Οι «άσοι» στα μανίκια του Big-4

Μεγάλοι πρωταγωνιστές στα ευρωπαϊκά ματς του Big-4 αλλά και ρυθμιστές στα ντέρμπι της Super League που θα κρίνουν το πρωτάθλημα…

Παραδόξως, οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Το αντίθετο. Οι τρεις εξ΄αυτών (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός στο Europa League και ο ΠΑΟΚ στο Conference) φιγουράρουν στην πρώτη θέση, ενώ και ο Ολυμπιακός διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης. Δεν είναι και μικρό πράγμα.Άλλες χρονιές οι ελληνικές ομάδες δεν ήταν καν στους ομίλους μιας διοργάνωσης. Τώρα, που έχουν και ελπίδες πρόκρισης δικαίως λένε πολλοί ότι υπάρχει ελπίδα για την κατάληψη της 15ης θέσης στην κατάταξη της UEFA που εκτός από τα προνόμια θα βγάλει και το ελληνικό ποδόσφαιρο από την ανυποληψία…

O Παναθηναϊκός έχοντας πάρει ισοπαλία από την Μακάμπι Χάιφα εκτός μετά το ματς με τη Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ είναι αήττηος. Η ΑΕΚ μετά από δύο αγωνιστικές, σε όμιλο με Μαρσέιγ, Μπράιτον και Άγιαξ, βρίσκεται στην κορυφή, είναι και  μόνη ομάδα που έχει πάρει τρίποντο, εκτός έδρας σε αυτό το γκρουπ. Ο ΠΑΟΚ μετράει δυο νίκες (η μία με την γερμανική Άϊντραχτ) ενώκαι ο Ολυμπιακός (που για καθαρά συμπτωματικούς λόγους δεν έχει νίκη) έχειπετύχει τέσσερα γκολ στα παιχνίδια του.

Το σπουδαίο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και την Ένωση με το «τριφύλλι», είναι πως άντεξαν και πήραν τελικά αποτελέσματα, χωρίς να είναι σε καλές μέρες με τους ευρωπαϊκούς αντιπάλους τους. Επίσης κοινός παρονομαστής για τους τρεις είναι πως έχουν σε πολύ καλή βραδιά τους τερματοφύλακες τους. Κι είναι αλήθεια πως για να πάρεις θετικό αποτέλεσμα σε τόσο ανταγωνιστικά ματς, όπου τα πάντα κρίνονται στην λεπτομέρεια, οφείλεις να περιμένεις από τους παίκτες που υπερασπίζονται την εστία σου, σημαντικές επεμβάσεις.

Η ΑΕΚ στον όμιλο μετά το «διπλό» στην Βρετανία με την Μπράιτον είχε ν’ αντιμετωπίσει τον Άγιαξ, που όσα προβλήματα και αν έχει, πρόκειται για μια ομάδα πολύ καλά γυμνασμένη που μπορεί να δώσει πολύ ψηλό τέμπο στα παιχνίδια της. Αυτό από μόνο του, ανεβάζει πάρα πολύ τον δείκτη δυσκολίας, αλλά δίνει και σε ψυχολογικό επίπεδο, πόντους παραπάνω στην Ένωση. Στο δύσκολο πρώτο μέρος, ο γκολκίπερ Στάνκοβιτς έβγαλε κλάση, όπως το έκανε και σε δύο περιπτώσεις στο Μπράιτον, ύστερα από το γκολ που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα.

Ο Παναθηναϊκός σε αντίθεση με το ματς κόντρα στην Βιγιαρεάλ δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά στη Χάιφα. Το γεγονός πως ακόμα και σε τέτοια, πήρε βαθμό στην έδρα της ομάδας, που πρέπει να βάλει από κάτω βαθμολογικά, προκειμένου να συνεχίσει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, είναι θετικό. Κι ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην πρώτη θέση του ομίλου του. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον τερματοφύλακα του, τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι ο οποίος δείχνει μεγάλη σταθερότητα σε όλα τα ματς γεγονός που εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλη την ομάδα…

Επίσης είναι σημαντικό ότι η παρουσία του Αράο, δείχνει να προσφέρει στοιχεία στους «πράσινους» όπως είναι τα μέτρα που κερδίζει στο γήπεδο. Θετική ήταν και η παρουσία του Μπερνάρ. Το «τριφύλλι»  βελτιώνεται με την είσοδο του Τζούρισιτς και γι’ αυτό υπάρχει η εκτίμηση πως θα πρέπει ο Γιοβάνοβιτς να κινείται πιο γρήγορα, προκειμένου ν’ αλλάζει πράγματα. Τα ματς με την Ρεν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το ποια θέση θα κοιτάζουν στο «τριφύλλι» μετά τα δύο ματς με την γαλλική ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε χαρακτήρα και προσωπικότητα και στα δυο ματς του Conference και δεν ήταν η ομάδα που πήρε συμπτωματικά τη νίκη στο φινάλε απέναντι στο φαβορί του ομίλου του την Αϊντραχρτ. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ομάδας του Λουτσέσκου (όπως φάνηκε και στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό) είναι ότι ασφαλίζοντας τα μετόπισθεν του, παρά το γεγονός πως έχει δεχτεί ένα φτηνό γκολ ισοφάρισης από τον σύλλογο της Φρανκφούρτης, κυνήγησε το τρίποντο και δικαιώθηκε. Φύλακας άγγελος ο Κοτάρσκι που από την αρχή της σεζόν, όπου χρειαστεί κάνει μεγάλα ματς και βάζει ένα παράσημα στην καριέρα του, έχοντας να επιδείξει καθοριστική συμβολή, σε επιτυχή αποτελέσματα της ομάδας του.

 

Τέλος, με τον Ολυμπιακό είναι φανερό ότι έχει αδικήσει και στα δύο ματς του Europa League  την προσπάθεια του. Κι αν για το πρώτο παιχνίδι (με την Φράιμπουργκ) από τα προσωπικά λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες, δεν είναι σημεία για να μπορέσεις να βρεις κάτι εσφαλμένο στην διαχείριση, για το ματς με τους Σέρβους μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως η έξοδος του δαιμόνιου Ποντένσε, από το ματς, αλλάζει σε βάρος των «ερυθρολεύκων» την ροή του αγώνα. Όσο καλός (όσο ήταν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά και σε σειρά αγώνων ) και να ήταν ο Πασχαλάκης είναι φανερό το πρόβλημα στα στόπερ του Ολυμπιακού.

 

Είναι απόλυτα λογικό σε μια καινούρια ομάδα, με έναν νέο προπονητή να παρουσιάζονται αρρυθμίες, τόσο σε γραμμές της ομάδας, όσο και σε κάποιες σταθερές που μόνον σταδιακά μπορεί να θέσει κάποιος προπονητής. Με Ποντένσε και Φορτούνη μέσα βλέπουμε έναν άλλο Ολυμπιακό, που θα πρέπει σύντομα πάντως και να δέσει στην άμυνα και φυσικά να βρει τρόπο, ώστε ο Σολμπάκεν, να βγάλει πράγματα στο γήπεδο.

Είναι φανερό ότι το Big 4 έχει …άσους στα μανίκια που θα «μιλήσουν» στα πλέι οφ, που όπως όλα δείχνουν, κρίνουν και τον πρωταθλητή στη χώρα μας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα