ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Από την «διπλωματία των κανονιοφόρων» στην «πράσινη» διπλωματία

Οι κοινές αμερικανο-κινεζικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κλματικής κρίσης είναι μια καλή γέφυρα να πέσει η θερμοκρασία στις σχέσεις των δύο «γιγάντων»

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν χαρακτηρίζονται συνήθως από… στοργή αλλά από οργή, ωστόσο η κλιματική κρίση που παρεμπιπτόντως «ταΐζεται» από τις ΗΠΑ και την Κίνα (σ.σ. είναι οι δύο πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη) μοιάζει ικανή να συμφιλιώσει εν μέρει τους δύο εχθρούς. Με αυτή την ατζέντα στις αποσκευές του έκανε πριν από μερικές εβδομάδες «απόβαση» στο Πεκίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ο οποίος είναι επικεφαλής του οικολογικού χαρτοφυλακίου της χώρας του. Στην σινική πρωτεύουσα, ο Κέρι συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σιέ Τζενχουά αλλά πρωτίστως με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας και κορυφαίο στέλεχος του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ουάνγκ Γι. Κέρι και Γι έχουν… προϊστορία –και μάλλον καλή χημεία– αφού είχαν συνεργαστεί την περίοδο που διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εξ ου και ο θερμός χαιρετισμός του Κινέζου αξιωματούχου που αποκάλεσε τον Κέρι «παλιό του φίλο».

Η περίληψη των πολύωρων συζητήσεων του Τζ. Κέρι στην Κίνα συμπυκνώνεται σε μόλις 50 λέξεις που είπε ο Αμερικανός απεσταλμένος, εξηγώντας ότι Κίνα και ΗΠΑ είναι οι πιο ισχυρές οικονομίες στο κόσμο «όμως είμαστε και οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι αναγκαίο οι δύο χώρες να ενωθούν, να συνεργαστούν και να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο πως μπορούμε να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση, που οι απαιτήσεις είναι απίστευτες».

Πίσω, βεβαίως, από την αμερικανική «πράσινη» ατζέντα υπάρχουν και οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της αστερόεσσας τις οποίες ο 80χρονος Κέρι δεν αποσιώπησε. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι οι κοινές αμερικανο-κινεζικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κλματικής κρίσης είναι μια καλή γέφυρα να πέσει η θερμοκρασία στις σχέσεις των δύο «γιγάντων» και μέσω της επίλυσης των διμερών διαφορών να επιδιωχθεί μία βιώσιμη επαναπροσέγγιση της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα