Τότεναμ-Λίβερπουλ: Στο VAR πετάγανε αετό…

Στη διάθεση του κοινού βρίσκεται πλέον το υλικό και οι συνομιλίες από το VAR κατά τη διάρκεια της λανθασμένης απόφασης που οδήγησε στην ακύρωση του απόλυτα κανονικού γκολ του Λουίς Ντίας στην ήττα της Λίβερπουλ από την Τότεναμ.

Η  Ένωση Διαιτητών Αγγλίας (PGMOL) δημοσίευσε το συγκεκριμένο υλικό μετά το σχετικά αίτημα των Ρεντς και βάσει αυτού επιβεβαιώνεται η κακή επικοινωνία και η παρεξήγηση που οδήγησαν στη λανθασμένη απόφαση.

VAR και χειριστής replay συνεργάστηκαν γρήγορα και συμπέραναν με ευκολία μετά τη σωστή τοποθέτηση των γραμμών πως ο Κολομβιανός καλυπτόταν πλήρως από τον Ρομέρο. Ο VAR ωστόσο, αντί να ανακαλέσει την απόφαση του επόπτη μετέφερε στον διαιτητή πως «ο έλεγχος ολοκληρώθηκε», επιβεβαιώνοντας άθελά του το ανύπαρκτο οφσάιντ!

Άμεσα ωστόσο, ο VAR και ο χειριστής των replay συνειδητοποίησαν το λάθος. Προσπάθησαν να ζητήσουν μικρή διακοπή του παιχνιδιού, ωστόσο από τη στιγμή που η μπάλα είχε παιχτεί, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Πλήρως… ειρωνικά πάντως, η πρώτη φράση του ρέφερι Σάιμον Χούπερ προς το VAR μετά την επαναφορά του παιχνιδιού ήταν: «Μπράβο παιδιά, καλή δουλειά»!

Αναλυτικά η ανακοίνωση της PGMOL:

«Η PGMOL μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήσαμε έλεγχο των συνθηκών που οδήγησαν στην εσφαλμένη ακύρωση του γκολ του Λουίς Ντίαζ για οφσάιντ στον αγώνα μεταξύ της Τότεναμ και της Λίβερπουλ.

Αναγνωρίσαμε το λάθος κατά της Λίβερπουλ αμέσως μετά το τέλος του αγώνα.

Μια λεπτομερής αναφορά, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πληροφοριών και των άμεσων ενεργειών που έγιναν, μαζί με τη συνομιλία μεταξύ των διαιτητών στο γήπεδο και της ομάδας VAR υποβλήθηκε στην Premier League, η οποία την μοιράστηκε με τη Λίβερπουλ και στη συνέχεια με όλους τους άλλους συλλόγους της Premier League.

Η ανασκόπηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε πρώτο χρόνο και του VAR και η εφαρμογή των αρχών λήψης αποφάσεων εντόπισε τα ακόλουθα βασικά διδάγματα για τον μετριασμό του κινδύνου μελλοντικού λάθους:

– Η καθοδήγηση των VAR ανέκαθεν τονίζει την ανάγκη για αποτελεσματικότητα, αλλά ποτέ σε βάρος της ακρίβειας. Αυτή η αρχή θα επαναληφθεί σαφώς
– Θα αναπτυχθεί ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας VAR για τη βελτίωση της σαφήνειας της επικοινωνίας μεταξύ του διαιτητή και της ομάδας VAR σε σχέση με τις αποφάσεις στο γήπεδο
– Ως πρόσθετο βήμα στη διαδικασία, o VAR θα επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας ελέγχου VAR με τον AVAR πριν επιβεβαιώσει την τελική απόφαση στους επιτόπιους διαιτητές

Η PGMOL έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την απόδοση του VAR μέσω ενός νέου προπονητικού προγράμματος που ξεκίνησε αυτή τη σεζόν και εστιάζει στη διαδικασία και τις βέλτιστες πρακτικές για όλα τα VAR, AVAR και Replay Operators στους συγκεκριμένους ρόλους τους. Ενώ έχουμε έναν αριθμό αναγνωρισμένων VAR από τη FIFA, η δουλειά είναι συνεχίζεται η δημιουργία μιας ειδικής ομάδας ειδικών VAR.

Ο εν λόγω VAR και ο AVAR αφαιρέθηκαν από τα εναπομείναντα παιχνίδια τους για την 7η αγωνιστική και δεν έχουν συμπεριληφθεί στα παιχνίδια της 8ης αγωνιστικής αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η PGMOL και η FA συμφώνησαν επίσης να αναθεωρήσουν την πολιτική ώστε να επιτρέπεται στους διαιτητές αγώνων να διευθύνουν αγώνες εκτός των ραντεβού της FIFA ή της UEFA».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα