ΗΠΑ: 22 χρονάκια στη στενή το «περήφανο αγόρι» του Καπιτωλίου

Ο εκ των ηγετών της ακροδεξιάς ομάδας «Proud Boys» Ενρίκε Τάριο σχετίζεται με τη φονική εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021

Σχεδόν δύο ντουζίνες χρονάκια πίσω από τα κάγκελα «εισέπραξε» από την αμερικανική Θέμιδα ο εκ των ηγετών της ακροδεξιάς ομάδας «Proud Boys» Ενρίκε Τάριο που σχετίζεται με τη φονική εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, έπειτα από την εκλογική ήττα του τελευταίου στις προεδρικές κάλπες του Νοεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή του καταδικασθέντα, την ημέρα της αιματηρής επίθεσης στην Ουάσινγκτον ο 38χρονος βρισκόταν –με δικαστική διαταγή– στην Βαλτιμόρη επομένως δεν είχε εμπλοκή στο συμβάν. Το άλλοθι του «περήφανου αγοριού» δεν έπεισε τους εισαγγελείς που αποφάνθηκαν ότι η απουσία του Τάριο από τον τόπο του εγκλήματος δεν προσδίδει μικρότερη απαξία στις πράξεις του «διότι ήταν μάλλον στρατηγός παρά στρατιώτης».

Οι Proud Boys είναι μια βορειοαμερικανική νεοφασιστική οργάνωση που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Καναδό συγγραφέα και σχολιαστή-podcaster Γκάβιν Μάιλς Μακ Ίνις. Τα μέλη της είναι αποκλειστικά άνδρες και θεωρούν ότι οι λευκοί «αρσενικοί» και εν γένει η δυτική κουλτούρα βρίσκονται «υπό πολιορκία», εξ ου και ο μισογυνισμός τους και οι συχνές επιθέσεις τους εναντίον μεταναστών, ομοφυλοφίλων, αντιφαστιστών κλπ. Στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία οι Proud Boys έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα, ενώ στους λογαριασμοί τους στο Facebook, το Instagram, το X (πρώην Twitter) και το YouTube έχει μπει λουκέτο.

Θυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τετράωρης επίθεσης στο Καπιτώλιο τον Γενάρη του ‘21 έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πολίτες και ένας αστυνομικός, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 140 αστυνομικοί, ενώ το εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας υπέστη ζημιές ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ως υπαίτιοι των πρωτόγνωρων επεισοδίων ασκήθηκαν διώξεις σε περισσότερους από 1.100 υπόπτους εκ των οποίων οι 630 ομολόγησαν την ενοχή τους και τουλάχιστον 110 καταδικάστηκαν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα