Μεγάλο «προξενιό» στην ενέργεια

«Νύφη» η Enel Green Power Hellas, με τον παγκόσμιο κολοσσό Macquarie Group να εξαγοράζει το 50% της εταιρείας έναντι μισού δισεκατομμυρίου ευρώ    

Οι μη έχοντες καλή… σχέση με την ειδησεογραφία του διεθνούς επιχειρείν πρωτάκουσαν το όνομα του fund Macquarie όταν στο τέλος του περσινού Φλεβάρη ολοκλήρωσε την «απόβασή» της στην Ελλάδα και στον ΔΕΔΔΗΕ εξαγοράζοντας το 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στον Διαχειριστή του εγχώριου δικτύου διανομής ηλεκτρικού έναντι του ποσού του 1,32 δισ. ευρώ και αποκτώντας ταυτόχρονα αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Βεβαίως η αγορά δεν είχε την ίδια… άγνοια ημών των «κοινών θνητών», αφού η αυστραλιανή Macquarie από τα τρία άτομα προσωπικό που είχε όταν ξεκινούσε τη λειτουργίας της τον Δεκέμβρη του 1969 (με την επωνυμία Hill Samuel Australia) είναι εδώ και χρόνια ο μεγαλύτερος διαχειριστής πάγιων υποδομών στον πλανήτη και ο κορυφαίος χρηματοοικονομικός σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Αυστραλίας, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 871 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσία σε 34 αγορές και στελεχιακό δυναμικό που ξεπερνά τους 20.000 εργαζόμενους.

Μετά, λοιπόν, από το «μπάσιμό» της στον ΔΕΔΔΗΕ η Macquarie ετοιμάζεται για τα επόμενα ελληνικά «βήματά» της. Ένα από αυτά θα είναι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– ξανά στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο και θα αφορά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Enel Green Power Hellas.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν τους Αυστραλούς του Macquarie Group να βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Ιταλούς της ENEL και όπως λέγεται οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς την επιτυχή ολοκλήρωσή τους για την εξαγορά του 50% της εν Ελλάδι ιταλικής θυγατρικής, έναντι τιμήματος που εκτιμάται ότι θα αγγίξει την περιοχή του μισού δισεκατομμυρίου δίχως να περιλαμβάνει και απόκτηση του management της εταιρείας που η ΕNEL θα κρατήσει για τον εαυτό της.

Deal με προοπτικές και καλή… προίκα

Η Enel Green Power Hellas δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 και έκτοτε έχει «χτίσει» μία διόλου ευκαταφρόνητη ενεργειακή προίκα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς εξαγόρασε και ενσωμάτωσε 8 εταιρείες φωτοβολταϊκών, ενισχύοντας το παραγωγικό δυναμικό της και φτάνοντας σήμερα να διαθέτει 59 πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW προερχόμενης από αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια καθώς και 6 επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα (σ.σ. στην Κοζάνη) ισχύος 84 MW τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευή.

Η προϋπολογισμού €68 εκατ. κοζανίτικη συστοιχία των φ/β της Enel Green Power Hellas βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων κοντά στα χωριά Μαυροδένδρι και Σιδεράς και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για έργο που αφενός στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία στο επίπεδο της ενίσχυσης της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας αφετέρου εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αφού όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35.000-40.000 νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση η κινητικότητα στο τρίγωνο Αυστραλία – Ελλάδα – Ιταλία είναι μεγάλη. Στη γενέτειρα χώρα της Macquarie, η Enel Green έχει στο portfolio της τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 310 MW, ενώ πριν από μερικά 24ωρα η ιαπωνική Inpex Corporation ανακοίνωσε την εξαγορά του 50% της θυγατρικής της Enel στην Αυστραλία. Τo εν λόγω deal έχει τη σημασία του καθώς πέραν του γεγονότος ότι συμβαδίζει με το τρέχον στρατηγικό πλάνο των Ιταλών της Enel για υλοποίηση συνεργασιών σε ορισμένες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές που θα ενισχύσουν τη δημιουργία asset value, το πιθανότερο όλων είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας για την εξαγορά της Enel Green Power Hellas από την Macquarie.

 

«Μνηστήρας» και για την Αττική Οδό

Για τον παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα της διαχείρισης πάγιων υποδομών ο διαγωνισμός που «τρέχει» το Υπερταμείο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) για την 25ετή σύμβαση που αφορά τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού δεν είναι μια αδιάφορη ιστορία. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με «συνεταίρο» την Fincop Infrastructure Ltd, το επενδυτικό όχημα του Ομίλου Κοπελούζου, η Macquarie Asset Management Motorway Holdings είναι ένα από τα 6 επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν αρχικές προσφορές για να πάρουν το έργο. Ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει για την Macquarie ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό όταν ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες (αξιολόγηση φακέλων, κατάθεση δεσμευτικών προσφορών), δεν αλλοιώνεται η ολοφάνερη πρόθεση των επικεφαλής του αυστραλιανού fund να χτίσουν και άλλες θέσεις στην ελληνική αγορά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα