Φουλ επίθεση της Mytilineos με μπαράζ εξαγορών στο λιανεμπόριο της ενέργειας

Ποιος είναι ο στόχος της εξαγοράς από τη Mytilineos της Voltera που έρχεται να προστεθεί στην τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς της WATT+VOLT 

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» λένε όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό κι όπως φαίνεται αυτό το «μάθημα» που διδάχθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στα χρόνια της ενεργούς ενασχόλησή του με τη στρογγυλή θεά όχι μόνο δεν το ξέχασε αλλά το μετουσιώνει σε πράξη στο τερέν της επιχειρηματικότητας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Δεν θα ήταν υπερβολικός κάποιος αν υποστήριζε ότι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του φετινού καλοκαιριού στο εγχώριο επιχειρείν είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τα εύσημα δικαιολογούνται απολύτως, αφού σε μία οικονομία που ήταν για καιρό σε mode αναμονής –και πρακτικά ακινησίας– λόγω της πολιτικής συγκυρίας με τις διπλές βουλευτικές εκλογές, από το τέλος του Μαΐου και μη έχοντας ακόμη φτάσει ημερολογιακά στον Δεκαπενταύγουστο η Mytilineos έχει ανακοινώσει 2+1 «χτυπήματα».

Η εξαγορά της Volterra 

Το πιο… φρέσκο από αυτά ακούει στο όνομα Volterra της οποίας την εξαγορά ανακοίνωσε η εταιρεία του Ευ. Μυτιληναίου την Τετάρτη. Η Volterra δραστηριοποιείται, ως γνωστόν, στους τομείς της εμπορίας και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και ανήκε στον κατασκευαστικό όμιλο της AVAX, με την διοίκηση της οποίας η Mytilineos συμφώνησε την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της λιανεμπορικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για την οικονομική αποτίμηση του deal, κατά την ημερομηνία μεταβίβασης η AVAX θα βάλει στα ταμεία της €6.000.000 ως αρχικό τίμημα κι άλλα €7.000.000 ως προκαταβολή προσθέτου τιμήματος. Αν μάλιστα, όπως εξηγούν στην Mytilineos, εξελιχθούν ομαλά κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις της συναλλαγής και «πιαστούν» συγκεκριμένοι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι, το συνολικό τίμημα μπορεί να πιάσει και το «ταβάνι» των €24.000.000.

H ολοκλήρωση των deal με WATT+ VOLT και UNISON

Μία ημέρα αργότερα από την ανακοίνωση της εξαγοράς της Voltera, από το «στρατηγείο» της Mytilineos στο Μαρούσι γνωστοποιήθηκε αφενός η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς από την MYTILINEOS Energy & Metals του συνόλου των μετοχών της εταιρείας UNISON Facility Services, αφετέρου η έγκριση που έδωσε το Δ.Σ. της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. για το σχέδιο απορρόφησης της WATT+ VOLT.

Είναι ευκολονόητο ότι το τυπικό των εν λόγω  ανακοινώσεων δεν απομειώνει τη σπουδαιότητα των αντίστοιχων συμφωνιών. Θυμίζεται ότι τον περσινό Αύγουστο η Mytilineos έκανε το πρώτο «μπαμ» ανακοινώνοντας την εξαγορά της WATT+ VOLT έναντι €36.000.000 (σ.σ. τα 20 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα 16 εκατομμύρια σε μετοχές της Mytilineos), παίρνοντας ως «προίκα» κι ένα πελατειακό χαρτοφυλάκιο 200.000 κωδικών-παροχών.

Κάτι αντίστοιχο είχαμε και στην περίπτωση της UNISON Facility Services S.A καθώς την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου η αγορά έμαθε ότι Ευ. Μυτιληναίος είχε κάνει δική του την μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management) έναντι συνολικού τιμήματος €26.000.000 (σ.σ. τα 10 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Mytilineos).

Η «προίκα» αυτού του deal δεν είναι άλλη από την τεχνογνωσία της UNISON στη δημιουργία μίας μοναδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας η Mytilineos προσβλέπει να εξελιχθεί σε long-term energy solutions & services partner των πελατών της. Κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων της Mytilineos η εν λόγω πλατφόρμα θα προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, που με επίκεντρο την προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες πλησίον του ενεργειακού φάσματος, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων οι οποίες διευρύνουν τη σχέση με τους πελάτες και μεγιστοποιούν τα οφέλη. Στόχος είναι να ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η μακροχρόνια συνεργασία με τους πελάτες, εστιασμένη στη διαρκή δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Σε αυτό πλαίσιο, και μέσω της UNISON, θα προσφέρονται υπηρεσίες και λύσεις, όπως το Facility Management, που αφορά πλέον στη συνολική διαχείριση εγκαταστάσεων.

Γιατί «μαζεύει» όλο το χαρτί…

Το τι έχει στην πίσω πλευρά του μυαλού του ο Ευ. Μυτιληναίος «χτυπώντας» ό,τι καλό κινείται στην εγχώρια –και όχι μόνο– ενεργειακή αγορά δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό. Αντιθέτως, όποιος διαβάσει προσεκτικά τις εταιρικές ανακοινώσεις θα διαπιστώσει ότι στόχος του ιδρυτή και διοικητικού ηγέτη του «οικοδομήματος» που λέγεται Mytilineos είναι η διεύρυνση της πελατειακής βάσης μέσω της καθετοποίησή της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό διότι ξέρει πολύ καλά ο ίδιος ότι σε ένα γρήγορα μεταλλασσόμενο περιβάλλον διεθνώς που συμπαρασύρει σε δομικές αλλαγές και το μοντέλο λειτουργίας των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου,  οι καταναλωτές προτεραιοποιούν πολύ ψηλά την  κάλυψη των αναγκών τους μέσω της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων που περιλαμβάνουν ένα ποικίλο μπουκέτο προϊόντων και υπηρεσιών, συμπληρωματικών της προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, σε συνδυασμό με μια εξατομικευμένη εμπειρία.

Έτσι, λοιπόν, η συγκέντρωση όλων των ενεργειακών υπηρεσιών της Mytilineos σε έναν ενιαίο κλάδο ενέργειας εξυπηρετεί την εταιρική στρατηγική να μετεξελιχθεί ο ενεργειακός-βιομηχανικός όμιλος του Ευ. Μυτιληναίου σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με σημαντικό μερίδιο. Κι επειδή όπως είπε λίγα είναι τα μυστικά που κρατάει ο ιδρυτής και  CEO της Mytilineos, είναι ο ίδιος που αποκάλυψε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα μας… εκπλήξει και με μία στρατηγικής σημασίας εξαγορά στον τομέα της μεταλλουργίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα