Η Ελλάδα παρούσα στα κέντρα αποφάσεων

Σχεδιάζονται τις επόμενες ημέρες τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2024

Εντός της εορταστικής περιόδου θα κλειδώσουν τα επόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού, προκειμένου να προωθήσει την τριπλή ατζέντα των εθνικών θεμάτων, των επενδύσεων, αλλά και της επιστολικής ψήφου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να του ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα για επισκέψεις σε Ευρώπη και Αμερική με στόχο να κερδίσει η Ελλάδα και νέους συμμάχους, ενώ και οι ήδη υπάρχοντες να παραμείνουν ζεστοί. Επί της ουσίας θα αποτελέσει το… δεύτερο ημίχρονο του σχεδιασμού που είχε ετοιμαστεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας. ‘Ένας σχεδιασμός που είχε την κωδική ονομασία «η Ελλάδα είναι παρούσα στα κέντρα των αποφάσεων».

Πλέον στο κάδρο έχει μπει και η Ασία, καθώς μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ λογικό η κυβέρνηση να αναμένει τις επενδύσεις που είχαν υποσχεθεί οι Ιάπωνες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο. Και φυσικά ο στόχος είναι να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο η συνεργασία με την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό εντός των εορτών θα οριστικοποιηθούν οι επόμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού με γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Ήδη υπάρχουν ή είναι υπό σχεδιασμό 10 εξορμήσεις για το α’ εξάμηνο του 2024, ανάμεσά τους μια επίσημη επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ακόμη σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επίσκεψη και η συμμετοχή σε πάνελ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Φέτος βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελβετίας που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, θα πάει έχοντας ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Άλλο ένα ταξίδι που είναι κι αυτό κλειδωμένο (μένει η ημερομηνία να φιξαριστεί) είναι και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη, όπου θα λάβει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 24 Ιανουαρίου στο Σικάγο, όπου θα συμμετάσχει στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan είτε αργότερα τον Μάρτιο. Επίσης προγραμματίζεται τις ίδιες ημερομηνίες για μια συνάντηση στον Καναδά, όπου εκτός των ομογενών ψήνεται και συνάντηση με τον ομόλογο του με τον Τζαστίν Τριντό.

Φυσικά δεν πρέπει να αποκλειστεί κι ένα ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε ο στόχος για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου.

Αντίστοιχα, σχεδιασμός επί χάρτου υπάρχει για τη Σεούλ αφότου στην Αθήνα βρέθηκαν ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ Γελ και αντιπροσωπεία κορεατικών επιχειρήσεων, με την ελληνική πλευρά να ορίζει ως στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία, στην πράσινη μετάβαση, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Πολιτική Προστασία, στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, στον τουρισμό.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επισημαίνουν ότι «από την προηγούμενη τετραετία η Αθήνα διεκδικεί σταθερά ενεργό ρόλο μπροστά σε προκλήσεις και ευκαιρίες στο διεθνές περιβάλλον και επιχειρεί να ανοίξει τους ορίζοντές της στην οικονομική διπλωματία».

Στις προκλήσεις έχει προστεθεί και η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές – υποχρεωτική για τους εκτός επικράτειας που θα θελήσουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, προαιρετικής για τους εντός επικράτειας ψηφοφόρους. Εξ ου και κινητοποιούνται ταυτόχρονα τα γαλάζια στελέχη ώστε να διοργανώνονται συναντήσεις – ενημερώσεις αποδήμων κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.

Η κυριαρχία στις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τις δυνάμεις της καταγράφοντας τεράστια ποσοστά σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν φτάνουν ούτε στο 15%. Το σημαντικότερο είναι πως ακόμη και αυτές (τις αρρυθμίες) όπως και τις κρίσεις οι πολίτες θεωρούν πως ο πρωθυπουργός είναι καταλληλότερος για να τις διαχειριστεί και να τις αντιμετωπίσει.

Την ίδια ώρα και με βάση τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Φυλλορροεί λόγω της διάσπασης εν μέρει, ουσιαστικά όμως διότι ο νέος αρχηγός δεν πείθει. Το μαγικό ραβδάκι που κραδαίνει, ίδιο με αυτό του Αλέξη Τσίπρα δεν βγάζει λαγούς. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη αγκομαχά. Έχει περάσει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει, να διαλύεται μέσα από μια ισχυρή διάσπαση καταφέρνει να ανέβει μόλις 2,67% από το ποσοστό των εθνικών εκλογών στην αναγωγή και μόλις 0,30% στην πρόθεση. Η ηγεσία δεν πείθει ότι αποτελεί εναλλακτική. Το ΚΚΕ κερδίζει. Κινείται στα όρια διψήφιων ποσοστών. Εισπράττει από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι όσο θα περίμενε.

Η ως άνω εξέλιξη (μέχρι τώρα φυσικά) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναλυτές και δημοσκόποι το καταγράφουν, υποστηρίζοντας πως το ένα και μισό κόμμα που υπήρχε μέχρι τις εθνικές εκλογές στο πολιτικό σκηνικό έχει μετατραπεί σε «ένα κόμμα και οι άλλοι». Όπου ένα κόμμα η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι άλλοι τώρα είναι οι υπόλοιποι.

Ουσιαστικά η μικρή πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. εκτιμάται πως οφείλεται στο γεγονός ότι διανύει το πέμπτο έτος διακυβέρνησης, λαμβάνει αποφάσεις και προωθεί μεταρρυθμίσεις που ενοχλούν έστω και μικρό τμήμα του πληθυσμού. Και πάλι είναι αμελητέα, δείχνει δε το γεγονός πως αποτελεί τον βασικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Επίσης δείχνει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις ικανές όχι να πείσουν αλλά έστω να καταγραφούν στη συνείδηση της πλειοψηφίας ως λύσεις στα προβλήματα, στις κρίσεις και στις αλλαγές που σημειώνονται στη χώρα, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα