ΣΥΡΙΖΑ: Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, να ‘τος ο… Ζαχαριάδης

Το… υπερατλαντικό πικ–εν–ρολ του Αλέξη Τσίπρα με τον 33χρονο πρώην μπασκετμπολίστα δεν πέτυχε και «γειώνοντας» την επιλογή του τέως προέδρου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έδωσε το χρίσμα για τη δημαρχία της Αθήνας στον εκλεκτό της Έφης Αχτσιόγλου

Μεταξύ της σφύρας των εσωκομματικών διεργασιών για την εκλογή νέου αρχηγού και του άκμονα των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν στην περίπτωση των υποψήφιων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα η διαδικασία «τρέχει» σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας, δεν συνέβη το ίδιο με τους προτεινόμενους να λάβουν τα αυτοδιοικητικά χρίσματα, ειδικά αυτό για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ως εβδομάδα τελικών συλλογικών αποφάσεων είχε «πολιτογραφηθεί» από την Κουμουνδούρου το επταήμερο που τελειώνει αύριο Κυριακή, αλλά ο χαρακτηρισμός της ως εβδομάδας παρασκηνιακών… αθλοπαιδιών προσεγγίζει πιο πολύ την αλήθεια. Κι αυτό διότι με φόντο την ανάδειξη του κομματικού εκλεκτού για τη δημαρχία της Αθήνας και  ενώ επί μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπαιζαν τον… παπά με την υποψηφιότητα του πρώην μπασκετμπολίστα, Νίκου Παππά, το habemus papam που αναφώνησαν τελικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δεν αφορούσε τον αθλητή του Παναθηναϊκού αλλά τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Το 38χρονο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεκτός της Έφης Αχτσιόγλου κέρδισε με διαφορά δύο ψήφων (17 έναντι 15) τον βασικότερο διεκδικητή του χρίσματος Νίκο Φίλη, αφού όμως πρώτα είχε τεθεί εκτός κούρσας ο Ν. Παππάς εισπράττοντας 25 «ΟΧΙ» και μόλις 14 «ΝΑΙ» (ένα μέλος της Κ.Ε. έριξε «λευκό»).

Σίριαλ με μπόλικο παρασκήνιο

Το πώς φτάσαμε στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που το βράδυ της Πέμπτης κατέληξε στη λύση Ζαχαριάδη έχει μπόλικο παρασκήνιο και εσωκομματικούς διαγκωνισμούς. Αλλά πριν από αυτό έχει την καταγραφή μιας  εσωκομματικής ήττας για τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, επιλογή του οποίου ήταν ο Ν. Παππάς που πέρασε και από σαράντα κύματα.

Καταρχάς θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Ν. Παππάς δεν έπεσε από τον… ουρανό στο διάβα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέως πλέον πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας γνώριζε ότι ο 33χρονος καλαθοσφαιριστής δεν έχει μόνο αθλητική «ταυτότητα» αλλά και ανεπτυγμένο κοινωνικό φρόνημα κι αυτός ήταν ο λόγος που τον είχε πάρει τηλέφωνο και τον είχε παροτρύνει να ασχοληθεί με τα κοινά. Και δεν ήταν ο μόνος, καθώς κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Ν. Παππά είχε δεχθεί αντίστοιχα τηλεφωνήματα από φίλους και γνωστούς, ακόμη και από την βουλεύτρια του ΚΚΕ, Λίανα Κανέλη, όπως έχει πει. Κάπως έτσι άρχισε να καλλιεργείται το έδαφος για την αυτοδιοικητική υποψηφιότητα Παππά για τον δημαρχιακό θώκο της πλατείας Κοτζιά.

 

Κάπως έτσι έφτασε ο Αλ. Τσίπρας να προκρίνει την περασμένη άνοιξη τον τέως μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού ως υποψήφιο για την Αθήνα, ώσπου έγινε το απρόοπτο: ο «εκλεκτός» έγινε ο ίδιος αρνητής της υποψηφιότητάς του όταν ήρθε το διπλό εκλογικό στραπάτσο του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Στον ορίζοντα της Κουμουνδούρου ο Ν. Παππάς επανεμφανίστηκε ως ο έχων τα φόντα να κοντράρει αξιοπρεπώς –και όχι να βάλει το πολιτικό τρίποντο που έλεγε ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– τον «γαλάζιο» νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο με την Ν.Δ., Κώστα Μπακογιάννη.

Γιατί «στράβωσαν» με τον Παππά

Σε κάθε περίπτωση το ιδεατό σενάριο για την Κουμουνδούρου ήταν να «τρέξει» η υποψηφιότητα Παππά όχι ως αποκλειστικά ΣΥΡΙΖΑϊκή επιλογή αλλά ως μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση ενός νέου ανθρώπου που είναι γέννημα θρέμμα της πρωτεύουσας και δεν αποτελεί προϊόν του κομματικού σωλήνα.

Στην πορεία, ωστόσο, υπήρξαν 2+1 πράγματα που σχετίζονται με την προώθηση της υποψηφιότητας του Ν. Παππά και τα οποία έκαναν τους οπλαρχηγούς του κόμματος να… χαλαστούν.

Το πρώτο ήταν ότι αγνοήθηκε η στελεχιακή δεξαμενή της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Αθήνα, Ανοιχτή Πόλη» που και μία ιστορικότητα στον δήμο Αθηναίων έχει κατακτήσει και έχουν αναδειχτεί μέσω αυτής κεντρικά πολιτικά στελέχη όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος αλλά πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δεύτερο ήταν οι προ μηνός δημόσιες δηλώσεις-άδειασμα του Ν. Παππά ότι έχει αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι για εκείνον «λίγο τοξικό» και ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε είχε κάποια αλληλεπίδραση, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «διάφορες κινήσεις τους» δεν τον εξέφραζαν απόλυτα.

Το τρίτο στοιχείο «αναστάτωσης» δεν αφορά τον 33χρονο πρώην μπασκετμπολίστα ως πρόσωπο αλλά το αν και σε ποιο βαθμό η υποψηφιότητά του θα εμποδίσει τους υποψήφιους για αρχηγία του κόμματος να εγγράψουν υποθήκες νίκης τους στην εσωκομματική κούρσα της διαδοχής Τσίπρα, δεδομένου ότι ο καθένας τους στήριζε κι έναν διαφορετικό υποψήφιο για την δημαρχία της πρωτεύουσας.

Για παράδειγμα η Έφη Αχτσιόγλου προέκρινε τον (τελικό νικητή) Κώστα Ζαχαριάδη, ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος στήριξε τον Νίκο Φίλη, ο Νίκος Παππάς ήταν θετικά διακείμενος στην υποψηφιότητα του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά, ενώ η τέταρτη υποψήφια Όλγα Μπαλαούρα (σ.σ. είναι κόρη του πρώην βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα) είχε το «καύσιμο» της κομματικής δημοτικής παράταξης «Αθήνα, Ανοιχτή Πόλη» της οποίας και είναι μέλος.

Η επαναπροσέγγιση

Όσο καταλυτικά επέδρασαν τα παραπάνω στην αμοιβαία απομάκρυνση ΣΥΡΙΖΑ-Παππά, άλλο τόσο καταλυτικός φέρεται να υπήρξε ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στο να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών και να μην καεί –όπως τελικά έγινε– το «χαρτί» της εν λόγω υποψηφιότητας. Λίγοι στην Κουμουνδούρου θα παραδέχονταν ανοιχτά ότι ο τέως πρόεδρος σήκωσε το τηλέφωνο από την Αμερική όπου βρίσκεται για οικογενειακές διακοπές και επιδίωξε να γεφυρώσει το κενό.

Το γεγονός, όμως, ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ (και έμπιστος του Αλ. Τσίπρα), Γιώργος Βασιλειάδης, ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο Ν. Παππάς… προθερμαίνεται για να ξαναμπεί στο «ματς», τις επιβεβαιώνει τις φήμες. Μάλιστα, την Τέταρτη υπήρξε και διερευνητική δια ζώσης επαφή του μέχρι πρότινος εν ενεργεία αθλητή με τετραμελές «τιμ» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τους Νάσο Ηλιόπουλο, Πάνο Ρήγα,  Μάγκη Δούση και Κατερίνα Κνήτου.

Το ρεπορτάζ από την Κουμουνδούρου λέει ότι στη μιάμιση ώρα που διήρκησε εκείνο το τετ-α-τετ τα πολιτικά στελέχη έθεσαν τα «θέλω» του ΣΥΡΙΖΑ και άκουσαν τον Ν. Παππά να ζητά τη μέγιστη δυνατή εσωκομματική συσπείρωση γύρω του, δίχως υπονομεύσεις  και «αντιαθλητικά»… μαρκαρίσματα, ενώ υπάρχουν διαρροές σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη και το θέμα της οικονομικής διαθεσιμότητα-δυνατότητα του κόμματος να στηρίξει τον προεκλογικό αγώνα που θα οργανωθεί.

Τελικά, όμως, το «τρίποντο» Παππά  που έλεγε ο Τσίπρας όχι απλώς δεν μπήκε στο διχτάκι αλλά ούτε καν ακούμπησε το… σίδερο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα