Αλμπέρτο Μπρινιόλι: Ο σούπερμαν του Παναθηναϊκού δεν βγαίνει.. ποτέ

Από το καλοκαίρι του 2021 ο Παναθηναϊκός έχει τον… Ιταλό του. Ο Μπρινιόλι έμεινε ελεύθερος από την Έμπολι μετά από σεζόν που ήταν ο κορυφαίος πορτιέρε της Serie B και ο Γιοβάνοβιτς που τον παρακολουθούσε τον… άρπαξε και τον εμπιστεύεται όσο κανέναν άλλο. Μαζί με αυτόν εξάλλου άνθισε το «τριφύλλι»

Του Νίκου Συνοδινού

Tο καλοκαίρι του 2021 ο Παναθηναϊκός αποφάσιζε να κινηθεί για την απόκτηση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι. O Ιταλός δεν ήθελε να μείνει σε δεύτερο ρόλο πίσω από τον 24χρονο Γκουλιέλμο Βικάριο, στον οποίο είχε επιλέξει τότε να επενδύσει η Έμπολι και έτσι, δέχτηκε σχεδόν αμέσως την πρόταση του «τριφυλλιού».

Έκανε ντεμπούτο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ (0-0). Η συνέχεια του ήταν εντυπωσιακή και ο ίδιος επιβραβεύθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2022. Η ανοδική πορεία του Παναθηναϊκού συνοδεύτηκε από την παρουσία του Μπρινιόλι στα γκολπόστ του. Ένας τερματοφύλακας πλέον… βιονικός που δεν χάνει λεπτό συμμετοχής.

Σε όλα τα ευρωπαϊκά ματς του καλοκαιριού με Ντνίπρο, Μαρσέιγ και Μπράγκα, άκουσε τους φίλους του «τριφυλλιού» να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του κι εκείνος υποκλίθηκε ιπποτικά.

Γνωρίζει καλά από καυτές ατμόσφαιρες στα γήπεδα, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες φορές ειδικές συνθήκες

«Ήμασταν στην έδρα του Ολυμπιακού, υπάρχει θερμή ατμόσφαιρα κάθε φορά. Πέταξαν μερικά καρότα στο γήπεδο. Εκτίμησα πάντως τα καρότα αν λάβεις υπόψη ότι στο άλλο ντέρμπι, κόντρα στην ΑΕΚ, έπεσαν βόμβες κοντά στην εστία μου», είχε πει χαρακτηριστικά ο 32χρονος Ιταλός (γεν. 9 Αυγούστου 1991)

Ο Παναθηναϊκός στο πρόσωπο του Μπρινιόλι έχει βρει ξανά έναν φύλακα-άγγελο υπερασπιστή της εστίας του. Ήρθε ελεύθερος από την Έμπολι και είναι μια πολύ ψαγμένη επιλογή. Αξίζει και με το παραπάνω ένα νέο συμβόλαιο και όσο πιο γρήγορα το κλείσει ο Παναθηναϊκός τόσο το καλύτερο και για τις δύο πλευρές.

Είναι εξαιρετικός τερματοφύλακας, ειδικά με την μπάλα στα πόδια, έχει προσωπικότητα. Tην τρέχουσα σεζόν σε 8 αγώνες -6 για τα προκριματικά του Champions League και δύο για τη Super League 1- ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς χρησιμοποίησε 23 ποδοσφαιριστές. Μοίρασε κατάλληλα τις συμμετοχές και τον χρόνο σε όλη την ομάδα, έχοντας να διαχειριστεί απρόοπτα με τραυματισμούς και ιώσεις. Ο μοναδικός παίκτης που δεν έχασε ούτε… δευτερόλεπτο σ’ αυτή την πρώτη σειρά αγώνων ήταν ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι (8/8 ματς, 826 λεπτά συμμετοχής). Είναι ο… σούπερμαν του Παναθηναϊκού.

Πρόκειται για έναν τερματοφύλακα που στην διαδρομή του αντιμετώπισε και την αμφισβήτηση. Στις 2 Ιουλίου 2015, υπέγραψε στη Σαμπντόρια.  Έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A στις 14 Μαΐου 2016, παίζοντας για 90 λεπτά στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Γιουβέντους, της ομάδας στην οποία άνηκε. Το 5-0 ήταν καταδικαστικό για τη συνέχεια. Ο Μπρινιόλι δεν έκανε άλλη συμμετοχή. Πήγε δανεικός στη Λεγανές, όπου επίσης έκανε μια συμμετοχή κι έφυγε. Στις 11 Ιανουαρίου 2017, ο Μπρινιόλι επέστρεψε στην Ιταλία, και δόθηκε δανεικός στην Περούτζια. Εκεί άρχισε να κάνει παιχνίδια και να παίρνει τα πάνω του. Ακολούθησε ο δανεισμός στην Μπενεβέντο.

Στις 25 Ιουλίου 2018, ο Μπρινιόλι υπέγραψε στην Παλέρμο ομάδα της Serie B και άρχισε να κάνει γεμάτες σεζόν. Επόμενος σταθμός; Η Έμπολι. Υπέγραψε στις 18 Ιουλίου 2019 κι έμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι βραβεύτηκε ως καλύτερος τερματοφύλακας της Serie B καθώς βοήθησε την ομάδα του, να ανέβει στη Serie A. «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να λάβω το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της περασμένης σεζόν. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου και το επιτελείο που μου έδωσαν την ευκαιρία να πιάσω αυτή την απόδοση.”, είχε πει.

Οι συγκυρίες ανανέωσης του δυναμικού της Έμπολι οδήγησαν τον Μπρινιόλι στον Παναθηναϊκό.

Σφραγίδα επιτυχίας

Ο Ιταλός πορτιέρε έβαλε τη σφραγίδα του στις πράσινες επιτυχίες. Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την είσοδό του στους ομίλους του Europa League πριν καν μπει ο Αύγουστος απ’ την προκριματική σειρά με την Ντνίπρο και στη συνέχεια κατάφερε -με την επική πρόκρισή τους απέναντι στη Μαρσέιγ που έχει μπάτζετ άνω των 240 εκατ. ευρώ- να εξαντλήσει τα περιθώριά του για να μπει και στους ομίλους του Champions League. Έμεινε μία μεγάλη πικρία για τη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε στα δύο ματς με την Μπράγκα, όμως στο τέλος της ημέρας ο πρώτος στόχος είχε τσεκαριστεί κι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε μετά από 7 χρόνια σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αντίστοιχα εξαιρετική ήταν και η εκκίνηση των «πρασίνων» στη λίγκα. Αν κι αναβλήθηκε το ματς της πρεμιέρας τους με τον Ατρόμητο, το «τριφύλλι» νίκησε 3-0 τον Βόλο στη Λεωφόρο και πέρασε με νίκη κι απ’ το «Ζωσιμάδες» (1-0 τον ΠΑΣ), σε μία απ’ τις έδρες που παραδοσιακά είχαν θέματα, κάνοντας το «2 στα 2» και στο πρωτάθλημα.

Πλέον ο Παναθηναϊκός έφυγε απ’ τη σειρά της πρώτης διετίας, όπου δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα κι οι απαιτήσεις αυξήθηκαν σε όλα τα επίπεδα. Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να προσαρμόζεται κι ο ίδιος στη νέα πραγματικότητα και να μη διστάζει πλέον να κάνει ακόμη κι επτά αλλαγές από αγώνα σε αγώνα, απ’ τη στιγμή που έχει πλέον το δυναμικό και το υλικό για να το πράξει. Όλοι αντικαθίστανται εκτός απ’ τον Μπρινιόλι.

Ο Παναθηναϊκός έχει σημαντικές Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στον 6ο όμιλο του Europa League, όπου συμμετέχει με την ισπανική Βιγιαρεάλ, τη γαλλική Ρεν και την ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα.

Οι αγώνες της φάσης των ομίλων αρχίζουν στις 21 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου. Ο πρώτος κάθε ομίλου προκρίνεται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι οκτώ δεύτεροι θα δώσουν αγώνες πλέι-οφ με τις ομάδες που θα τερματίσουν τρίτες στους ομίλους του Champions League. Οι τρίτοι των ομίλων του Europa League συνεχίζουν στα πλέι-οφ του Europa Conference League

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα