της διαφωνίας του με το νομοσχέδιο, αλλά επιχείρησε να το αποδομήσει, όπως και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στην οποία καταλόγισε «ψέματα» και «προσχηματική ρητορική». Τον εκνευρισμό αρκετών κυβερνητικών στελεχών ενέτεινε το γεγονός ότι άσκησε κριτική και σε άλλους τομείς πολιτικής όπως τα ελληνοτουρκικά και οι αγρότες.

Τα 20 «όχι» και οι 31 αποχές από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, σχεδόν το ένα τρίτο της δύναμης της, αποδεικνύουν ότι δεν ήταν μία ανέφελη διαδικασία για την κυβέρνηση και τη ΝΔ, αλλά και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να υλοποιήσει μία μεταρρύθμιση που  «αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», όπως είπε.

Τελικά 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός από το κυβερνητικό επιτελείο, με δεδομένο το κλίμα που επικρατούσε αρχικά στην ΚΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο συνεχίστηκαν μέχρι και λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία. Ο Κώστας Κατσαφάδος μετακινήθηκε από το «κατά» στο «υπέρ», ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Βλαχάκος και ο Μιχάλης Λιβανός που προσανατολίζονταν στην αποχή στήριξαν εντέλει το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης που προσμετρήθηκε στα «ναι» το αποδίδει σε πρόβλημα με την κάρτα του κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία και επιμένει στο «όχι» παρότι δεν καταγράφηκε στην τελική ψηφοφορία.

Στο «όχι» επέμειναν μέχρι τέλους, εκτός από τον κ. Σαμαρά, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Στέφανος Γκίκας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Κώστας Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Στην αποχή στράφηκαν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα. Την ίδια στάση τήρησαν ο Διονύσης Ακτύπης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Βλάχος, ο  Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιάννης Γιάτσιος, ο Ανδρέας Ζαμπίλης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Μάρκος Καφούρος, ο Μάνος Κονσόλας, ο Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Περικλής Μαντάς, ο Νότης Μηταράκης, η Κατερίνα Μονογυιου, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Παπασωτηρίου, ο Στέλιος Πέτσας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Άγγελος Συρίγος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα