Μυτιληναίος και Τράπεζα Πειραιώς τα ελληνικά «κελεπούρια» της Morgan Stanley

Η πρόβλεψη των Αμερικανών είναι ότι τα χρηματιστηριακά «χαρτιά» των δύο ελληνικών εταιρειών θα γράψουν σημαντικές υπεραποδόσεις

Μπορεί όσο πλησιάζουμε στο τελευταίο… διακοποδιάλλειμα του Δεκαπενταύγουστου η αγορά να έχει πιο ράθυμους «παλμούς», αλλά οι αναλυτές των ξένων αγορών δεν βρίσκονται στις παραλίες. Αντιθέτως, έχουν βάλει στα μικροσκόπιά τους την Ελλάδα και το εγχώριο επιχειρείν ως ένα είδος νέου Ελ Ντοράντο που λόγω και της προσδοκίας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας γεννά καλές ευκαιρίες για κέρδη.

Τέτοιου είδους «κελεπούρια» βλέπουν σε τουλάχιστον δύο μεγάλα ονόματα της ελληνικής αγοράς οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, οι οποίοι ανακατέταξαν τις top επιλογές τους στην γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέση Ανατολή και της Αφρικής, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την Τράπεζα Πειραιώς και την Μytilineos.

Καταρχάς και για τις δύο ελληνικές εταιρείες η πρόβλεψη των Αμερικανών είναι ότι τα χρηματιστηριακά «χαρτιά» τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Μytilineos θα γράψουν σημαντικές υπεραποδόσεις (σ.σ. στο +22% το ανοδικό περιθώριο για την ελληνική συστημική τράπεζα και στο +16% το αντίστοιχο περιθώριο για τον βιομηχανικό όμιλο του Ευάγγελου Μυτιληναίου), με τον πήχη του στόχου για την τιμή των μετοχών να μπαίνει στα €4,27 και στα €43, αντίστοιχα. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους της προβλεπόμενης από την Morgan Stanley ανόδου, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 3,57 ευρώ ενώ της Μytilineos στα 36, 26 ευρώ.

Αν και ίδιοι στον πυρήνα τους, οι χρησμοί της Mogran Stanley τροφοδοτήθηκαν από διαφορετικά δεδομένα για κάθε μία από τις δύο ελληνικές επιχειρηματικές οντότητες. Για μεν την Τράπεζα Πειραιώς η αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός ότι στο σύνολο της η ελληνική τραπεζική αγορά αποτιμάται θετικά, αλλά και από την εκτίμηση ότι λόγω των εξελίξεων στο κόστος χρηματοδότησης (βλ. άνοδο επιτοκίων) οι τραπεζικοί πελάτες θα στραφούν προς τις προθεσμιακές καταθέσεις που θα αποτελέσουν το βασικό στοιχείο κερδών για το μέλλον, εξέλιξη που ευνοεί την Πειραιώς ως τράπεζα με μεγαλύτερο μερίδιο καταθέσεων όψεως και καταθέσεων λιανικής.

Για δε την Mytilineos «καύσιμο» της αισιοδοξίας για την πορεία της είναι το επιτυχημένο μοντέλο επιχειρηματικότητας που έχει υιοθετηθεί από την διοίκηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου και το οποίο συνθέτουν αφενός οι ισχυρές συνέργειες, αφετέρου η διαφοροποιημένη ανάπτυξη στον κλάδο της ενέργειας, καθώς και η ισχυρή ταμειακή ρευστότητα η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ταμειακές ροές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα