«Βραχιολάκια» και πρόστιμα που τσούζουν για τους εμπρηστές

Πλήρης επιβεβαίωση της «Α» για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα τρέξουν μέσα στο καλοκαίρι – Θα ακολουθηθεί το «μοτίβο» των χρηματικών ποινών που προβλέπονται για όσους κακοποιούν ζώα

Μέχρι κεραίας «βγήκε» το ρεπορτάζ που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» για τις πυρκαγιές αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να κινήσει γρήγορα το θέμα της αυστηροποίησης της ποινικής αντιμετώπισης όσων αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε πρόκληση πυρκαγιών.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πέρασε το κατώφλι του υπουργείο Δικαιοσύνης και συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε στο άμεσο μέλλον, εκτός από τον εκ προθέσεως εμπρησμό που ως έγκλημα ήδη επισείει πάρα πολύ βαριές ποινές, ακόμη και οι εξ αμελείας εμπρηστές να οδηγούνται στη φυλακή ώστε να εκτίσουν έστω ένα μέρος της επιβαλλόμενης τιμωρίας.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα πρόστιμα η εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει τον υπερπολλαπλασιασμό τους σε σχέση με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, ακολουθώντας το «μοτίβο» των χρηματικών ποινών που προβλέπονται για την κακοποίηση των ζώων και τα οποία αγγίζουν κατά περίπτωση ακόμη και τις 30.000 ευρώ.

Άμεσα οι αλλαγές

Κοινή επωδός της κυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε από τα χείλη τόσο του Γ. Φλωρίδη όσο και του Β. Κικίλια είναι ότι η νομοπαρασκευαστική διαδικασία θα «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι ώστε με την επαναλειτουργία της Βουλής να γίνουν οι σχετικές αλλαγές, ενώ άμεσα θα προωθηθούν και οι πρόνοιες που αφορούν την αναμόρφωση των διοικητικών προστίμων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, είχε προϊδεάσει για την κυβερνητική πρωτοβουλία συμπληρώνοντας ότι στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη τη χώρα εκτός από την αύξηση των σχετικών προστίμων που επίκειται το προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που ανήκει στο οργανόγραμμα των κεντρικών υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος θα διπλασιάσει την υπάρχουσα δύναμή της και από 32 στελέχη (δασολόγοι, νομικοί, εξειδικευμένοι επαγγελματίες κ.ά.) θα αριθμεί σύντομα 64 άτομα.

Η εναλλακτική που έμεινε στο συρτάρι και οι αστερίσκοι

Αν δεν πρόκειται για… έκπληξη που θα αποκαλυφθεί εν ευθέτω χρόνο, φαίνεται ότι έμεινε στο επίπεδο θεωρητικών σεναρίων η ιδέα που κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια να επωμίζεται ο παραβάτης εν είδει τιμωρίας το χρηματικό κόστος της κινητοποίησης του πυροσβεστικού μηχανισμού που επεμβαίνει σε μία εστία πυρκαγιάς.

Οι γνώστες του θέματος λένε ότι αντίστοιχη νομοθετική πρόνοια απαντάται σε κάποιες χώρες, ωστόσο είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό το πώς και με ποιες παραμέτρους θα προσδιορίζεται κάθε φορά το κόστος επέμβασης-πυρόσβεσης σε ένα συμβάν προκειμένου αυτό να μετακυληστεί στη συνέχεια στον παραβάτη εμπρηστή.

Σε κάθε περίπτωση οι απαισιόδοξοι δεν λείπουν και επιμένουν ότι το θέμα χρειάζεται ολιστικής αντιμετώπισης και μακροχρόνια εκπαίδευση των πολιτών στην κοινωνική ευθύνη, υποστηρίζοντας –και όχι άδικα– ότι τελικά στην πράξη οι εξ αμελείας εμπρηστές που είναι υπέργηροι δύσκολα θα καταλήγουν στην φυλακή ενώ και τα μεγάλα πρόστιμα μπορεί να ακούγονται τρομακτικά-αποτρεπτικά αλλά ακριβώς λόγω του μεγέθους τους καθίστανται πολύ γρήγορα μη εφαρμόσιμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα