Play-off εντός και… εκτός γηπέδου

Η μηδενική βαθμολογική διαφορά τριών εκ των τεσσάρων ομάδων, το υψηλότατο κίνητρο του Champions League και τα όσα συμβαίνουν εκτός αγωνιστικών χώρων, καθιστούν τα φετινά play-off της Super League ως τα πιο ενδιαφέροντα από τότε που θεσπίστηκαν.

Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης αποτελούν το φετινό κουαρτέτο των φετινών αγώνων κατάταξης και η μεταξύ τους βαθμολογική ισορροπία (με εξαίρεση το -2 των Αρκάδων) αποτελεί εγγύηση ότι η αγωνία για το ποιος θα είναι ο κερδισμένος της διαδικασίας θα διατηρηθεί μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Ωστόσο, επειδή το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν παίζεται μόνο εντός αγωνιστικών γραμμών αλλά και εκτός, η τιμωρία της πειθαρχικής επιτροπής που αφορά τον ΠΑΟΚ για τα επεισόδια του ημιτελικού Κυπέλλου στην Τούμπα και το αποτέλεσμα που θα έχει η δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Καρρά, κατά του «δικεφάλου του Βορρά» και του Παναθηναϊκού για τα όσα έπραξαν οι οπαδοί τους στον τελικό Κυπέλλου, αναμένεται να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην τελική έκβαση των play-off.

Εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ποια είναι τα ισχύοντα δεδομένα σχετικά με τις αποφάσεις της πειθαρχικής επιτροπής. Όπως είχαμε σημειώσει και μέσω της «Α» το προηγούμενο Σάββατο, η τιμωρία για τον ΠΑΟΚ θα ήταν εκ προοιμίου βαριά. Τελικά, η πραγματικότητα όπως ανακοινώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης (30/5) βρίσκεται στη μέση. Μπορεί στον ΠΑΟΚ να επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή 2 αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αλλά πρόκειται για τιμωρίες που είναι οι χαμηλότερες δυνατές με βάση το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένα, η χρηματική ποινή είναι η χαμηλότερη δυνατή, η τιμωρία της έδρας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και τρεις αγωνιστικές, ενώ η αφαίρεση βαθμών προβλέπεται σε εκτεταμένα επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου. Κατόπιν αυτής της απόφασης δεν μπορεί και κανείς να κατηγορήσει την επιτροπή για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς ανάλογη ήταν η τιμωρία (από τα ίδια άτομα) της ΑΕΚ για τα όσα συνέβησαν στο Αιγάλεω.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει τη διαδικασίας χωρίς το μεγαλύτερό του «όπλο», τον κόσμο, καθώς στην Τούμπα για το πρωτάθλημα είχε μόλις μία ισοπαλία κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Βέβαια, προέκυψε και αυτή κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης για την πρώτη ημέρα των play-off, αλλά αναμένεται να έχει πιο δύσκολο έργο κόντρα σε Ατρόμητο (7/5) και Παναθηναϊκό (17/5) την τελευταία αγωνιστική.

Όσο για τον Παναθηναϊκό, εις βάρος του οποίου κινήθηκε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, υφίσταται κίνδυνος να αγωνιστεί χωρίς κόσμο στο τελευταίο του εντός έδρας ματς κόντρα στον Ατρόμητο (14/5). Αυτό θα συμβεί, εάν η πειθαρχική επιτροπή ανακοινώσει ποινή κεκλεισμένων των θυρών σε βάρος του «τριφυλλιού» μέχρι τις 9 Μαΐου, καθώς πρόκειται για την τελική ημερομηνία στην οποία μπορεί να μεσολαβήσει το απαραίτητο πενθήμερο που ορίζει ο κανονισμός μεταξύ απόφασης και αγώνα.

Φαβορί ο Παναθηναϊκός
Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος των play-off, η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού και οι λύσεις που έχει στα χέρια του ο Γιάννης Αναστασίου κατατάσσουν τους «πράσινους» φαβορί της διαδικασίας. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε η επιβλητική νίκη στο ΟΑΚΑ σε βάρος του ΠΑΟΚ, έχουν χαρίσει βαθμούς αυτοπεποίθησης έναντι του «δικεφάλου» που αποτελεί το αντίπαλο δέος στη διαδικασία. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του ζει στη δική του εσωστρέφεια, παράγοντας που συνιστά μειονέκτημα συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του. Βέβαια, «στενός κορσές» στους δύο έχει γίνει ο Ατρόμητος που ισοβαθμεί μαζί τους στους τρεις βαθμούς. Οι Περιστεριώτες δεν έχουν ηττηθεί από το «τριφύλλι» μετά από τρεις μεταξύ τους αγώνες (μοναδική ομάδα που δεν έχει νικήσει φέτος η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου) και επιπλέον διατηρούν αήττητη την έδρα τους από τις 6/4/2013, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο. Εκτός έδρας θα αγωνιστούν στην άδεια Τούμπα (7/5) και όπως αναλύσαμε υπό προϋποθέσεις σε άδεια Λεωφόρο (14/5), από την οποία ούτως ή άλλως στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος απέδρασαν με το «διπλό». Τέλος, ο Αστέρας Τρίπολης παίζει την τελευταία του «ζαριά» για καλό πλασάρισμα στη διαδικασία αύριο (4/5) κόντρα στον Ατρόμητο εντός έδρας, καθώς με νίκη σίγουρα θα ξεφύγει από τον… πάτο και σε συνδυασμό μιας ισοπαλίας στη Λεωφόρο ανάμεσα σε Παναθηναϊκό-ΠΑΟΚ μπορεί θα ισοβαθμήσει και στην πρώτη θέση. Αν πάλι ηττηθεί, τότε δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση στη διαδικασία.

Ετοιμάζεται νέο σκάνδαλο στην ΕΠΟ; (του Χαράλαμπου Μάνου)
Το ερώτημα που έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα, αφορά την αφαίρεση βαθμών που έχει επιβληθεί στον ΠΑΟΚ και από ποια βαθμολογία θα γίνει το «ψαλίδι». Στο πρωτάθλημα που έχει ολοκληρωθεί, σε αυτό των play-off, ή στο επόμενο; Η νομοθεσία δεν είχε προβλέψει σχετική διάταξη που να διευκρινίζει κάτι τέτοιο και η πειθαρχική επιτροπή δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, επιβάλλοντας αυτό που ορίζει ο κανονισμός. Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει η ΕΠΟ, αλλά –σύμφωνα με όσα ακούγονται– είναι πιθανό να λάβει μια απόφαση-σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό η ΕΠΟ να αφαιρέσει βαθμούς από την κατάταξη της κανονικής διάρκειας, αν και η βαθμολογία των πρώτων πέντε θέσεων έχει επικυρωθεί από τις 24 Απριλίου. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο «δικέφαλος» δεν θα ζημιωθεί καθόλου, καθώς από τους 69 πόντους θα πέσει στους 66 χωρίς να αλλάζει κάτι στα play-off. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ δικαίως υποστηρίζει ότι αν αφαιρεθούν οι βαθμοί από τα play-off, θα είναι σαν να αφαιρούνται… 15 (από τη διαίρεση από την οποία προκύπτει η ειδική βαθμολογία) από την κανονική διάρκεια, οπότε η Ομοσπονδία οφείλει να μετρήσει και αυτή την παράμετρο. Αυτό που φαντάζει στους πιο πολλούς ως το πιο… δίκαιο, είναι να αφαιρεθούν αυτοί οι βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα, όπως έγινε και με τον Παναθηναϊκό το 2012, αν και τότε υπήρχε διακοπή αγώνα και υπήρχε πρόβλεψη από τον ΚΑΠ (άρθρο 21, παράγραφος 3β). Τέλος, από την πλευρά του ΠΑΟΚ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στη δευτεροβάθμια επιτροπή η ποινή θα μειωθεί κατά πολύ και θα προκύψουν ευχάριστα νέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα