Τα καλά και συμφέροντα…

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Στο ερώτημα αυτό θέλει να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επαναπατρίσει κάποιους από τους ψηφοφόρους του παρελθόντος οι οποίοι πλέον βρίσκονται στην αγκαλιά –κυρίως– του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τα καλά της συγκυβέρνησης προσπαθεί να οικειοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ με στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση των πρώην ψηφοφόρων του ώστε να του δώσουν μια ακόμα ευκαιρία στις προσεχείς εκλογές.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου να παίζει προσωπικά παιχνίδια ακυρώνοντας στην πράξη την «Ελιά» και τα κομματικά στελέχη να εκφράζονται πλέον ανοιχτά για την επόμενη ημέρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μόνο ευχάριστα δεν μπορεί να αισθάνεται. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Α» της 22ας Απριλίου προέβλεψε την πτώση της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία, στην περίπτωση που το άθροισμα των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας και της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές είναι μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν δεν πάει καλά η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά, που μας ενδιαφέρει εμάς, στις εκλογές, ή αν το άθροισμα π.χ. της κυβέρνησης είναι πιο χαμηλό από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περίπτωση να κρατηθεί κυβέρνηση; Σε κάθε περίπτωση, αν το άθροισμα των δύο κομμάτων είναι μικρότερο από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποιος που θα πει ότι προχωράμε; Πώς θα πει προχωράμε και πού;» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Όπως είχε αποκαλύψει ήδη από τις 22 Απριλίου η «Α», ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι διττός: η Νέα Δημοκρατία πρέπει να τερματίσει πρώτη, εναλλακτικά τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να υπερβαίνουν εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι τα χαμηλά –και δημοσκοπικά– ποσοστά που συγκεντρώνει η «Ελιά», το διάδοχο δηλαδή σχήμα του ΠΑΣΟΚ.

Επικοινωνιακή τακτική

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν δώσει «γραμμή» σε όλα τα στελέχη να επικεντρώνονται στα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και σήμερα, τα οποία μάλιστα οικειοποιούνται!

Να επικαλούνται μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων όπως εκείνο της δημιουργίας 50.000 θέσεων Κοινωφελούς εργασίας (σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), τονίζοντας πως στόχος είναι η επανάληψή του και για το 2014 για άλλες 50.000 θέσεις, με αιχμή τις οικογένειες που δεν έχουν εργαζόμενο.

Να θυμίζουν πως με πρόταση νόμου που από το φθινόπωρο του 2012 κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ –και επανέλαβε με σχετικές τροπολογίες το 2013– προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για:

# Την εξαίρεση των ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει ο Ν. 4093 και από τη μη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε αναπήρους κάτω των 65 ετών.

# Επέκταση της κάλυψης για παροχές υγείας των ανασφάλιστων ανέργων και επαγγελματιών που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Υλοποιείται με τον πρόσφατο νόμο του Μαρτίου του 2014, για ένα χρόνο.

# Την επαναχορήγηση της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποία διεκόπη με τον Ν. 4093/12 εφόσον έχουν 5 χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής στη χώρα.

# Την εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών με τους ανασφάλιστους των άλλων Ταμείων (40 έτη εργασίας και 62ο έτος).

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν, μάλιστα, πως «σημαντική ήταν η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στην κατανομή της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το 2014. Στόχος μας ήταν η αξιοποίησή του για την ενίσχυση οικογενειών που αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και μακροχρόνιους ανέργους. Με τις παρεμβάσεις και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε 600.000 οικογένειες για το 2014».

Στο κοινωνικό έργο που κινήματος προστίθενται μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας όπως η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και συζητήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες και την προστασία των δανειοληπτών, αλλά και η «καταλυτική η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών, με αποτέλεσμα την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης. Συνεχής είναι η παρακολούθηση της προετοιμασίας για την εφαρμογή του σχετικού κώδικα δεοντολογίας, του θεσμού του συνεργάσιμου δανειολήπτη και τον καθορισμό των αποδεκτών ορίων διαβίωσης για οικογένειες δανειοληπτών, κάτι που θα υποχρεώσει τις Τράπεζες να καταθέτουν προς αυτούς που δεν τα καλύπτουν, νέες βιώσιμες προτάσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου του».

Με πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε επίσης διάταξη για το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 1.000 ευρώ, όπως θυμίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στην προσπάθεια του Κινήματος να αποδειχθεί πως το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε απομακρύνθηκε από την εξουσία, σε ένα κείμενο 2.500 λέξεων περίπου, επιχειρείται να καταγραφεί όλη η κοινωνική κυρίως πολιτική παρέμβασή του, αλλά κυρίως να δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων για τους υποψηφίους του εν όψει των διπλών καλπών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα