Το «καυτό» καλεντάρι της Θέμιδας

Στο «φουλ» μπαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι μηχανές της Δικαιοσύνης με στόχο την εκκαθάριση πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων που απασχόλησαν (και απασχολούν) την κοινή γνώμη.

Μεγάλες δίκες με κατηγορουμένους άλλοτε κραταιούς υπουργούς, αλλά και golden boys που «πρωταγωνίστησαν» σε πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς, ξεκινούν τις ερχόμενες ημέρες, ενώ στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αναμένεται να βρεθούν και οι ανακρίσεις για μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτή που αφορά στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αλλά και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ίδια ώρα, υποθέσεις με βαρύ ποινικό υπόστρωμα που συγκλόνισαν τo πανελλήνιο, όπως για παράδειγμα η δίκη για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής Φαίης Μπλαχά από τα χέρια του εραστή της και εραστή της αδελφής της(!) αλλά και τα όσα τραγικά έλαβαν χώρα τον Μάιο του 2010 όταν τυλίχτηκε στις φλόγες το υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, θα απασχολήσουν τα αρμόδια δικαστήρια, που θα κληθούν να αποδώσουν ευθύνες για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων.

Η «Α» καταγράφει σήμερα τα «μέτωπα» που θα ανοίξουν τις επόμενες ώρες στη Δικαιοσύνη και αποκαλύπτει το τι μέλλει γενέσθαι με τις ανακρίσεις για μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε ανακριτικά γραφεία.

Καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες στη δίκη Μαντέλη

Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Απριλίου, αναμένεται να ξεκινήσει και επί της ουσίας η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης δωροδοκίας από τα μαύρα ταμεία της Siemens του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσσου Μαντέλη. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά μέχρι σήμερα συνεχίζονταν με την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens με κατηγορουμένους εκτός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, και συγκεκριμένα τους: Γεώργιο Τσουγκράνη επιχειρηματία και κουμπάρο του Τ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου υπάλληλο σε εφορία, Ηλία Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής SIEMENS, και Αριστείδη Μαντά, συνεργάτη του βασικού κατηγορούμενου. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην υπουργός έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει –όπως ο ίδιος παραδέχεται– χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο Γ. Τσουγκράνης.

Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα τής Α. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου. Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.

Σμπώκος και Κάντας στο εδώλιο

Στις 28 Απριλίου αναμένεται να συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2». Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δίκη για τα εξοπλιστικά μετά από αυτή που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε ως βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο και 18 ακόμη πρόσωπα.

Στη δίκη που διεξάγεται τώρα, τη δεύτερη κατά σειρά για εξοπλιστικά προγράμματα, κατηγορούμενοι είναι ο άλλοτε διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, αλλά και ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του και νυν «τρόφιμος» του Κορυδαλλού Αντώνης Κάντας.

Ο μεν πρώτος –που έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη στην πρώτη δίκη για τα εξοπλιστικά– κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία, αδίκημα το οποίο κατά το κατηγορητήριο τέλεσε ο τότε πολιτικός του προϊστάμενος πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο δε δεύτερος, ο Αντ. Κάντας δηλαδή, αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια σε απιστία. Επιπλέον, βαρύνεται και με το αδίκημα της δωροδοκίας μετά την ομολογία του ότι πήρε μίζα για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Συγκατηγορούμενοι των Γ. Σμπώκου και Α. Κάντα είναι ακόμη και δύο πρώην στελέχη της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και συγκεκριμένα οι Ν. Λεονταρίτης και Ζ. Ανδρουλάκης. Κατά το κατηγορητήριο, αυτουργός της απιστίας είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στον οποίο, όμως, ουδέποτε απαγγέλθηκε σχετική κατηγορία καθώς, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Λογοδοτούν Μιχαηλίδης και υιός για τα Tor – M1

Την Παρασκευή 2 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει εκτός απροόπτου ακόμη μία μεγάλη δίκη για υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος από την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων, και συγκεκριμένα των αντιπυραυλικών συστημάτων Tor – M1. Στο επίκεντρο της δίκης αυτής θα βρεθούν 5 πρόσωπα. Ανάμεσά τους ο Κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο καταζητούμενος έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, ο πρώην νομικός σύμβουλος του κράτους Αναστάσιος Σοφός, αλλά και η σύζυγός του που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμό.

Η δίκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πατέρας και γιος Μιχαηλίδης αρνούνται τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν έχουν σχέση με τη ροή μαύρου χρήματος – στην οποία και τους ενέπλεξε ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου. Τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή, στις 5 Μαΐου, αναμένεται να εκδικασθεί από το αρμόδιο δικαστήριο η αίτηση που έχει καταθέσει η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της ποινής που της επέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών και επιδιώκει την αναστολή με κύριο επιχείρημα την κλονισμένη ψυχική υγεία της και την ύπαρξη του ανήλικου παιδιού της.

Η δίκη των «κουμπάρων»

«Χαρτογραφήθηκε» ως το σκάνδαλο των «κουμπάρων» που, όταν «έσκασε» το 2006, έπληξε την εικόνα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Σήμερα, οκτώ περίπου χρόνια μετά, αναμένεται να ξεκινήσει, μετά από διακοπή, σε Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση εκβιασμού της γαλακτοβιομηχανίας «ΜΕΒΓΑΛ» με κατηγορούμενους τον πρώην γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτη Αδαμόπουλο, τον σιτέμπορο Κώστα Κωνσταντινίδη και τον εκτελωνιστή Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, οι τρεις κατηγορούμενοι προσπάθησαν να πλησιάσουν τη «ΜΕΒΓΑΛ» και έναντι αμοιβής να την εντάξουν στο πρόγραμμα επιείκειας, ώστε να μειωθεί ή και να απαλειφθεί το επικείμενο πρόστιμο για τη συμμετοχή της εταιρείας στο καρτέλ γάλακτος.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών στον καθένα από τους τρεις κατηγορουμένους, κηρύσσοντάς τους ένοχους για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης, της δωροδοκίας και της άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία. Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των τριών κατηγορουμένων με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ στον καθένα.

Αρχίζει η δίκη για τον εμπρησμό στη Marfin

Δικαστές και ένορκοι θα κληθούν στις 14 Μαΐου να αποδώσουν δικαιοσύνη και για όσα τραγικά είχαν λάβει χώρα στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2010, κατά τη διάρκεια μεγάλου αντιμνημονιακού συλλαλητηρίου. Και αυτό γιατί τότε αναμένεται να ξεκινήσει (μετά από διακοπή) η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών υπαλλήλων, καθώς και για την επίθεση σε βάρος του βιβλιοπωλείου «Ιανός».

Για τα δύο αυτά γεγονότα, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, κατηγορούνται δύο άτομα, ο ένας για τον εμπρησμό της τράπεζας και ο άλλος για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο. Πρόκειται, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, για τον Θεόδωρο Σίψα, φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, και τον Παύλο Αντρέεβ, που φέρεται ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Κατά περίσταση, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας. Οι κατηγορίες αφορούν, κατά βάση, στον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και μάλιστα μετά την απολογία τους στους ανακριτές είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η ώρα της δικαιοσύνης για τη δολοφονία της Φαίης

Μια άλλη σύνθεση δικαστηρίου, αποτελούμενη, αυτή τη φορά, από δικαστές αλλά και ενόρκους, θα κληθεί την ίδια ημέρα, στις 5 Μαΐου, να απονείμει δικαιοσύνη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία της πνοή η άτυχη Φαίη Μπλαχά.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα καθίσουν ο προφυλακισμένος Ευάγγελος Στεφανάκης και η αδελφή της αδικοχαμένης κοπέλας, Μαρία-Ελένη Μπλαχά, προκειμένου να λογοδοτήσουν για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση (ο πρώτος) και για ψευδορκία (η δεύτερη).

Οι δυο κατηγορούμενοι διατηρούσαν ερωτική σχέση μεταξύ τους, με την άτυχη Φαίη να βρίσκεται στη μέση, καθώς και εκείνη ήταν ερωτική σύντροφος του 26χρονου Ε. Στεφανάκη. Μαζί τους θα δικαστεί και ο Vink Charrel, φίλος του 26χρονου, για το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο τελευταίος όπως και η αδελφή της 23χρονης Φαίης κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των αρχών, που τελικώς οδήγησαν στον Ε. Στεφανάκη και τον κατέδειξαν ως τον άνθρωπο που με απίστευτη βιαιότητα χτύπησε μέχρι θανάτου την άτυχη κοπέλα, με την οποία διατηρούσε ερωτικό δεσμό τρεις μήνες.

Οι ανακρίσεις

Στην τελική ευθεία έχει μπει, σύμφωνα με πληροφορίες τής «Α», και η διερεύνηση και άλλων πολύκροτων υποθέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της ανακριτικής έρευνας. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε σειρά υποθέσεων που ερευνούν ανακριτές κατά της Διαφθοράς και αφορούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα.

Ήδη, βασικοί κατηγορούμενοι στις εν λόγω υποθέσεις έχουν αποκαλύψει στους ανακριτές τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και με στόχο να επιτύχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση όταν φτάσει η ώρα της κρίσης στο δικαστήριο, έχουν ήδη επιστρέψει μέρους των ποσών που παράνομα ενθυλάκωσαν. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου έχουν επιστραφεί από τις μίζες περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ.

Προς την ολοκλήρωσή της φαίνεται πως βαίνει και η έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακρίτριες στο Εφετείο της Αθήνας περιμένουν την απόφαση της Βουλής για άρση ασυλίας βουλευτών του κόμματος που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει και η αποστολή κλήσεων προς απολογία σε βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να απολογηθούν για κατηγορίες που τους απαγγέ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα