Ανάπτυξη εντός του 2014

Εύσημα στην Ελλάδα για την -καθυστερημένη μεν- αλλά σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει σε σχέση με την τελευταία αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013, αποδίδει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση προόδου του προγράμματος προσαρμογής.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η παρατεταμένη οικονομική ύφεση φαίνεται να έχει σημειώσει το χαμηλό της και επιβεβαιώνει την εκτίμηση για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το 2014.

Όπως αναφέρει, ο ρυθμός της ύφεσης αποδυναμώθηκε σημαντικά το 2013 με την αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ να επιβραδύνει από 6,0% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο σε 2,3% το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,9% για συνολικά το 2013, ελαφρώς λιγότερο απ΄ ό, τι αναμενόταν τον περασμένο Ιούλιο (4,2%).

Αναφέρει ακόμη ότι από την αρχή του έτους, οι δείκτες εμπιστοσύνης συνεχίζουν να βελτιώνονται και σε συνδυασμό με τα τελευταίες ανακοινώσεις για την βιομηχανική παραγωγή, δείχνουν σαφώς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, υποδεικνύοντας επέκταση της παραγωγής για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2009.

Για το 2014 αναμένεται επιστροφή σε θετική ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6%, για να ακολουθήσει πιο ισχυρή ανάκαμψη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Η ανάπτυξη αναμένεται να βρει στήριξη στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από τον Μάιο του 2010 και στις αγορές εργασίας και προϊόντων οι οποίες έχουν ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και βελτιωμένη ικανότητα προσαρμογής. Αυτό αντανακλάται στις ενισχυμένες προοπτικές στις εξαγωγές και επενδύσεις, αναφέρει.

Η ανταγωνιστικότητα των τιμών συνεχίζει να βελτιώνεται με τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει εξαφανιστεί, με πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2013, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με το έλλειμμα του 2,4% του ΑΕΠ το 2012. Η σημαντική συρρίκνωση των εισαγωγών αναμένεται να αναστραφεί με την ενίσχυση της οικονομίας, εκτιμά η Κομισιόν.

Συνολικά, οι αβεβαιότητες για το εύρος και την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης το 2014 παραμένουν σημαντικές, αλλά είναι πλέον πιο ισορροπημένες απ ό,τι φαίνονταν τον Ιούλιο του 2013, αναφέρει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα