Παίζουν τα ρέστα τους στις γκάφες του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μαξίμου εργάζονται ώστε στις ευρωεκλογές να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνδυάζουν την ψήφο των πολιτών με την κυβερνητική σταθερότητα. Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι σε όλα τα μηνύματα που αποστέλλουν προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν για να αναδείξουν νέα κυβέρνηση, αλλά για να εκλέξουν τους ανθρώπους που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Αυτή, λοιπόν, είναι η επίσημη γραμμή από το Μαξίμου, όμως από την άλλη όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επηρεάσει την κυβερνητική συνοχή, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ μέσω της «Ελιάς» καταβαραθρωθεί. Γι’ αυτό και σηκώνουν το γάντι του δημοψηφίσματος που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό θα θέσουν με ένταση τα διλήμματα «περιπέτεια ή σταθερότητα» και «ευρώ ή δραχμή».

Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει, για την επικράτηση της Ν.Δ., στα θετικά νέα της οικονομίας και θα προβάλει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, το πρωτογενές πλεόνασμα, τη διανομή τμήματος του πλεονάσματος, αλλά και τη δρομολόγηση της λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η κεντρική γραμμή για τις επόμενες ημέρες θα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα και ως εκ τούτου δεν θα οδηγηθεί στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η ελληνική οικονομία υπάγεται στο καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας», όπως ισχύει για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα τελειώνει οριστικά από το μνημόνιο, ο Αντ. Σαμαράς στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα θέσει και ισχυρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους: Κεντρικότερο όλων θα είναι, «ποιο κόμμα εμπιστεύονται προκειμένου να διαπραγματευτεί με ασφάλεια το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Θα επηρεαστούν

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι το διακύβευμα θα επηρεάσει την κρίση των πολιτών και όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα και τώρα σε πλήρη σύγχυση έχοντας δύο γραμμές και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αλλά και για το νόμισμα.

Ήδη από το Μαξίμου και τη Συγγρού προβάλλουν τα επιχειρήματα στελεχών της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη Μηλιού, που δεν αποκλείουν μονομερείς ενέργειες μιας δικής τους κυβέρνησης, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για το «κούρεμα» μεγάλου μέρους του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των κρατών μελών της Ε.Ε., εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Με βασικούς στόχους τη μεγιστοποίηση της συσπείρωσης των οπαδών της Ν.Δ. και τον προσεταιρισμό κεντρογενών ψηφοφόρων, προετοιμάζεται η προεκλογική στρατηγική του Αντ. Σαμαρά ενόψει των ευρωεκλογών, όπου κεντρική θέση θα έχει η σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να μιλάει για νίκη, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν τοποθετήσει τον πήχη των προσδοκιών και των επιδιώξεων στις 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμώντας πως αν η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις ευρωεκλογές κάτω από 3%-4% δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα στις 26 Μαΐου. Αντιθέτως, αν η διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση υπερβεί τις τρεις μονάδες, τότε θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για να δείξει πως έχει κατανοήσει τα μηνύματα δυσαρέσκειας που θα έχει λάβει από το εκλογικό σώμα, με πιθανότερη πρωτοβουλία του τον ανασχηματισμό, αφού έχει ήδη απορρίψει προτάσεις για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, όπου θα γίνει πράξη και η μετεξέλιξη της Ν.Δ. Το βασικό όμως είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για πολιτικές εξελίξεις και πιθανότατα για βουλευτικές εκλογές.

Όπως λένε στις συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου, το 3%-4% αποτελεί το ψυχολογικό όριο για την κοινή γνώμη, βάσει του οποίου θα κρίνει, αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που εκφράζουν οι σκληροί του συστήματος, σύμφωνα με την οποία στις ευρωεκλογές του 1999 η Ν.Δ. ήταν πρώτο κόμμα με τρεις μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δέκα μήνες αργότερα ηττήθηκε στις εθνικές εκλογές. Με το παράδειγμα αυτό υποστηρίζουν πως μια διαφορά τριών ή τεσσάρων μονάδων και με υψηλό ποσοστό αποχής, δεν θα συνιστά σε καμιά περίπτωση ψήφο αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, αλλά ούτε και απόδειξη παγίωσης ενός πολιτικού σκηνικού με κυρίαρχη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όποιες θέσεις και αν υιοθετήσει πάντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ήδη πως θα έχει πολιτικό πρόβλημα αν η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεφύγει πάνω από τις τρεις με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και σοβαρό πρόβλημα αν η διαφορά υπερβεί τις τέσσερις μονάδες. Στην περίπτωση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς είναι βέβαιο πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις τόσο στην πολιτική του όσο και στη σύνθεση της κυβέρνησής του, για να δείξει στους πολίτες πως έλαβε τα μηνύματά τους και αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκειά τους και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό που ήδη είναι προεξοφλημένος.

Αν η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, τότε είναι πιθανό να απομακρύνει αρκετούς υπουργούς που καταγράφουν χαμηλή δημοτικότητα, ενώ παράλληλα κερδίζει έδαφος η ιδέα ενός ιδρυτικού συνεδρίου για να επικυρωθεί η μετεξέλιξη της Ν.Δ. και η πορεία προς τη «Νέα Ελλάδα».

Ασκήσεις επί χάρτου

Στις αναλύσεις που κάνουν στο Μαξίμου, προσπαθούν να αναλύσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Έτσι, στις ασκήσεις επί χάρτου αναζητούν τις κατάλληλες απαντήσεις:

# Αν το προβάδισμα που φαίνεται ότι έχει ως ένα βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστρέψιμο. Η κατά Μαξίμου απάντηση, απλή: Ασφαλώς! Όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει τίποτε μη αναστρέψιμο στην πολιτική, αλλά και επειδή το αριθμητικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεν σταθερό, αλλά είναι μικρό.

# Αν οι δημοσκοπήσεις κρύβουν και σημεία  ανησυχίας για τη Ν.Δ. Απάντηση εξίσου απλή: Βεβαιότατα! Ο βασικότερος αντίπαλος της Ν.Δ. είναι ο ίδιος της ο εαυτός, αλλά και οι δυνάμεις εκ δεξιών του Αντ. Σαμαρά.

# Ποιος θα είναι ο νικητής. Για τις μεν ευρωεκλογές δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις βουλευτικές τη Ν.Δ.

Πολλοί ρωτούν, ποιοι παράγοντες μπορούν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Απάντηση αυτονόητη: οι πιο πιθανοί και απίθανοι παράγοντες. Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές σπανίως κρίνονται κατά την προεκλογική περίοδο. Σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας τις εκλογές τις κέρδισε πάντα το κόμμα που είχε τον αέρα του νικητή. Και το ελπιδοφόρο για την κυβερνητική παράταξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτόν τον αέρα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα