Ο «γαλάζιος» σχεδιασμός για νέο θρίαμβο

Τι επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου με την εκλογή της Συρεγγέλα ως γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής

Με την εκλογή δια βοής της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής, το κυβερνών κόμμα εισήλθε σε τροχιά προετοιμασίας για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πρωτίστως η κ. Συρεγγέλα θα πρέπει να ετοιμάσει το τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου και θα είναι επετειακό, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το συνέδριο να αποτελέσει την αρχή της προεκλογικής περιόδου με μία εικόνα ενός κόμματος συντεταγμένου και με θέσεις. Η κ. Συρεγγέλα εκτός από όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων θα ασχοληθεί και με τα βιογραφικά όσων θέσουν υποψηφιότητα για να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Λίγο-πολύ είναι γνωστό ότι οι περιφέρειες θα σπάσουν σε πέντε ή έξι και δεν θα υπάρχει η πανελλαδική που ίσχυσε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2014  και το 2019.

Φυσικά η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, όμως θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο και οι εισηγήσεις της κ. Συρεγγέλα, καθώς είναι γνωστή η εκτίμηση που της τρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς ο ρόλος της Μαρίας Συρεγγέλα θα είναι κεντρικός σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Ν.Δ. καθ’ οδόν προς τις κάλπες του Ιουνίου. Πιο σωστά θα κληθεί να υπηρετήσει την στρατηγική που θα έχει αποφασιστεί από το Μαξίμου. Και βέβαια ήδη ο πρωθυπουργός με την παρέμβαση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα πάει χαλαρή στην μάχη των ευρωεκλογών: «Είναι μία πολιτική αναμέτρηση, με συνέπειες τόσο στη διεθνή θέση της χώρας, όσο και στην εσωτερική της ζωή». Έδωσε δε παραταξιακό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές. Και ζήτησε καθαρή νίκη της Ν.Δ., ώστε «οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση αυτής της ανοδικής εθνικής πορείας που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να είναι κοντά στην βάση και να μιλούν «με τον νεοδημοκράτη της διπλανής πόρτας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο νεοδημοκράτης καλείται τώρα να προστατεύσει τις κατακτήσεις του αλλά και να βάλει τη σφραγίδα του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε επομένως σαφώς ότι προσδοκά η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές να είναι όχι απλά πρώτο κόμμα, αλλά να διατηρήσει ξεκάθαρα την πολιτική κυριαρχία της. Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. (με αναγωγή αναποφάσιστων) στο 39% ενισχύει τις προσδοκίες αυτές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι εάν η Ν.Δ. τέσσερα συν ένα χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 παραμείνει σε αντίστοιχα ποσοστά, ενώ στην αντιπολίτευση τρία κόμματα θα δίνουν μάχη για τον κύριο εκφραστή της εξ αριστερών διαφωνίας στην κυβερνητική πολιτική, αυτό θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ορισμένοι γαλάζιοι μάλιστα εκτιμούν ότι διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό αντίστοιχο με αυτό της Γαλλίας, με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, α λα Μακρόν, την αριστερά κατακερματισμένη, ένα μικρομεσαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και μία ακροδεξιά ισχυρή, αν και στην περίπτωση της χώρας μας όχι ενιαία.

Διμέτωπος Μητσοτάκη

Πάνω σε αυτή την εικόνα, που περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη, θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τις ευρωεκλογές. Κάτι που φάνηκε και από την συζήτηση την Τετάρτη στην Βουλή για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν χλεύασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επέλεξε να αντιπαρατεθεί περισσότερο με το Νίκο Ανδρουλάκη.

Και δεν είναι μόνο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή με συνεχείς αποχωρήσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου ανέμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεπερνούσε τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη. Έβλεπαν ότι ο νέος πρόεδρος και δεν γινόταν αποδεκτός, ειδικά μετά την αξιοποίηση Πολάκη.

Πολλοί θα σκεφτούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία επιλέγουν ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν ισχύει, απλά εκτιμούν ότι δημιουργείται μία νέα κατάσταση στην κεντροαριστερά που δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τις ευρωεκλογές. Οπότε στοχοποιώντας το ΠΑΣΟΚ, το Μαξίμου ενδιαφέρεται πρωτίστως να το κρατήσει σε χαμηλά ποσοστά και σίγουρα να μην έχει μπροστά το νούμερο δύο στις ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές οι αναλυτές του Μαξίμου εκτιμούν πως εάν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό στην 2η θέση θα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Εάν όμως το κρατήσουν σε χαμηλά ποσοστά, τότε δεν θα νιώθουν έντονη ανησυχία. Τουναντίον εάν το ΠΑΣΟΚ γράψει ένα ποσοστό 20%, για παράδειγμα, τότε όλα μπαίνουν σε νέα βάση. Και αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ παρά τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, όπως αποδείχθηκε καις τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει και το know how και το κυριότερο είναι ένα οργανωμένο κόμμα.

Οπότε και το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για μηδενιστικό λόγο με στόχο να περιχαρακώσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους. Προς ώρας τους βγαίνει, καθώς και το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του αυτή την εποχή ενδιαφέρεται να κερδίσει τους δικούς του ψηφοφόρους που μετανάστευσαν από το 2012 στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα αποτελέσουν το σπιράλ για την απομάκρυνση του Κινήματος από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βέβαια στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ισχυρίζονται ότι θα καταφέρουν να ξυπνήσουν τα αντιΠΑΣΟΚικα αντανακλαστικά της δεξιάς βάσης, αλλά αυτό είναι κάτι αμφίβολο, καθώς ας μην λησμονούμε ότι οι περισσότεροι εκ των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν ότι δεν υπάρχουν πλέον διαφορές και οι έννοιες αριστερά και δεξιά δεν υπάρχουν. Πως, λοιπόν, τώρα θα ζητήσουν από τους ίδιους ανθρώπους να θυμηθούν τον αντιΠΑΣΟΚισμό τους;

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για «την καταπακτή της ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο είτε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αδιέξοδης αριστεράς». Οι πιο παλιοί θυμήθηκαν τα όσα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τα χρονοντούλαπα της ιστορίας, τα οποία ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα