Φωτιά και λάβα η επίθεση της ΑΕΚ 3-2 στην Αγγλία την Μπράιτον

Οι γηπεδούχοι απάντησαν δυο φορές αλλά αυτό δεν έφθανε για να μη χάσουν

Φωτιά και λάβα η επίθεση της ΑΕΚ χτύπησε τρεις φορές στην Αγγλία και κατάφερε να οδηγήσει την Ένωση σε επική νίκη 3-2 επί της Μπράιτον. Ο Πόνσε στο 84΄ έδωσε τη χαριστική βολή στους γηπεδούχους, καθώς η Μπράιτον δεν απάντησε ούτε στα 14 λεπτά της καθυστέρησης που κράτησε ο Εσθονός διαιτητής Τόβερ.

Η Ένωση έκανε εμφάνιση επιπέδου Champions League σ’ έναν όμιλο εξαιρετικά δύσκολο. Ο Ματίας Αλμέιδα έστησε αριστοτεχνικά την ΑΕΚ. Την ώρα που ήταν καλά οχυρωμένη πίσω, οι «κιτρινόμαυροι» πίεζαν στο κέντρο και προσπαθούσαν να απειλήσουν (και) με αντεπιθέσεις. Οι Βίντα-Μουκουντί έμειναν στην Αθήνα και η ΑΕΚ στην πρεμιέρα της στους ομίλους του UEL παρατασσόταν με τον 3ο τη τάξει κεντρικό της αμυντικό, τον Σίμο Μήτογλου και τον «βαφτισμένο» στόπερ, Νταμιάν Σιμάνσκι.

Η Μπράιτον παρατάχθηκε με απουσίες. Εκτός ο αρχηγός των «γλάρων», Λιούις Ντανκ, αλλά και ο εξαιρετικός επιθετικός, Έβαν Φέργκιουσον. Μάλιστα, αμφότεροι δεν ήταν καν στην αποστολή.

Αρχικά, στο 3′ ο Πινέδα δεν κατάφερε να εκτελέσει μετά τη σέντρα του Άμραμπατ, ενώ στο 6′ ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε μετά το γύρισμα τους Μαρτς και αφού πρώτα η μπάλα κόντραρε στον Μήτογλου.

Η ΑΕΚ πάγωσε το «Amex» στο 11′, αλλά ήδη η φωνή των φίλων του «δικεφάλου» ήταν εκείνη που κυριαρχούσε. Γρήγορα λοιπόν απέκτησε και… πανηγυρικό ηχόχρωμα, αφού ο «δικέφαλος» βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα! Ο Αραούχο έκλεψε χαμηλά, η «Ένωση» έτρεξε αντεπίθεση και ύστερα από ωραία «μπούκα» του Γκατσίνοβιτς κέρδισε κόρνερ από αριστερά. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Χατζισαφί που βρήκε τον Σιντιμπέ μεταξύ μεγάλης περιοχής και πέναλτι, με τον Γάλλο φορ να στέλνει με κεφαλιά σαν… σουτ την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι της εστίας του Στιλ.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να χτίσει πάνω στο μομέντουμ της και είχε δύο τεράστιες ευκαιρίες με τον Λιβάι, στο 13′ και το 22′. Πανομοιότυπες φάσεις, με τον Αραούχο να σπάει υπέροχα κάθετα, να βρίσκει στον χώρο τον 25χρονο φορ, ο οποίος όμως δεν εκτέλεσε ιδανικά. Ενδιάμεσα, στο 16′, ο Πινέδα έπιασε το σουτ εκτός περιοχής, με την μπάλα να κοντράρει και να καταλήγοντας στην αγκαλιά του Στιλ.

Η Μπράιτον προσπάθησε να αντιδράσει με δύο φάσεις εντός ενός λεπτού (24′). Αρχικά, ο Στάνκοβιτς έδιωξε το διαγώνιο σουτ του Φάτι, ενώ εν συνεχεία ύστερα από σέντρα από τα αριστερά, ο Ίγκορ πήρε σχεδόν ολομόναχος την κεφαλιά από την «καρδιά» της περιοχής, με την μπάλα να περνά έξω.

Τελικά, η αγγλική ομάδα βρήκε την ισοφάριση στο 30′ μέσω πέναλτι, ύστερα από μαρκάρισμα του Χατζισαφί στον Ζοάο Πέδρο. Αρχικώς, ο Κρίστο Τόβερ έδειξε «θέατρο» και κίτρινη. Όμως, αφού κλήθηκε να δει τη φάση στο VAR, καταλόγισε την παράβαση, με τον Βραζιλιάνο φορ να εκτελεί εύστοχα στέλνοντας από τη μία την μπάλα και από την άλλη να πέφτει ο Στάνκοβιτς.

Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν «πάγωσε», αλλά έδειξε και αντίδραση! Στο 40′ ο Χατζισαφί εκτέλεσε το φάουλ, βρήκε στην «καρδιά» της περιοχής τον Γκατσίνοβιτς που σκόραρε με προβολή από το σημείο του πέναλτι! Μάλιστα, η «Ένωση» όπως και στο πρώτο της γκολ, έτσι και στο δεύτερο, έψαξε αμέσως το επόμενο, αλλά ο Φαν Χεκ έδιωξε καίρια το διαγώνια τελείωμα του Πινέδα εντός περιοχής.

Η ΑΕΚ κατάφερε να ξεπεράσει αναίμακτα το πρώτο πεντάλεπτο του β΄ μέρους που είναι πάντα επίφοβο επί αγγλικού εδάφους και προσπαθούσε να κρατήσει την Μπράιτον μακριά από την εστία της με διπλή ζώνη στο δικό της τέταρτο.

Η ΑΕΚ απειλούνταν μόνο με στατικές φάσεις όπως αυτή του 52′ που πέρασε ανεκμετάλλευτη από τον Μαρς, με το «κιτρινόμαυρο» 2-1 να παραμένει. Στο διάστημα 56′-60′ δεν υπήρχε δράση ελέω του σοβαρού τραυματισμού του Χατζισαφί που αποχώρησε από το γήπεδο με φορείο. Και πλέον το ματς έμπαινε στην τελική του ευθεία, με την Μπράιτον των μόλις 4 τελικών να ψάχνει τρόπο να διασπάσει την άμυνα της Ένωσης.

Ο ρυθμός του ματς είχε σπάσει με την ΑΕΚ στο 64′ να βρίσκει καλή στιγμή με τον Λιβάι που ξεχύθηκε στην κόντρα μετά από μπαλιά-τρύπα του Πινέδα, αλλά το πλασέ του να αποκρούεται από τον Στιλ.

Και εκεί που όλα έδειχναν υπό έλεγχο, ήρθε η διπλή απροσεξία του Σιμάνσκι – κακό κοντρόλ και απρόσεκτο παιχνίδι – να δώσει νέο πέναλτι στην Μπράιτον και τον Ζοάο Πέδρο. Και στο 67′ ο Ζοάο Πέδρο βρέθηκε εκ νέου απέναντι στον Στάνκοβιτς όντας και αυτή τη φορά νικητής. Η Μπράιτον ισοφάρισε εκ νέου και πλέον το ματς γινόταν ροντέο με περισσότερα από 25 λεπτά να απομένουν.

Πλέον η Μπράιτον πίεζε πολύ και ήταν η πρώτη φορά που η ΑΕΚ ένιωσε να ασφυκτιά και να εγκλωβίζεται, ωστόσο με νύχια και με δόντια βγάζοντας και ελληνικό ψυχισμό κρατούσε τους «γλάρους» μακριά από την εστία της.

Και στο 84′ η ΑΕΚ «ξέρανε» την Μπράιτον… Καταπληκτική 40άρα μπαλιά του Άμραμπατ στον Πόνσε που έσπασε την μπάλα στον Ελίασον, εκείνος τη ξαναγύρισε στον Πόνσε που ολομόναχος νίκησε τον Στιλ και έκανε το 3-2 για την Ένωση που έκανε μυθική εμφάνιση στο Μπράιτον.

Πλέον η ΑΕΚ καλούνταν να υπερασπιιστεί το σκορ. Και στο 90+2′ ο Στάνκοβιτς είπε  το πρώτο στοπ στην Μπράιτον στην προσπάθεια του Αντιγκρά, ενώ στο 90+5′ είπε εκ νέου «όχι» στον Πασκάλ Γκρος.

Διαιτητής: Κρίστο Τόβερ (Εσθονία)

Μπράιτον (Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι): Στιλ – Μίλνερ (55′ Λάμπτεϊ), Φαν Χεκ, Ίγκορ, Εστουπινιάν – Μαρτς, Γκίλμουρ (86′ Μπουονανότε), Μιτόμα (86′ Αντιγκρά) – Γκρος, Φάτι – Ζοάο Πέδρο (82′ Γουέλμπεκ).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ, Μήτογλου, Σιμάνσκι, Χατζισαφί (62′ Μοχαμάντι) – Άμραμπατ, Γιόνσον, Πινέδα (79′ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (79′ Ελίασον) – Γκαρσία (68′ Πόνσε), Αραούχο (68′ Τσούμπερ).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα