Στα λόγια έμεινε (ευτυχώς) η Χεζμπολάχ

Προειδοποίηση Νετανιάχου στον Λίβανο να μην δοκιμάσει το Ισραήλ διότι "θα το πληρώσει ακριβά"

Την ώρα που η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ έχει περικυκλώσει σε βαθμό ασφυξίας τη Γάζα και οι ΗΠΑ παρακολουθούν δια ζώσης –ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για δεύτερη φορά μέσα σε 30 ημέρες- τις εξελίξεις, όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί το μεσημέρι της Παρασκευής στο πολυαναμενόμενο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Από τις 7 Οκτωβρίου που η Χαμάς χτύπησε το Ισραήλ ο αρχηγός της πολιτικής και παραστρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης του Λιβάνου είχε παραμείνει σιωπηλός κι όλοι αγωνιούσαν ότι το χθεσινό του μήνυμα θα μπορούσε δυνητικά να ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στο Ισραήλ κι αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε επέκταση της φωτιάς του πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη και μάλιστα ο Νασράλα πήρε διακριτικές αποστάσεις παρατηρητή της φονικής διένεξης φροντίζοντας παράλληλα να διαψεύσει ότι η Χεζμπολάχ –το «Κόμμα του Θεού»– δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή ούτε καν γνώση για την προετοιμασία και την εκτέλεση του μακελειού της 7ης Οκτωβρίου. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η Χεζμπολάχ κρατά δια του ηγέτης της ίσες αποστάσεις. Αντιθέτως, ο Νασράλα χαρακτήρισε «σπουδαία» και «ιερή» τη φονική καταδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρχε καμία αρνητική πλευρά αυτής της επιχείρησης» κι ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλο τρόπο». Επιπρόσθετα, ο Νασράλα αποκάλυψε ότι δυνάμεις της Χεζμπολάχ ρίχτηκαν στην ένοπλη μάχη 24 ώρες μετά από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, μαζί  με ενόπλους από την Υεμένη και το Ιράκ.

Από τα πυρά του ηγέτη της Χεζμπολάζ δεν θα μπορούσαν να ξεφύγει η Ουάσινγκτον. Η Βηρυτός θεωρεί πως για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα και στους λαούς της περιοχής υπεύθυνες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η… συμβουλή προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι πως «όποιος θέλει να αποτρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο, πρέπει να σταματήσει γρήγορα τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας».

Το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός δεν είναι, πάντως, επιλογή που πρόκειται να κάνει δεκτή το Ισραήλ. Στο άκουσμα το «άσφαιρου» διαγγέλματος Νασράλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος ότι μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει περισσότερους από 240 Ισραηλινούς ομήρους τα όπλα δεν πρόκειται να σιγήσουν.

Προειδοποίησε, μάλιστα, τη Χεζμπολάχ να μην δοκιμάσει το Ισραήλ διότι θα το πληρώσει ακριβά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα