Τουρκικό φιρμάνι για τους Σύριους μετανάστες

Ο δυνητικός φόβος για την Ελλάδα

Κάτι λιγότερο από 60 ημέρες έχουν περιθώριο οι προερχόμενοι από την Συρία πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψουν την «βασίλισσα των πόλεων» και να επιστρέψουν στους νομούς της αρχικής καταγραφής τους ως πρόσφυγες αλλιώς τους περιμένει… κυνηγητό!

Το σχετικό «φιρμάνι» εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κωνσταντινούπολης διευκρινίζοντας ότι μετά το πέρας της 24ης Σεπτεμβρίου 2023 οι συγκεκριμένης εθνοτικής καταγωγής πρόσφυγες που θα εντοπίζονται από τις αρχές στην Κωνσταντινούπολη θα αντιμετωπίζονται ως παράτυποι μετανάστες.

Η επιδίωξη των τουρκικών αρχών με την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης είναι προφανής και δεν είναι άλλη από την ανάγκη να μειωθεί ο πληθυσμός των «φτωχοδιαβόλων» που διαβιούν παρανόμως στην Πόλη και να παραμείνουν σε αυτήν οι 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες των οποίων τα ονόματα είναι καταγεγραμμένα στις επίσημες λίστες των αρμόδιων υπηρεσιών της Κωνσταντινούπολης.

 

Η δυσκολία του εγχειρήματος

Το εγχείρημα είναι αναμφίβολα δύσκολο για δύο λόγους. Καταρχάς διότι σε μία πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη που είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη με πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων προερχόμενων από ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, είναι απροσδιόριστος ο αληθινός αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να «επαναπατριστούν» στους νομούς της αρχικής καταγραφής τους ως πρόσφυγες, όταν μάλιστα η επίσημη Τουρκία «μετράει» κάτι λιγότερο από 5.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα αλλά τα εθνικιστικά κόμματα –που στηρίζουν και το κυβερνόν κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν– φωνάζουν ότι ο παραπάνω αριθμός είναι υπερδιπλάσιος και προσεγγίζει τα 13.000.000 «ψυχές».

Κατά δεύτερον, οι περιοχές τις οποίες καλούνται να επιστρέψουν οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν «Γη της Επαγγελίας» καθώς πρόκειται κατά βάση για γεωγραφικά εδάφη που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς (…και δεν ανοικοδομήθηκαν) από τα φονικά 7,8 Ρίχτερ των «δίδυμων» σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου. Όπερ μεθερμηνευόμενο ελέγχεται ως… ανακριβές πόσοι από τους παράτυπους μετανάστες θα ακολουθήσουν την τουρκική «ντιρεκτίβα» και θα επιστρέψουν όπου τους υποδεικνύεται από την Άγκυρα ή αν θα επιλέξουν άλλες οδούς διαφυγής π.χ. προς την Ελλάδα από τη στιγμή μάλιστα που οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν κατά κάποιο τρόπο λιγότερο ριψοκίνδυνη την προς δυσμάς «απόδραση». Θυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε στην αρχή της εβδομάδας η Frontex στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η παράτυπη μετανάστευση αυξήθηκε κατά 10% στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, με τις απόπειρες εισόδου να ξεπερνούν τις 132.000 και την πλειονότητα αυτών να αφορούν τα θαλάσσια μεσογειακά «μονοπάτια».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα