Η Ελλάδα αναβαθμίζει το ρόλο της

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Νεντανιάχου στην Ιερουσαλήμ κατά την επίσκεψη-αστραπή του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ

Μπορεί να ξάφνιασε πολλούς η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα, όμως η απόφαση ήταν ειλημμένη από την ημέρα που αποφασίστηκε η ματαίωση και όχι η ακύρωση πριν από 10 περίπου ημέρες για λόγους ασφαλείας. Έτσι, λοιπόν, στο Μαξίμου κράτησαν μυστικό αυτό ταξίδι-αστραπή του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για τον πρωθυπουργό, η επίσκεψη είχε έναν διττό στόχο: να στηρίξει εμπράκτως έναν στρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας, αλλά την ίδια ώρα να τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει και ανθρωπιστική μέριμνα και η απάντηση του Ισραήλ να είναι ανάλογη των χτυπημάτων της Χαμάς. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου που έχει κεντρικό ρόλο σε διεθνείς επαφές, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα και την ειδική σύμβουλο για θέματα διπλωματίας Αριστοτελία Πελώνη, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε από τον Μπέντζαμιν Νεντανιάχου μια αναλυτική περιγραφή της κατάστασης στο έδαφος, αλλά και τις δραματικές ιστορίες Ισραηλινών που έπεσαν θύματα των δολοφονικών επιθέσεων της Χαμάς, ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με οικογένειες ομήρων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που εισέπραξε από την συζήτηση που είχε με τον ισραηλινό ομόλογο του είναι ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί μία ευρεία χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ζητούν χειρουργικές επεμβάσεις από ειδικές δυνάμεις, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και να συλληφθούν τα ηγετικά κεφάλια της Χαμάς. Διότι ναι μεν οι Αμερικανοί έχουν ανάψει το «πράσινο φως», όμως από την άλλη ανησυχούν ότι μία ευρεία χερσαία στρατιωτική επίθεση θα πάρει η μπάλα και τους άμαχους. Οι Ισραηλινοί έδωσαν στην ελληνική πλευρά να καταλάβει ότι τα όσα έγιναν είναι η δική τους 11η Σεπτεμβρίου, υπό αυτό το πρίσμα η απάντηση στη Χαμάς θα πρέπει να είναι σαρωτική, με δεδομένο ότι ο κ. Νετανιάχου την παρομοίασε με το ISIS. Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες, πάντως, μιας τέτοιας εξέλιξης δεν τέθηκαν επί τάπητος.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό σκέλος, πέρα από την αυτονόητη κατ’ αυτόν στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τον εφοδιασμό των αμάχων στη Γάζα, κάτι στο οποίο και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φάνηκε διατεθειμένος να συναινέσει. Υπάρχει, άλλωστε, συνεννόηση και με τις ΗΠΑ, προκειμένου ο ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο να παραμείνει ανοιχτός.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι, με δεδομένο τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα μπορεί να μιλά με ευθύτητα σε όλους. «Ο Μητσοτάκης μίλησε στον Νετανιάχου, όπως μίλησε και στη Σύνοδο του Καΐρου», ανέφερε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Κατά την διάρκεια της διάσκεψης στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ίσως ο μόνος ηγέτης που κάλεσε ευθέως τους ομολόγους του από τις αραβικές χώρες να καταδικάσουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα, η Ελλάδα μιλά για την ανάγκη το Ισραήλ να μην αντιδράσει με έναν τρόπο που θα βάλει «φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή, με μια εκτός ορίων ανάφλεξη. «Η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται και από το δίκαιο του πολέμου. Δηλαδή υπάρχουν αθώοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στη σύγκρουση», επεσήμανε με νόημα η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την πρωθυπουργική άποψη.

Η Αθήνα, επενδύει στον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της, μετατρέπεται σε γέφυρα που ενώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αραβικές χώρες και, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, κυβερνητικά στελέχη «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε μεταφέρει μόνο τις θέσεις της κυβέρνησης στις πολλαπλές επαφές που έχει με ηγέτες της περιοχής, αλλά και αυτές των Βρυξελλών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν από τους λίγους ηγέτες της Ευρώπης (μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και την πρωθυπουργό της Ιταλίας) που έδωσαν το παρών στη Διάσκεψη για την Ειρήνη αναπτύσσει μία στρατηγική, η οποία βρίσκει ευθεία αναφορά στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστη και έντιμη συνομιλήτρια των χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες. Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα της ελληνικής πρωτεύουσας εδράζονται σε πέντε βασικά σημεία:

* Πρώτον ότι μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των ομήρων δε μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη στην περιοχή.

* Δεύτερον, ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς εμπεριέχει κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια.

* Τρίτον, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου.

* Τέταρτον, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προστασίας των αμάχων. «Η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται με βάση τους Νόμους του Πολέμου. Αυτοί οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι όταν πρέπει να διεξαχθεί πόλεμος, υπάρχουν όρια στο τι πλήγματα μπορούν να προκληθούν σε άλλους ανθρώπους. Θα συμμεριστώ επίσης την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ολική πολιορκία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη του Καΐρου.

* Πέμπτον, ότι το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση μίας ειρηνευτικής διαδικασίας επί τη βάσει των δύο κρατών.

Στο μεταξύ την ενεργοποίηση της προαίρεσης αγοράς των τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron που οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ενοικιάσει από το Ισραήλ ενέκρινε η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τα περισσότερα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, αναγνωρίζοντας την επιχειρησιακή αξία των συγκεκριμένων συστημάτων, ενώ ανάλογη στάση τηρήθηκε για το πρόγραμμα υποστήριξης των ελικοπτέρων Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού. Εγκρίθηκε, επίσης, το πρόγραμμα υποστήριξης των ιπτάμενων ραντάρ (συστήματα ΑΣΕΠΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντιθέτως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν ενστάσεις για την αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών MLRS του Πυροβολικού, με κόστος που ξεπερνά το 1 δισ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ το ΠΑΣΟΚ τελικώς υπερψήφισε. Ως προς τα Απάτσι, ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με την κατεστραμμένη, πια, βάση του Στεφανοβικείου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα