Διαιτησία: Ή στραβές είναι οι γραμμές ή στραβά αρμενίζουμε…

Που να σφύριζαν και τα…ντέρμπι οι Έλληνες διαιτητές!

Tην περασμένη εβδομάδα η διαιτησία στον αγώνα του Βόλου με τον Ολυμπιακό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Το δίδυμο των διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο και στο VAR (Παπαπέτρου-Γκορτζίλας) έκανε σωρεία λαθών με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο της κριτικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες διαιτητές μπερδεύονται.  Ούτε φυσικά η τελευταία. Όμως, το πρόβλημα (πέρα από την αλλοίωση των αποτελεσμάτων) είναι ότι ο κόσμος προβληματίζεται έντονα για την ποιότητα της ελληνικής διαιτησίας καθώς παρατηρεί ότι παρά την είσοδο του VAR ελάχιστα έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς!  Και να σκεφτεί κανείς ότι οι Έλληνες διαιτητές πλέον δεν σφυρίζουν τα ντέρμπι του πρωταθλήματος που «καίνε», αλλά τα απλά παιχνίδια της Super League…

Τα όσα έγιναν στο Βόλο (και προκάλεσαν την εκρηκτική αντίδραση του Ολυμπιακού) δεν συνέβησαν για πρώτη φορά. Ο ίδιος διαιτητής (ο Παπαπέτρου) είχε στον  αγώνα της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο (που έγινε πριν από μερικές αγωνιστικές) μαζί με τον βοηθό του στο VAR   τοποθέτησαν λάθος τη γραμμή του οφσάιντ και ακύρωσαν με την υπόδειξή τους,το  γκολ της ομάδας του Περιστερίου στην OPAP Arena.

Η ίδια η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θεώρησε  ότι τοποθετήθηκαν λάθος οι γραμμές στη συγκεκριμένη φάση, κάτι βεβαίως πρωτοφανές στα χρόνια του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τιμώρησε τον διαιτητή. Τον οποίο έσπευσε να ορίσει ξανά στο παιχνίδι του Βόλου, όπου έγινε ό,τι έγινε….

Στο παιχνίδι του Βόλου έγινε μια παρόμοια φάση και ακυρώθηκε γκολ του Ολυμπιακού. Ο VARίστας Γκορτζίλας φώναξε μάλιστα τον Παπαπέτρου για να πάρει την απόφαση μόνος του κι ο τελευταίος αποφάσισε να ακυρώσει το γκολ των «ερυθρόλευκων» θεωρώντας ότι υπήρχε οφσάιντ στη φάση. Όμως, οι γραμμές ήταν σωστές; Ουδείς μπορεί να το βεβαιώσει!

Η «Α» απ΄τις πρώτες στιγμές που το VAR μπήκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε γράψει ότι από την στιγμή που μπαίνει ανθρώπινο χέρι θα γίνουν μεγάλες ιστορίες. Η πρώτη είχε γίνει σε ένα ματς του Ολυμπιακού στα Γιάννενα με τον Ελ Αραμπί.

 

Τότε ουδείς έδωσε μεγάλη βάση.

 

Εσχάτως όμως τα προβλήματα με τις γραμμές (και αν είναι ίσιες ή στραβές ή τέλος πάντων …πως μπαίνουν σε κάθε ματς) έχουν προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις.

 

  • Στο ματς Ατρόμητος-Παναιτωλικός οι γηπεδούχοι κέρδισαν 3-2 σε μια φάση όπου το VAR έκανε εννιά λεπτά να κρίνει αν υπήρχε ή όχι οφσάιντ και τελικά οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί…δεν είναι βέβαιο ότι μπήκαν στην ευθεία οι γραμμές.
  • Στον αγώνα της Κηφισιάς με την ΑΕΚ στην Καισαριανή, οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα για ένα γκολ του Ελίασον που ακυρώθηκε με υπόδειξη του VAR διότι οι γραμμές… δεν είναι βέβαιο ότι μπήκαν στην ίδια ευθεία με τον τελευταίο αμυντικό.
  • Στο Χαριλάου ο Ατρόμητος ισοφαρίστηκε από τον Άρη με ένα πέναλτι που χρειάστηκε να επέμβει το VAR για να διευκρινιστεί αν ήταν εντός ή εκτός περιοχής. Δεν είναι βέβαιο ότι ήταν εντός περιοχής, αλλά το πέναλτι δόθηκε και οι Περιστεριώτες έβγαλαν ανακοίνωση.

Ολ αυτά προκαλούν μια έντονη αμφισβήτηση από τον κόσμο που βλέπει τους Έλληνες διαιτητές (πολλές φορές) να διαφωνούν μεταξύ τους για τις ίδιες φάσεις ή να σφυρίζουν διαφορετικά για παρόμοιες φάσεις γεγονός που πυροδοτεί τις αντιδράσεις .

Βεβαίως ολ αυτά  δεν αποτελούν δικαιολογία ώστε όταν  η κατάσταση ξεφεύγει να προκαλούνται επεισόδια στα γήπεδα και  η αλητεία να φτάνει στο σημείο να ξυλοκοπεί ή και να απειλεί τους διαιτητές μέρες ή και μήνες μετά από ένα παιχνίδι…

Δεν είμαστε στη ζούγκλα…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα