Ο «Πελοποννησιακός Πόλεμος» του γυρολόγου Τατούλη

Με κυβιστήσεις, fake news, ακόμη και πολιτικές ύβρεις κατά των ιστορικών αρχηγών της Ν.Δ., ο Πέτρος Τατούλης προσπαθεί να αποφύγει την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής και να ξαναστεφθεί περιφερειάρχης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκυψε ποτέ ποιος είναι ο πολιτικός στόχος του για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που ανοίγουν αύριο και την επόμενη Κυριακή.

Κι αυτός στόχος δεν είναι μόνο αριθμητικός, δηλαδή απλώς να… γαλαζοποιηθούν οι 13 περιφέρειες και οι 3 μεγάλοι δήμοι της χώρας. Είναι πρωτίστως «λειτουργικός», υπό την έννοια ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν η επομένη ημέρα των εκλογών να βρει στα «πιλοτήρια» των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων ανθρώπους με τους οποίους το κεντρικό κράτος θα μοιράζεται τον ίδιο κώδικα συνεννόησης προκειμένου να απαντηθούν αποτελεσματικά οι πολλαπλές προκλήσεις.

Έναν τέτοιο άνθρωπο έχει επιλέξει εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία για να μοιραστεί μαζί του το αναπτυξιακό όραμά της για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο λόγος για τον 49χρονο Δημήτρη Πτωχό, γιο του αείμνηστου Παύλου Πτωχού που επί 16 χρόνια διετέλεσε δήμαρχος Μεσσήνης και ο οποίος ως επικεφαλής του συνδυασμού «Η Πελοπόννησος Μπροστά» ευελπιστεί ότι οι συντοπίτες του θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο 7 αξόνων προγραμματικό σχέδιό του που στόχο έχει να καταστεί η Πελοπόννησος μέχρι το 2028 μία ευρωπαϊκή περιφέρεια πρότυπο σε όλα!!!

Ηλεκτρολόγος μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών με πτυχίο και διδακτορικό από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο επάγγελμα, ο Δ. Πτωχός δεν είναι άγνωστη φιγούρα στο νεοδημοκρατικό «οικοσύστημα». Αντιθέτως είχε ενεργή συμμετοχή στα κομματικά πράγματα, ενώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωρίστηκε την περίοδο 2012-2015 όταν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα ο σημερινός πρωθυπουργός εξηγεί ότι ο Δ. Πτωχός κέρδισε την εκτίμησή του με την καθαρή σκέψη του, τον οραματικό τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα και φυσικά με την εργατικότητά του.

Αυτά τα προσόντα, σε συνδυασμό με τον προγραμματικό λόγο του Δ. Πτωχού είναι κατά τα φαινόμενα εκτιμητέα και από τους ψηφοφόρους της Πελοποννήσου, γεγονός που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο τελευταίο γκάλοπ της εταιρείας DATA RC ο εκλεκτός της Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει πάρει «κεφάλι» σχεδόν 4 ποσοστιαίων μονάδων από τον βασικό του αντίπαλο Πέτρο Τατούλη στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στον β΄ γύρο η ίδια δημοσκόπηση δίνει ξανά την πρωτιά στον Δ. Πτωχό και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά από τον Π. Τατούλη που αγγίζει το 5%. Ακόμη και στον δείκτη που πάντα πέφτει πιο κοντά στο πραγματικό τελικό αποτέλεσμα, αυτόν της «παράστασης νίκης», ο Δ. Πτωχός προηγείται του Π. Τατούλη με το διόλου… πτωχό 41,5% έναντι 29,6% (11,9 μονάδες).

Οι πολιτικές «αμαρτίες»

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δ. Πτωχός και τα στελέχη του συνδυασμού «Η Πελοπόννησος Μπροστά» η παραπάνω δημοσκοπική εικόνα προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου να επανακατακτηθεί η περιφέρεια από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξεχνούν, ωστόσο, και την viral –χρόνια πριν από την εφεύρεση του όρου– ατάκα του Χαρίλαου Φλωράκη ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη» και την οποία ο εμβληματικός γενικός γραμματέα του ΚΚΕ είχε πει θέλοντας να δείξει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρύβει συχνά εκπλήξεις.

Η αλήθεια είναι ότι όση εμπειρία και αν διαθέτει ο Πέτρος Τατούλης –κυρίως στο να κάνει το άσπρο μαύρο και να επιλέγει ρότα με βάση το που φυσάει κάθε φορά ο πολιτικός άνεμος–, θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από την απλή αναγνωρισιμότητά του για να κερδίσει το εκλογικό παιχνίδι, δεδομένου ότι τον βαραίνουν και κάμποσες πολιτικές «αμαρτίες».

Καταρχάς οι δύο θητείες του ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν έχουν μείνει στη μνήμη των Πελοποννήσιων ως χρόνια ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιφέρειας. Οι έχοντες γερή μνήμη ακόμη θυμούνται το «κατηγορώ» του απερχόμενου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για τον Π. Τατούλη, στο οποίο μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν ότι στην περίοδο 2011-2019 η Πελοπόννησος είδε να φτιάχνονται –με ΣΔΙΤ– μόνο οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι την ίδια ώρα που το επαρχιακό οδικό δίκτυο παρέμενε σε άθλια κατάσταση, στο θέμα της διαχείριση των απορριμμάτων έγιναν πασαλείμματα, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ήταν μικρότερη του 20%, ενώ και τουριστικά η περιοχή έμεινα στα αζήτητα καθώς προσέλκυσε ελάχιστους τουρίστες από τα δεκάδες εκατομμύρια ξένων επισκεπτών που υποδέχεται κάθε χρόνο η Ελλάδα.

Κατά δεύτερον, η διαδρομή του Π. Τατούλη απέχει πολύ από αυτήν ενός στελέχους που καλώς ή κακώς κάποτε διαφώνησε ιδεολογικά με το κόμμα του και τράβηξε άλλο δρόμο. Αυτό που στη πραγματικότητα έκανε ο επιστήμονας Τατούλης (σ.σ. έχει σπουδάσει ιατρική) ήταν να αναγάγει σε… επιστήμη το πολιτικό ζικ-ζακ. Οι παλαιότεροι δεν ξεχνούν ότι ο 70χρονος σήμερα χειρουργός ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του ως στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας, στη συνέχεια «μετακόμισε» στη Νέα Δημοκρατία με τη οποία εξελέγη βουλευτής Αρκαδίας και έγινε υφυπουργός Πολιτισμού (2004-2006), ώσπου διαγράφηκε το 2008 από τον Κώστα Καραμανλή.

Έκτοτε διακονεί την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά πάλι δίχως σταθερό κομματικό πρόσημο, αφού το 2010 κατήλθε στην αυτοδιοικητική εκλογική κούρσα ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εκλέχθηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, το 2014 επανεκλέγεται αλλά αυτή τη φορά με τη στήριξη της Ν.Δ., ενώ στις εκλογές του 2019 που ηττήθηκε είχε κατέβει ως αντάρτης στην επίσημη «γαλάζια» υποψηφιότητα που ήταν ο Π. Νίκας.

Το υποκριτικό της υπόθεσης ότι όλα τα παραπάνω που αφορούν τα κομματικά χρίσματα-στηρίξεις που δόθηκαν διαχρονικά στον Π. Τατούλη, ο γυρολόγος υποψήφιος περιφερειάρχης τα ξεχνάει ή τα επικαλείται α-λα καρτ.

Τις περισσότερες φορές διαφημίζει την δήθεν κομματική ανεξαρτησία του και την ιδεολογική πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου και ενίοτε το… απογειώνει διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του ότι ο σχηματισμός του δεν πήρε κομματικό χρίσμα ούτε το 2010 ούτε το 2014. Προφανώς έχει ξεχάσει ότι τον έχουν «συλλάβει» οι τηλεοπτικές κάμερες να υπερτονίζει σε δημόσια θέα ότι την πρώτη φορά εξελέγη περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, και αργότερα να παραδέχεται πάλι on camera ότι και το 2014 που επανεξελέγη είχε πάρει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.

Για να μην πούμε ότι και την μία φορά ως τώρα που ο Π. Τατούλης κατέβηκε στηριζόμενος μόνο στο δικό του έρεισμα είδε την πλάτη του Παναγιώτη Νίκα.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το έργο της ήττας θα επαναληφθεί και φέτος που ο γυρολόγος και… ξεχασιάρης Πέτρος θα έχει απέναντί του τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος αν τελικά έκανε ένα λάθος στην προεκλογική εκστρατεία του, αυτό ήταν ότι δεν καταδέχτηκε να χτυπήσει κάτω από τη ζώνη τον αντίπαλό θυμίζοντας στις αλλεπάλληλες κυβιστήσεις Τατούλη αλλά και τις ύβρεις και τις συκοφαντίες που ο τελευταίος έχει εκτοξεύσει εναντίον των ιστορικών ηγετών της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα