Τα κέρδη του Γιοβάνοβιτς στο Φάληρο

Μπορεί το ντέρμπι να μην έληξε, αλλά οι «πράσινοι» έδειξαν χαρακτήρα και πείσμα ότι θα παλέψουν μέχρι το τέλος την σεζόν κοιτώντας στα μάτια τους αντιπάλους τους…

Για όσο διάστημα παίχτηκε ποδόσφαιρο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός αποκόμισε κέρδη! Δεν είναι καθόλου σίγουρο τι θα γινόταν αν ολοκληρωνόταν το παιχνίδι.Άλλωστε διακόπηκε όταν το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο και θεωρητικά οι πιθανότητες νίκης ήταν μοιρασμένες. Όμως για το διάστημα που παίχτηκε μπάλα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέτυχε να αποκομίσει κέρδη από τον αγώνα. Ο Παναθηναϊκός δεν «χάθηκε» στο Φάληρο. Δεν ήταν κατώτερος του Ολυμπιακού. Αντιθέτως, σε μια παραδοσιακά δύσκολη έδρα στάθηκε καλύτερα απ΄ότι θα περίμεναν ακόμα και οι οπαδοί του…

Ας μην γελιόμαστε. Ο Ολυμπιακός κατέβαινε στο ντέρμπι από θέση ισχύος. Πρώτος και αήττητος. Χωρίς απώλειες. Με τον κόσμο στο πλευρό του. Ο Παναθηναϊκός αντίθετα πήγαινε σε μειονεκτική θέση. Κυρίως, επειδή είχε απώλειες στα προηγούμενα ντέρμπι που έγιναν στη Λεωφόρο. Είχε χάσει από την ΑΕΚ και δεν κέρδισε τον ΠΑΟΚ.

Το λογικό φαβορί στο ματς ήταν ο Ολυμπιακός. Όμως στο τεραίν του νεοφαληρικού σταδίου δεν φάνηκε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα ήταν διαφορετική. Οι «πράσινοι» έκαναν μεγάλο ματς. Πιθανώς να ήταν και το καλύτερο παιχνίδι τους στο Καραϊσκάκη. Ακόμη και σε ματς που έφυγαν νικητές δεν είχαν κάνει τέτοιο ημίχρονο και θα πρέπει στ αποδυτήρια να ήταν δυσαρεστημένοι με το σκορ (0-1) του πρώτου μέρους με βάση τις ευκαιρίες που είχαν στο ματς, αλλά και την συνολικότερη εμφάνισή τους. Το ισοζύγιο ήταν με το μέρος του «τριφυλλιού» σε όλους τους αγωνιστικούς τομείς γιατί η ομάδα  του Γιοβάνοβιτς παρουσιάστηκε έτοιμη στο πνευματικό κομμάτι, κέρδισε τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, είχε απόλυτο βαθμό συγκέντρωσης και η αυτοπεποίθηση, η αίσθηση ανωτερότητας, η σιγουριά ήταν δεδομένα στον απλό θεατή.

Ο Γιοβάνοβιτς ρίσκαρε με την ενδεκάδα γιατί προφανέστατα δεν τον ικανοποιούσε η ισοπαλία. Γι αυτό και έβγαλε στο γήπεδο μια  επιθετική ομάδα που ήθελε να διεκδικήσει το παιχνίδι και όχι ένα φοβισμένο σύνολο που θα αμυνόταν στην περιοχή του για να μην χάσει. Δεν έχει σημασία να μπει κανείς σε ιδιαίτερα τεχνικά στοιχεία . Η εικόνα ήταν δεδομένη και φαινόταν από πολλούς παίκτες του Παναθηναϊκού που δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα στην «ερυθρόλευκη» άμυνα με αποκορύφωμα τις ενέργειες του Τζούρισιτς.

 Το κυριότερο όμως ήταν πως ο Γιοβάνοβιτς παρουσίασε μια ετοιμοπόλεμη ομάδα που θα το παλέψει μέχρι το τέλος της σεζόν. Με τα καλά του και τα άσχημά του, το «τριφύλλι» έγινε τα τελευταία χρόνια (με τον Σέρβο προπονητή) ισότιμος διεκδικητής του τίτλου. Πέρσι με «κλεφτοπόλεμο» φέτος με πλάνο και σχέδιο που μπορεί να πληρώνει σε μερικά παιχνίδια (όπως έγινε στα προηγούμενα ντέρμπι), αλλά είναι σίγουρο ότι η μπάλα θα τον ανταμείψει για την αποφασιστικότητά του να κατέβει στο Φάληρο χωρίς φόβο.

Ακόμη και με ομαδάρες όταν κατέβαιναν οι «πράσινοι» στο Καραϊσκάκη πάντα υπήρχε ο φόβος μιας ήττας που θα ακολουθούσε την ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επηρέαζε την απόδοσή της. Ο Γιοβάνοβιτς με την εμφάνιση που έκανε ο Παναθηναϊκός (στο μισό παιχνίδι) έδειχνε ότι ακόμη και αν έχανε θα έβγαινε κερδισμένος από τη νοοτροπία που έχει περάσει στην ομάδα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές μέρες μετά τα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκη ο Παναθηναϊκός διακατέχεται από ένα πνεύμα σαν να έχει κερδίσει το ντέρμπι. Δεν υπάρχει αγωνία για το αν θα επαναληφθεί ή όχι, αν θα το κερδίσει στα χαρτιά. Ο κόσμος του (αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) δείχνει ικανοποιημένος από την αλλαγή που συντελείται στ αποδυτήρια της ομάδας. Ακόμη και στις σεζόν επί Γιοβάνοβιτς…Η διαφορά στη νοοτροπία είναι χαώδης. Για να μην πάμε πιο πίσω (όχι πολύ παλιά…) όταν οι «πράσινοι» έπαιζαν ντέρμπι με τον Αστέρα Τρίπολης για να μπουν στα πλέι οφ του πρωταθλήματος…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα