Καραβοκύρης-κολοσσός το Attica Group στην Ευρώπη

Με την απορρόφηση της ιστορικής ΑΝΕΚ ο ακτοπλοϊκός όμιλος καθίσταται ο μεγαλύτερος της επιβατηγού ναυτιλίας στη Γηραιά Ήπειρο με κριτήριο τη χωρητικότητα επιβατών και ο πέμπτος μεγαλύτερος με κριτήριο τη χωρητικότητα σε γραμμικά μέτρα γκαράζ

Έναν ελληνικό κολοσσό στον κλάδο της ευρωπαϊκής ακτοπλοΐας φαίνεται ότι γεννά η απορρόφηση της ιστορικής χανιώτικης ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ από τον ακτοπλοϊκό όμιλο της Attica Group.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα νούμερα του deal, σύμφωνα με τα οποία το καινούργιο ομιλικό μέγεθος θα είναι το μεγαλύτερο της επιβατηγού ναυτιλίας στη Γηραιά Ήπειρο με κριτήριο τη χωρητικότητα επιβατών και το πέμπτο με κριτήριο τη χωρητικότητα σε γραμμικά μέτρα γκαράζ.

Υπό την ομπρέλα της Attica Group βρίσκονται τα εμπορικά σήματα Superfast Ferries, Blue Star Ferries και Hellenic Seaways, τα οποία αθροίζουν 35 «σκαριά» (20 συμβατικά επιβατηγά-οχηματαγωγά, 13 ταχύπλοα, 2 φορτηγά-οχηματαγωγά) που εξαιρουμένων δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων που είναι με μακροχρόνια σύμβαση «bareboat charter» («γυμνή» ναύλωση) όλα ανήκουν στην ιδιοκτησία του ομίλου.

Σε αυτά έρχονται, πλέον, να προστεθούν τα 7 ιδιόκτητα πλοία ελληνικού νηολογίου της ΑΝΕΚ με τα εμπορικά σήματα της κρητικής εταιρείας που θα διατηρηθούν, καθώς και ένα καράβι που η χανιώτικη ακτοπλοϊκή έχει ναυλώσει με σύμβαση «γυμνής» ναύλωσης και δικαίωμα αγοράς από τρίτο και το οποίο, εν συνεχεία, έχει εκναυλώσει σε τρίτο στο εξωτερικό με σύμβαση χρονοναύλωσης.

Εκτός του μεγέθους του στόλου που δημιουργεί η συμφωνία, για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους ως προς το μεταφορικό έργο της Attica Group σημειώνεται ότι στο εξάμηνο Ιανουάριος-Ιούνιος 2023 με τα πλοία του ομίλου ταξίδεψαν 2,4 εκατ. επιβάτες, 365.000 Ι.Χ. οχήματα και 209.000 φορτηγά οχήματα, σε 7.968 δρομολόγια. Στο ίδιο εξεταζόμενο διάστημα, με τα πλοία της ΑΝΕΚ διακινήθηκαν συνολικά 328.000 επιβάτες, 67.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 58.000 φορτηγά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα