Η… φθινοπωρινή «άνοιξη» της Intralot

Το «στοίχημα» της ΑΜΚ για να επανέλθουν σε θετικό έδαφος τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και τα καλά οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου που θα «πριμοδοτήσουν» την αναχρηματοδότηση των εταιρικών ομολόγων

Το κλείσιμο του Αυγούστου την προπερασμένη Πέμπτη (31/8) συνοδεύτηκε για την Intralot με την ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου του έτους. Μαζί ήρθε, όμως, κι ο Σεπτέμβρης που σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη σε μία κομβική περίοδο ζητούμενο της οποίας είναι η επάνοδος σε στάτους βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Του Νίκου Τσαγκατάκη

 

Την αύξηση του δείκτη  EBITDA (σ.σ. κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων στο +14% σε ετήσια βάση και το θετικό πρόσημο στα κέρδη μετά φόρων που ανήλθαν στο ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ και βεβαίως της υγιείς ταμειακές ροές, κρατούν κυρίως στη διοίκηση της INTRALOT από τις οικονομικές επιδόσεις που πέτυχε η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Κι αυτό διότι σύμφωνα με την μετάφραση των λεγομένων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Σωκράτη Κόκκαλη συνιστούν το αποτέλεσμα που ενισχύει την επιλογή να κάνει σταθερά focus η εταιρεία σε δραστηριότητες που αποδίδουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους (βλ. σημαντική ανάπτυξη στη αμερικανική αγορά όπου η ετήσια αύξηση των εσόδων και του EBITDA σκαρφάλωσαν στο + 7,4% και στο +14,7%, αντίστοιχα) καθώς και στη μείωση των δεικτών μόχλευσης (στο τέλος Ιουνίου μειώθηκε στο 3,7x από 4,0x που ήταν στο α’ εξάμηνο το 2022).

Ειδικότερα, στο εξεταζόμενο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2023, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 62,8 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 35,8% από 26,9% που βρισκόταν το α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται επίσης ότι στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 130,6 εκατ. ευρώ, «γράφοντας» αύξηση της τάξης του 6,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2022.

Στον αστερισμό των κερδών πέρασε, επίσης, ο δείκτης ΝΙΑΤΜΙ (καθαρά κέρδη/ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) που από την «χασούρα» του -500.000 στο α’ εξάμηνο του 2022 εκτοξεύτηκε στα +4,4 εκατ. ευρώ.

Στις καλές οικονομικές επιδόσεις της Intralot για το α’ εξάμηνο του 2023 συμπεριλαμβάνονται, τέλος, η ετήσια αύξηση +20,2% (στα 49,8 εκατ. ευρώ) των λειτουργικών ταμειακών ροών, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων του Ομίλου που στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθαν στα 101,5 εκατ. ευρώ, καθώς και η μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου ο οποίος από το άνω του μισού δισεκατομμυρίου που βρισκόταν το α’ εξάμηνο του 2022 έπεσε στο τέλος του φετινού Ιουνίου στα 480,5 εκατ. ευρώ.

 

Καύσιμο αναχρηματοδότησης η καλή επίδοση του εξαμήνου

Σύμφωνα πάντα με τον διοικητικό ηγέτη της Intralot οι παραπάνω εξελίξεις γεμίζουν με αισιοδοξία το εταιρικό ρεζερβουάρ ότι αυτή η φθινοπωρινή περίοδος θα είναι… ανοιξιάτικη καθώς αναμένεται να «τρέξουν» με επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. το Δ.Σ. της εταιρείας εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίσει τους όρους της ΑΜΚ μέχρι το ποσό που δεν υπερβαίνει το 100% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) καθώς και η αναχρηματοδότηση των επερχόμενων ομολογιών που λήγουν.

Σε ό,τι αφορά, καταρχάς, την ΑΜΚ των 111,4 εκατ. ευρώ, ο στόχος δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση του προβλήματος των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων που κρατά την εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο Intralot στην κατηγορία των υπό επιτήρηση εταιρειών. Θυμίζεται ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας –σε απλά… ελληνικά η διαφορά μεταξύ της αξίας του ενεργητικού της και του ύψους των υποχρεώσεών της σε ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία– ανέρχονταν στο τέλος του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους σε -87,4 εκατ. ευρώ και το εκ των ων ουκ άνευ της διαδικασίας της αύξησης είναι η «απαλοιφή» του αρνητικού προσήμου από τα equity capitals που θα σημάνει αυτόματα την επαναφορά της μετοχής της Intralot  σε καθεστώς κανονικότητας και την εταιρεία σε υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

Αναφορικά, τώρα, με την αναχρηματοδότηση των ομολογιών, το αν αυτή γίνει με τραπεζικό δανεισμό όπως έγινε το 2022 στην περίπτωση της αναχρηματοδότησης του ομολόγου της αμερικανικής θυγατρικής της Intralot ή με έκδοση ενός καινούργιου εταιρικού ομολόγου, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Είναι, ωστόσο, απολύτως σίγουρο ότι η διοίκηση Κόκκαλη έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η καλή εξαμηνιαία επίδοση των οικονομικών δεικτών της εταιρείας θα καταστήσει την Intralot ελκυστική επενδυτική επιλογή.

 

«Ευφορία» επιχειρηματικών ευκαιριών

Σε κάθε περίπτωση η αναπτυξιακή πορεία που οραματίζεται για την Intralot ο Σωκράτης Κόκκαλης περνάει σαφέστατα από την ευημερία των εταιρικών «αριθμών» αλλά κυρίαρχα από την αξιοποίηση των σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών που αναφύονται για την ελληνική εταιρεία-leader του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, στο διοικητικό στρατηγείο της Intralot στην Παιανία «διαγνώσκουν» σημαντικές ευκαιρίες από την ανάπτυξη των διαδικτυακών αγορών λοταρίας και αθλητικού στοιχηματισμού και της αυξανόμενης ρύθμισης της αγοράς i-lottery, αλλά και από την πλήρη ανάκαμψη του κλάδου ύστερα από το πλήγμα που δέχτηκε την περίοδο της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού. Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένης της ωρίμανσης των νέων τεχνολογικών λύσεων της Intralot για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λοταριών, η εταιρεία δηλώνει… αξιόμαχη στη διεκδίκηση περισσότερων έργων τεχνολογίας με αυξημένο περιθώριο κέρδους απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Αγορές στόχοι της Intralot παραμένουν αυτές των ΗΠΑ (σ.σ. μέχρι τον Αύγουστο του 2034 θα προσφέρει τις υπηρεσίες της η θυγατρική Intralot Inc. στη λοταρία της πολιτείας του Γουαϊόμινγκ) και της Αυστραλίας, ενώ δια στόματος Κόκκαλη έγινε γνωστό ότι μεγάλο… κλικ κάνει και η παλιά γνώριμος αγορά της Βραζιλίας, για την οποία όμως ο εμβληματικός Έλληνας επιχειρηματίας διευκρίνισε ότι η προσέγγισή της πρέπει να είναι διαφορετική.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα